- Tepper gir helseplager

- Tepper er negativt for inneklimaet og fører til større helseplager enn innemiljø med glatte gulvflater, hevder Norges Astma- og Allergiforbund.

Teppe på gulvet er varmt og godt, men Norges Astma- og Allergiforbund advarer mot mulige helseplager. Foto: Colourbox.com
Teppe på gulvet er varmt og godt, men Norges Astma- og Allergiforbund advarer mot mulige helseplager. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I andre del av DinSides gulvguide tok vi for oss fordeler og ulemper ved å bruke heldekkende teppe som gulvbelegg. I artikkelen videreformidlet vi blant annet informasjon fra Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) vedrørende tepper og luftkvalitet:

"Men hva med hygienen som vi nevnte som en svakhet innledningsvis? Jo, det er ingen tvil om at teppet stiller større krav til eieren om hyppig og jevnlig renhold enn de fleste andre gulvalternativer. Men hvis man er av den huslige typen som ikke har noe i mot støvsuging og tepperens, så har teppet en unik fordel å by på. Teppet binder nemlig støvet, slik at det ikke virvles opp i pustehøyde. Forutsatt jevnlig støvsuging vil dermed teppet faktisk produsere bedre luftkvalitet enn alle de andre gulvalternativene."

Denne påstanden har fått Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til å reagere.

- Dårlig valg

Ifølge en artikkel skrevet av Jan Vilhelm Bakke, spesialist i arbeidsmedisin og overlege i Arbeidstilsynet, fungerer tepper som et reservoar for organisk materiale med allergener, deriblant dyreflass, middrester, pollen og matrester.
Ifølge en artikkel skrevet av Jan Vilhelm Bakke, spesialist i arbeidsmedisin og overlege i Arbeidstilsynet, fungerer tepper som et reservoar for organisk materiale med allergener, deriblant dyreflass, middrester, pollen og matrester. Vis mer

Hva med deg?

Hva er ditt forhold til heldekkende tepper? (Avsluttet)
Kommer aldri inn i mitt hjem(61%) 329
Det beste gulvbelegget(15%) 82
Har ingen, men vurderer å skaffe meg(15%) 78
Har, men vurderer å kvitte meg med dem(9%) 47
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.- Norges Astma- og Allergiforbund fraråder sterkt bruk av heldekkende tepper i innemiljø fordi det er godt dokumentert at tepper medfører større helseplager enn innemiljø med glatte gulvflater, sier Britt Ann K. Høiskar, fagsjef for inneklima og uteluft i NAAF.

- Tepper er spesielt plagsomt for personer med astma- og allergisykdommer. Også personer som ikke har disse sykdommene får mer helseplager med tepper. Vi oppfordrer derfor alle til å tenke helsevennlig også når man innreder boligen sin. Og da er glatte gulv et opplagt valg, sier Høiskar.

Hvilke gulvbelegg som passer i hvilke rom kan du lese mer om i vår store gulvguide

- Viktig årsak til dårlig inneklima

Hun henviser til artikkelen "Teppegolv og inneklima" som ble publisert i fagbladet Allergi i Praksis i 2008. Artikkelen er skrevet av Jan Vilhelm Bakke, som er spesialist i arbeidsmedisin og overlege i Arbeidstilsynet.

Artikkelen, som bygger på en rekke referanser til vitenskapelige undersøkelser, er svært negativ til tepper som gulvbelegg, og innleder med følgende kraftsalve:

"Teppegolv har lenge vært en viktig årsak til problemer i inneklima. Heldigvis har problemet blitt sterkt redusert ved overgang til andre typer belegg gjennom de siste 20-30 år. Likevel har teppebransjen jevnlig fremsatt udokumenterte påstander om at moderne tepper ikke lenger representerer noe problem for inneklima. Hver gang har det blitt tilbakevist. Nå ser vi fra et økende antall henvendelser at det enda en gang fremsetter slike påstander som får gehør hos arkitekter og byggherrer", skriver Jan Vilhelm Bakke.

Ekkelt

«"Tepper fungerer som reservoar for organisk materiale med allergener (dyreflass, middrester, pollen, matrester), bakterier og bakterierester, støv og partikler som utgjør en kontinuerlig kilde for forurensing av innemiljø", heter det i artikkelen.»


Hvorfor er tepper så negative for innemiljøet?

"Tepper fungerer som reservoar for organisk materiale med allergener (dyreflass, middrester, pollen, matrester), bakterier og bakterierester, støv og partikler som utgjør en kontinuerlig kilde for forurensing av innemiljø", heter det i artikkelen.

Og hvis fuktighet i tillegg skulle være et problem, forverres teppets egenskaper ifølge Bakke ytterligere.

"Dersom tilstrekkelig fuktighet er tilgjengelig, kan teppegolv bli oppvekstmedium for bakterier, muggsopp, midd og annen mikrobiologi. Det forverres med økende temperatur. Det er mer bakterier og mugg i luften over teppegolv sammenlignet med andre golv", skriver han.

Men det er ikke bare flass og mikrobiologi som kan trives i tepper:

"Teppegolv suger til seg kjemiske stoffer, damper, gasser og lukt som de kan avgi over lang tid etterpå", skriver Bakke.

Vanskelig å få dem helt rene

 Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Overlegen skriver videre at det er mulig å begrense problemene gjennom intenst renhold, men rengjøring av tepper er svært utfordrende:

"Selv om det er lett å få tepper til å se rene ut, har det vist seg svært vanskelig - for ikke å si umulig - å fjerne all tilført forurensing."

Og ikke nok med det, selve rengjøringsprosessen kan også ha negative bivirkninger. Hvis støvsugeren ikke er god, vil for eksempel mikroskopiske partikler sugd opp fra teppet kunne spres i rommet.

Se også: 12 råd for godt inneklima

Gift og sopp

«- Vi anbefaler glatte gulv også i boliger og mener heldekkende tepper utgjør en risiko også i private hjem. Vi fraråder derfor all bruk av heldekkende tepper, også for privatpersoner, sier Britt Ann K. Høiskar i Astma- og Allergiforbundet.»


Heller ikke dyprens er uproblematisk. I tillegg til å være kostbart og arbeidskrevende vil dyprens kunne skape nye problemer:

"Ulike former for dyprens med damp og kjemikalier kan nok redusere noen forurensninger, men forverrer andre. Intenst tepperenhold kan faktisk også øke mengden av giftstoffet endotoksin fra gramnegative bakterier på overflaten, skriver Bakke, som understreker at det er svært viktig å tørke teppene svært raskt etter rensing, for å unngå soppvekst. Det er også viktig å få fjernet all shampo etter dyprens, hvis ikke kan den "senere bli virvlet opp og slik ha negativ virkning på inneklima".

Hele artikkelen finner du her. (Ekstern lenke)

DinSide har vært i kontakt med artikkelforfatter Jan Vilhelm Bakke, som kan fortelle at han nylig oppdaterte seg faglig på området. Bakke fant da ingen ny forskning som står i motstrid til artikkelen han skrev i 2008.

Fraråder all bruk

 Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Bakkes artikkel tar i hovedsak utgangspunkt i forskning gjort i næringslokaler, skoler, kontorbygninger og lignende. Tepper i slike bygninger vil normalt oppleve langt større belastning enn et vegg-til-vegg-teppe i en privatbolig.

- Er det kanskje litt mindre problematisk å bruke tepper i private hjem?

- Vi anbefaler glatte gulv også i boliger og mener heldekkende tepper utgjør en risiko også i private hjem. Vi fraråder derfor all bruk av heldekkende tepper, også for privatpersoner, sier Britt Ann K. Høiskar i Astma- og Allergiforbundet.

For bastant

- Jeg tror ingen i den norske teppebransjen benekter at kan være knyttet luftkvalitet-utfordringer til tepper. Og funnene Jan Vilhelm Bakkes henviser til i sin artikkel er nok reelle. Jeg synes imidlertid bildet som skapes er lite nyansert og blir veldig preget av svart-hvitt-tenkning. Jeg må nok også si at jeg er litt overrasket over den svært bastante konklusjonen som trekkes av Bakke og Astma- og allergiforbundet, sier Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

IFI er en medlemsorganisasjon som representerer farge- og interiørbransjen helt fra produsent til detaljhandelsledd. IFIs medlemmer omfatter blant andre maling-, gulv-, tapet- og tekstilleverandører samt tilbydere av håndverkertjenester knyttet til vedlikehold og overflatebehandling av hus og bygninger. IFI representerer derfor blant andre den den norske teppebransjen, og har publisert flere artikler på ifi.no der det hevdes at tepper kan forbedre luftkvalitet.

Se video: Slik bør du rengjøre parketten

Renhold er viktig

 Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


- For eksempel er det ikke så enkelt at et teppe er et teppe. Det finnes et vell av ulike teppetyper og -kvaliteter og disse har selvsagt ulike egenskaper. Vi føler ikke at dette hensyntas i artikkelen du henviser til, men at det tas utgangspunkt i et verst-tenkelig-scenario. For eksempel fraråder vi på det sterkeste å legge tepper i fuktige miljøer. Når det er sagt, så har vi aldri forsøkt å legge skjul på at renhold og vedlikehold er spesielt viktig når man velger heldekkende tepper, sier Owren.

Støvdeponi - på godt og vondt

Hun står ved påstandene som fremmes i flere ifi.no-artikler om at vegg-til-vegg-tepper kan bedre luftkvaliteten.

- Tepper fungerer som et deponi for støv. I disse dager vil for eksempel luften fylles av pollen. Med et glatt gulv vil pollenet virvles opp hver gang det oppstår bevegelser i luften, og pollenet vil dermed kunne nå opp i pustehøyde. Med et tekstilt gulv vil pollenet bindes og holdes på plass. Men nettopp det faktum at teppet fungerer som et støvdeponi, utgjør selvsagt også en fare hvis det slurves med støvsuging og rens. Da kan man komme opp i situasjoner som dem som beskrives i Bakkes artikkel. Forutsatt hyppig og riktig renhold og vedlikehold mener vi imidlertid tepper trygt kan velges, sier Bjørg Owren.

Kilder: Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no), snl.no, maxbo.no, husbyggeren.no, boligfakta.no

Les også:
Gulvguiden 1: Hele 11 alternativer å velge blant
Gulvguiden 2: Teppe
Gulvguiden 3: Keramiske fliser