Tenk på dette før du kjøper kaffetrakter

En trakter er mer enn bryggetemperatur og traktetid.

<b>BESLUTNINGSVEGRING:</b> De er hvite, svarte og grå. Hvilken passer for deg? Foto: ELISABETH DALSEG
BESLUTNINGSVEGRING: De er hvite, svarte og grå. Hvilken passer for deg? Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet ti kaffetraktere. Selv om de på overflaten er like - de trakter en kanne god, gammeldags filterkaffe - er det flere forskjeller enn likheter.

Hvilken type passer for deg?

La oss først ta utgangsunkt i at du har bestemt deg for at du ønsker en kaffetrakter, ikke en kapselkaffemaskin, espresso, presskanne, aeropress ... eller en av de andre variantene som er på markedet.

Vi har valgt å dele trakterne vi testet inn i tre kategorier: Klassiske kaffetraktere, programmerbare kaffetraktere og traktere med vanntanken på toppen. Her er det preferansene som gjelder, vil du ha en enkel trakter, eller en du kan programmere slik at kaffen er klar når du står opp om morgenen?

Les mer om de enkelte trakterne og se hvilke vi anbefaler.

Skrur den seg av?

STOPP: Moccamaster synes slukkefunksjonen er så viktig at de har trykket det på trakteren. Foto: ELISABETH DALSEG
STOPP: Moccamaster synes slukkefunksjonen er så viktig at de har trykket det på trakteren. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Er det én funksjon vi anbefaler at du går for når du skal velge kaffetrakter, er det autostopp; altså at maskinen automatisk skrur seg av etter en gitt tid. Dette er en funksjon som alle trakterne har, med unntak av den aller rimeligste.

Det varierer imidlertid noe hvor lenge maskinene holder kaffen varm, før de skrur seg av. Endel skrur seg av etter 40 minutter, etter det er kaffen rimelig sur uansett, noen etter to timer, og Melittas kan du stille inn på enten 30, 60 eller 90 minutter (den er forhåndsinnstilt til å skru seg av etter cirka en halvtime).

Vi anbefaler en god rutine med å skru trakteren av med én gang kaffen er ferdig, og at du heller over kaffen på en god termokanne. Lurer du på hvilken du bør velge? Vi har testet ti termokanner.

Funksjonen som nesten funker

Alle kaffetrakterne er utstyrt med dryppstopp, altså at det ikke skal dryppe fra filteret når kolben er fjernet. Dette er perfekt for dem som ønsker å skjenke seg en kopp før kannen er ferdig.

Det virker til en viss grad. Kaffen slutter å renne, men det dryppet en dråpe eller to fra samtlige kaffetraktere når vi fjernet kolben. Ikke hver gang vi prøvde, men innimellom.

Noen har automatisk dryppstopp, mens andre må du stille inn manuelt på filterholderen før du fjerner kolben.

Melk i kaffen? Vi har testet melkeskummere

Trakte få kopper

REGULER FILTERÅPNING: Trakter du ofte små volum, lønner det seg å velge en kaffetrakter som lar deg stille inn filteråpningen. Foto: PER ERVLAND
REGULER FILTERÅPNING: Trakter du ofte små volum, lønner det seg å velge en kaffetrakter som lar deg stille inn filteråpningen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Drikker du lite kaffe? Filterholderne på de fleste kaffetrakterne er stilt inn på å fungere optimalt når man trakter full tank, stort sett 1,25 liter.

Dette er ikke optimalt om man trakter små volum. Et av kriteriene for en prefekt kopp svart kaffe er at vannet får riktig timet kontakttid med kaffen. Dette krever at man justerer åpningen på filterholderen.

Flere av trakterne har mulighet for dette, enten ved at man justerer manuelt på filteret, eller ved en egen knapp på de mest avanserte.

Trakter du ofte små volum, er dette en funksjon du bør se etter.

Moccamaster har forøvrig en søt liten trakter på markedet som trakter én og én kopp om gangen. Her har du ikke noen kaffekanne, du trakter rett i koppen.

Slik velger du riktig kaffemaskin

Metall eller papirfilter?

To av trakterne vi testet, Electrolux og Clas Ohlsons, har metallfilter som kan vaskes og brukes igjen og igjen. Med disse slipper du at du går tom, og du slipper også å skylle filteret før bruk, for å unngå papirsmak på og lo i kaffen.

Se også Bodums trakter med gullfilter

Trakt i kolben

Noen av kaffetrakterne har en trakt som går ned i kolben. Den har en spesifikk funksjon: sørge for at kaffen blander seg bedre.

Er det ingen trakt, fikser du det lett: Bare rør rundt med en skje før du serverer.

NKI-godkjent

KVALITETSSTEMPEL: Det ovale merket indikerer at trakteren er godkjent av ECBC. Foto: MELITTA
KVALITETSSTEMPEL: Det ovale merket indikerer at trakteren er godkjent av ECBC. Foto: MELITTA Vis mer


Flere av trakterne kom ferdig med godkjentstempel fra Norsk kaffeinformasjon (NKI).

Bransjeorganisasjonen har langtidsstestet en rekke kaffetraktere gjennom sin testlab European Coffee Brewing Centre (ECBC), og har en trakter dette stempelet, skal du være garantert en god trakter.

Det er imidlertid verdt å merke seg at dette er en positiv sertifiseringsordning, det sier ingen ting om hvilke traktere som ikke blir godkjent.

I tillegg tester kun ECBC traktere for NKIs medlemmer.

En trakter med merke tilfredsstiller gitte kvalitetskrav, som riktig bryggetid, temperatur og teknisk konstruksjon, men det betyr ikke at en trakter er dårlig dersom den ikke har dette merket. Det kan også være så enkelt som at produsenten ikke er medlem av NKI.

MOCCAMASTER: Moccamaster er fortsatt best. Foto: ELISABETH DALSEG
KJÆRLIGHETSBARN: Om Moccamaster og Svart Presisjon hadde fått en baby, tror vi den ville sett omtrent slik ut. Wilfa Svart Classic er uansett en god trakter som slekter på sitt imaginære opphav. Foto: ELISABETH DALSEG
HERMEGÅSA: Melitta Signature er tydelig inspirert av testfavoritten fra Moccamaster, men den mangler de siste små detaljene. Foto: ELISABETH DALSEG
BRÅKER: Wilfa Svart Presisjon bråker, men det fører til at kaffen blir brygget med ferskt vann hver gang. Testens dyreste trakter. Foto: ELISABETH DALSEG
PLASTIC FANTASTIC Clas Ohlsons kaffetrakter er veldig billig, men resultatet blir helt greit. Har ikke automatisk stopp, så ikke for glemsomme sjeler! Foto: ELISABETH DALSEG
NETT: Vi likte designet på Bosch' kaffetrakter. Den var også den greieste å programmere. Foto: ELISABETH DALSEG
RIMELIG TEKNISK: Sandstrøm er den billigste maskinen for deg som ønsker å kunne forhåndsprogrammere. Men det blir mye søl når vi skal fylle på. Foto: ELISABETH DALSEG
LITE INTUITIV: Det tok en stund å bli kjent med Electrolux' trakter; og bryggetemperaturen var dessverre for lav i begynnelsen av trakteprosessen. Foto: ELISABETH DALSEG
HEIT: OBH Nordicas Gravity har testens gjennomgående høyeste bryggetemperatur. Foto: ELISABETH DALSEG
WOW-FAKTOR: Philips trakter skiller seg ut. Det er bra, for du blir stående og se leeenge på den før kaffen er klar. Foto: ELISABETH DALSEG

En oversikt over ECBC-godkjente kaffetraktere finner du her.

Her er trakterne vi testet:LES OGSÅ: Vi har testet ti termokanner.