Tenk før du planter trær i hagen

Tenk før du planter trær i hagen

Tenk deg nøye om før du planter en potensiell kjempe.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er fort gjort å kjøpe busker og trær som ser pene ut på hagesenteret. Men så tenker du ikke på at de blir store etter hvert eller at de uvikler store rotsystemer som i verste fall kan ødelegge både grunnmur og rør.

Det sier Ingeborg Storbæk, landskapsarkitekt ved Vea Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører.

Storbæk har sett flere eksempler på at store trær har utviklet røtter som har blitt en trussel mot blant annet vannledningsnett. Også belegningsstein og asfalt kan få problemer når kraftige røtter trenger seg frem.

Velg riktig sort

- Lønn er for eksempel et populært tre, som kan skilte med en nydelig vårblomstring og vakre høstfarger. Men flere lønnarter vokser raskt og kan bli voldsomt store, ikke minst spisslønn og berglønn. Samtidig finnes det andre arter og sorter, for eksempel kulelønn. Som navnet tilsier, er kulelønn mer kompakt og rund i formen enn spisslønn. Fenomenet med større og mindre arter og sorter gjelder for mange treslag. Hvis man har en hage av moderat størrelse, og ikke ønsker voldsomme rotsystemer, bør man satse på de minste artene, sier Storbæk.

Velg riktig sted

Ingeborg Storbæk, landskapsarkitekt ved Vea Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører. Foto: Dorte Finstad, Vea
Ingeborg Storbæk, landskapsarkitekt ved Vea Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører. Foto: Dorte Finstad, Vea Vis mer


Hun nevner også bjørk, poppel og lind som eksempler på treslag som kan utvikle store og potensielt problematiske rotsystemer.

- Men selv busker kan få såpass store røtter at de kan ødelegge for eksempel et steinbelagt område. Derfor er det viktig å være bevisst på hvor man planter buskene og trærne man kjøper, sier Storbæk.

Beskjæring

- Når treet først er plantet, kan man også til en viss grad begrense størrelsen ved korrekt beskjæring. Men når vi snakker om virkelig store trearter, er det tross alt begrenset hvor mye man kan oppnå med beskjæring også, sier Storbæk, som kan trøste hageentusiaster med at det finnes haugevis av trær og busker av moderat størrelse å velge blant.

- Vi har blant annet en rekke syrin-sorter, som om ønskelig kan formes som små trær. Det finnes også mye vintergrønt å velge blant - deriblant flere små furu- og edelgran-sorter. Men mitt viktigste tips er å snakke med fagfolk før du bestemmer deg, avslutter Storbæk.

Les også:

  • Stridens epletrær
  • Ikke gjør dette hjemme
  • Dyrt å bruke billig arbeidskraft
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer