Vi stusset fælt over hvor skitne ovnsplatene var i vår nye leilighet. Her er sansynligvis grunnen. De kommer ikke ordentlig ned i oppvaskkummen.  Foto: Elisabeth Dalseg
Vi stusset fælt over hvor skitne ovnsplatene var i vår nye leilighet. Her er sansynligvis grunnen. De kommer ikke ordentlig ned i oppvaskkummen. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Tenk deg godt om før du kjøper en slik kjøkkenvask

Vi irriterer oss grønn over vår, nesten hver eneste dag.

Det tar litt tid å bo seg inn i en bolig. Og å jobbe seg inn på kjøkkenet. Løsninger som virker så smarte, ender opp med å gjøre hverdagen mer komplisert. Det er ikke de store verdensproblemene. Men det er unødvendig.

Vi vil derfor komme med en advarsel til alle dere som vil beholde noen ekstra centimeter med benkeplass, og vurderer å kjøpe en smart liten oppvaskkum. Ikke gjør det. I hvert fall ikke før du har lest dette.

Ikke plass til oppvasken


Grunnen er enkel: Oppvaskkummen er for liten for de største tingene. For eksempel platene i komfyren. Vi lurte fælt på hvorfor den ellers greit vaskete leiligheten kom med så grisete plater til komfyren, da vi etter en tid faktisk skulle ta den i bruk. De var dekket av noe som så ut som flere år gammelt innbrent fett. Det var det sannsynligvis også. For da den skulle vaskes, oppdaget vi at den ikke fikk plass i vasken.

Heldigvis finnes det løsninger som tok det verste, men dessverre ikke det eldste fettet. Disse to har vi tidligere testet på DinSide.

Det er også langt vanskeligere å komme til for å få rengjort de største stekepannene, grytene og formene.

Kan ødelegge benkeplaten rundt

I tillegg blir det noe mer søl om du velger en liten oppvaskkum. Spesielt for dem som velger benkeplateløsninger som ikke har godt av at det blir vann liggende, som tre, er det en fordel at den sprutsikre sonen er så stor som mulig. Hvis ikke finner du fort at du må tørke av benken omtrent hver eneste gang du har vasket hender, skylt en klase tomater, hvis du ikke vil ha skjemmende flekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du valgt en vannsensitiv benkeplate, vil vi anbefale å velge en vask med avrenningssone, eller en med noe oppbygget kant.

Virker ikke vaskemidlene? Prøv ett av våre kjerringråd, da vel!

Riktig oppvaskkum på riktig plass

Oppvaskkummen vår er fra Ikea, men det finnes også lignende løsninger fra andre produsenter. Og det er ikke bare smart, men genialt, med en liten rundt vask dersom kjøkkenkroken er så liten at du må plassere vasken i hjørnet.

- Ikea har veldig mange gode løsninger for personer med liten plass, samtidig har vi løsninger for større plass også. Boholmen er en stor serie med kummer og oppvaskbenker, i en rekke størrelser, så alle burde finne en som passer, sier Cathrine Myhren, kommunikasjonsrådgiver i Ikea til DinSide

- Uavhengig av om du har stor eller liten plass er det viktig å tenke nøye igjennom når du planlegger kjøkkenet ditt, slik at du utnytter den plassen du har. Her har både Ikea og våre konkurrenter små og store kummer.

Vi skjønner hva leilighetens forrige eiere tenkte da de valgte den lille vasken. 45 cm i diameter på vasken gir 15 cm ekstra benkeplass. Og benkeplass er gull verdt. Men en oppvaskkum som har plass til den aller skitneste oppvasken er verdt mer. I hvert fall for denne journalisten. Hva du helst vil ha er opp til deg.