Telys i plastkopper smeltet

- Brukerfeil, sier Nille. - Velg en annen telystype, råder Norsk brannvernforening.

<b> BLE SKREMT: </b> Slik så telysene ut etter at de hadde brent i et par timer. Brennetiden på pakken var åtte timer. Foto: PRIVAT
BLE SKREMT: Slik så telysene ut etter at de hadde brent i et par timer. Brennetiden på pakken var åtte timer. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Reiersen forteller til Dinside at bestemoren hans fikk seg en ubehagelig overraskelse etter at hun før jul kjøpte inn en eske med telys fra Nille.

- Noen timer etter at hun tente lysene, hadde begeret blitt sort, og lysene var smeltet til ingenting. Det kunne jo blitt brann, uttrykte hun bekymret i etterkant, sier Reiersen videre.

Telysbegeret var nemlig laget av plast. Lysene var av sorten «Mimosa - Selection» med 8 timers lovet brennetid.

- Mer enn nok tid til å glemme dem bort en liten stund. Hvorfor selger de stearinlys med holdere laget av plast? spør han.

LES OGSÅ: Julestjerner i papir er brannfeller

Ikke aktuelt å fjerne telysene

Anna-Carin Torgersen, kategorisjef for Nille, sier til Dinside at telysene vil bli værende i butikkene.

- Per i dag så vil telysene bli værende, men dette er noe vi må vurdere fortløpende, understreker hun.

Hun poengterer også at det på telyspakkene og i butikkene finnes advarsler som forteller deg hvordan du skal bruke disse telysene.

Blant annet kan du ikke bruke dem i telysholdere som er metallbelagte. Dette hevder Torgersen er grunnen til at telysene i eksempelet over, smeltet.

- Hvis du vil ha korrekt informasjon om disse lysene, kan du se på pakken i våre butikker. Her har du all informasjon du trenger for å bruke telysene korrekt. I tillegg til pakken, finner du informasjonen du trenger på vår hjemmesider, sier hun.

- Men hvorfor har dere disse telysene i butikkene deres hvis det er brannrisiko knyttet til å bruke lysene?

- Vi mener vi har opplyst godt om hvordan disse lysene skal brukes. Alle stearinlys har en risiko knyttet til seg ved bruk, svarer hun.

 PASS PÅ:  Les bruksanvisnigen nøye hvis du først velger å bruke denne typen telys.  Foto: PRIVAT
PASS PÅ: Les bruksanvisnigen nøye hvis du først velger å bruke denne typen telys. Foto: PRIVAT Vis mer


 STYR UNNA:  Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, sier til Dinside at han aldri ville brukt telys i plastbegere selv. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING
STYR UNNA: Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, sier til Dinside at han aldri ville brukt telys i plastbegere selv. Foto: NORSK BRANNVERNFORENING Vis mer

LES OGSÅ: 5 ting du bør vite om LED-lamper


Helsefarlige gasser

Telysholdere skal på generelt grunnlag ikke smelte. Da er noe alvorlig galt, understreker Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening ovenfor Dinside.

- Plast er i tillegg veldig giftig når det brenner. Du skal ikke få i deg mye av de giftige gassene før det blir helsefarlig, advarer han.

Han forteller videre at han har hørt om advarslene som Nille refererer til. Likevel ville han ikke kjøpt telysene med plastbeger. Han understreker også at det er viktig at lysene får tilgang til nok oksygen mens de brenner - hvis ikke kan gassen fra parafinvoksen ta fyr.

- Jeg ville aldri ha valgt telys i plast selv. Plast er ikke et egnet materiale til bruk sammen med åpen flamme, avslutter direktøren.

LES OGSÅ: Slik får du det beste ut av lysene dine