Foto: Telenor.no
Foto: Telenor.noVis mer

Telenor lanserer TV over fiber

Nå får du TV, nett og telefon gjennom samme kabel.

Telenor utvider tilbud til privatkunder, og har lansert et eget TV-produkt over fiber (IPTV). Nå kan Telenors fiberkunder få raskt bredbånd, telefoni og, ifølge Telenor, Norges bredeste TV-tilbud - alt via én og samme fiberlinje.

Det er i første omgang selskapets kunder i Norge som allerede har fiber installert, som vil kunne få Telenor TV, og ifølge Aftenposten.no jobbes det med å kunne rulle ut IPTV-portalen til den anslagsvis halve millionen Telenor-kunder som får bredbånd i hus med kobberkabel (xDSL).

- Med TV-tilbudet vel i havn kan vi nå for alvor begynne å selge en komplett løsning til våre fiber-kunder sier Svein Henning Kirkeng, leder for Telenors privatmarked i Norge i en pressemelding.

Til nå er det få andre tilbydere som leverer TV gjennom fibernett, blant annet Altibox (tidligere Lyse TV) og StarNordic.*Les vår test av Altibox HD PVR-dekoder her.

Testet i et halvt år

Fibernettet består av en rekke mindre enheter. Foto: Wikimedia Commons/Sleffer
Fibernettet består av en rekke mindre enheter. Foto: Wikimedia Commons/Sleffer Vis mer


TV-tilbudet har vært testet av Telenorkunder siden høsten 2009. Brukere har testet alle ledd, fra leveranse og montering, til produktets tekniske og brukermessige kvalitet. Og ifølge Telenor er kvaliteten tilfredsstillende i alle ledd.

Har du testet Telenors TV-tilbud, eller kommer du til å få det nå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send en mail til elisabeth@dinside.no.

- Pilotkundene som har vært våre testbrukere har gitt oss særdeles gode tilbakemeldinger på det produktet som vi nå lanserer i markedet. Ikke minst fremhever de den lille og meget støysvake TV-boksen, som også kommer i opptaksversjon - PVR - med time shift og pausefunksjon i live-sendinger, som en nyvinning, forteller Kirkeng.

Time shift og pausefunksjon er allerede standard hos flere andre leverandører, blant annet Canal Digital og RiksTV.

Bredere tilbud

Knut Sollid tror Telenors TV-tilbud er meget konkurransedyktig. Foto: Telenor
Knut Sollid tror Telenors TV-tilbud er meget konkurransedyktig. Foto: Telenor Vis mer


Telenor er allerede inne på eiersiden i Canal Digital, men har valgt å kjøre en egen løsning for fiberkunder.

- Det blir Telenortjeneste der vi også har canal digitals programtilbud som en del av Telenors TV-pakke, i tillegg til andre pakker, for eksempel fra Viasat, sier Knut Sollid, regional informasjonssjef i Telenor til DinSide.

- Vi har prøvd å snekre sammen et TV-tilbud som skal være spesielt for dem som har fiber.

Han forteller at TV-tilbudet først vil være tilgjengelig for dem som har fiber fra Telenor.

- TV-tilbudet inngår som den tredje delen i et tripleplaykonsept. Alt på en fiberlinje; TV, bredbånd og telefoni.

I Dagensit.no i går kunne vi lese om hvordan teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor ser for seg fremtiden, med en treskjerms-strategi. - Våre kunder skal kunne se det samme innholdet på tv, pc og mobil, når de selv ønsker og med ett kundeforhold, sa han til nettavisen.

- Tripleplay er ingen motsetning, men treskjermstrategien ligger nok noe lenger frem i tid. Vi har valgt å ha en strategisk satsning frem imot dette, og det er er ingen fastsatt dato ennå, sier Sollid.

Kan du få?

Det er i første omgang Telenors fiberkunder som blir tilbudt Telenor TV, men det kan hende du kan få det, selv om du takket nei da det ble bygget ut Telenor-fibernett i ditt område.

Hvilke områder dette gjelder, kunne ikke Sollid svare på, men han anbefaler interesserte forbrukere å ta direkte kontakt med Telenor på telefon 815 00 391 eller på e-post fiber@telenor.com for å finne ut om du kan knytte deg til.

Telenor kommer imidlertid ikke til å stjele kunder fra sitt eget selskap, Canal Digital. De har en avtale om ikke å tilby IPTV til Canal Digitals kunder, dog kun i områder der Canal Digital allerede er etablert.

Vil gi det beste tilbudet

Telenor ønsker å tilby sine TV-kunder Nordens bredeste innholdstilbud på TV, som ifølge selskapet dekker alt - fra "tradisjonell TV" til multiromsløsninger med TV i flere rom. Kundene vil også kunne velge mellom TV-pakker fra både Canal Digital, Viasat - samt andre programpakker og OnDemand-tilbud.

Les vår test av Viasat OnDemand og om det nettbaserte tilbudet fra Canal Digital.

Og du må såklart betale for det. Ifølge Sollid mener Telenor at de har et produkt som vil være meget konkurransedyktig både på kvalitet og kvantitet.

Programpakkene koster fra 2.136 til 5.286 kroner per år, og etableringskostnad, inkludert HD PVR-dekoder, koster 2.399 kroner. Har du TV i flere rom, koster det rundt hundre kroner ekstra i måneden*.

*Artikkel oppdatert 22. mars 2010.