Beckers elegant var en av de første svanemerkede malingene på markedet. Foto: Produsenten
Beckers elegant var en av de første svanemerkede malingene på markedet. Foto: Produsenten Vis mer

Teknikk, triks og utstyr til vannbasert maling

Skal du male med vannfortynnet maling er det kun et par enkle triks som skal til for at jobben blir lettere - og resultatet mer vellykket.

Publisert
Sist oppdatert

Tørketid

Vannfortynnet maling tørker raskere enn den som er fortynnet med white-spirit. Det vil si at en har kortere tid til å rette opp feil. Trikset er å male ett og ett område ferdig av gangen; for eksempel to-tre panellengder fra gulv til tak. I tillegg er det viktig å jobbe kjapt.

Mens malingsprodusentene jobber for å forlenge tørketiden er det imidlertid et par ting du kan gjøre selv.

Fukt kosten

Et triks er å sette malerkosten i vann 10 minutter før du skal begynne arbeidet. Slik kan du forlenge tørketiden.

Du kan også tynne ut malingen med 0-5 prosent vann.

Temperatur

Senker du temperaturen tørker malingen litt senere, og sjansen for stygge overganger og helligdager blir betydelig mindre.

Utstyret

Hvilken type eller modell malerkost eller -rull du skal bruke, er selvfølgelig avhengig av underlaget som skal males.

Når det gjelder selve busten på kosten er det én hovedregel: vannbasert maling krever syntetisk bust, for eksempel nylon; eventuelt en blanding av natur og syntetisk materiale, mens oljebasert maling bør påføres med naturbust.

Bruk av rull på panel

Det er vanlig å bruke rull på slette vegger - og pensel på panel. Som et ledd i produktutvikling for innføring av vannbasert maling, har blant annet Jordan lansert smalere malingsruller, til bruk på panel.

Når du skal male panel blir teknikken da å påføre maling med pensel mellom bordene, og påføre malingen på selve planken med rull. Gå over plankene med en tynn, flat pensel (også kalt "fordriver" eller "etterstryker") for å få penselfinish, og en tynn pensel i skjøtene, om malingen samler seg her.

Det er imidlertid viktig at dette blir gjort, som nevnt over, på små områder av gangen, slik at malingen ikke tørker. Om malingen får satt seg før du går over med penselen til slutt, blir resultatet lett ujevnt. Det anbefales å male to og to planker om gangen.

Kilder: ifi.no og Jordan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer