Tegn på fukt i bolig

Dette bør du gjøre hvis du oppdager de typiske fukttegnene.

DÅRLIG TEGN: Kondens på innsiden av vinduene er et tegn på høy fukt i boligen, som du ikke bør ignorere. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DÅRLIG TEGN: Kondens på innsiden av vinduene er et tegn på høy fukt i boligen, som du ikke bør ignorere. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Dugger det på innsiden av vinduene, bruker håndklærne på badet unormal lang tid på å tørke og ser du misfarging på tak og vegger?

Dette er tegn på fuktproblemer i boligen, og de bør du ikke ignorere.

- Når det er kaldt ute, er det lettere å oppdage noen typer fuktproblemer. Kondensproblemer, for eksempel, er det lettest å oppdage når det har vært kaldt ute i en lengre periode, sier seniorforsker Sverre Holøs i Sintef til Dinside.no.

På spørsmål om det er noen boliger som er mer utsatt for fuktproblemer enn andre, trekker han fram sokkelleiligheter. Disse er i mange tilfeller etterinnredet i kjellere som i utgangspunktet hadde ventilasjon, fuktsikring og isolasjon tilpasset oppbevaring av gjenstander og kanskje klesvask. Om ting da ikke er gjort helt etter boka, er det høy risiko for ulike fuktproblemer.

Se etter istapper på taket

Det er, imidlertid, ikke alle fuktproblemer som er like lette å oppdage, ifølge Holøs. Den vanligste fuktkilden i de skadetilfellene som er undersøkt av Sintef, er regn og snø. Slike skader oppdages ikke så lett innenfra før problemet har blitt stort.

Det er heller ikke alltid lett å oppdage skader som skyldes oppfukting i byggeperioden av boligen.

Istapper på taket er ofte tegn på dårlig isolasjon, mangelfull dampsperre eller at det ikke er god nok lufting på loftet. Varmen som kommer innenfra varmer da yttertaket, slik at snø smelter og istapper dannes. Er det istapper fra takrennene, kan det tyde på dårlig isolasjon på loftet, forklarte Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund til NRK i fjor.

ISTAPPER: Dersom det er istapper på taket, kan det bety dårlig isolasjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ISTAPPER: Dersom det er istapper på taket, kan det bety dårlig isolasjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Riktig fuktighet i boligen

Hvis skaden skyldes kondens på grunn av høy innendørs fuktighet, vil det, derimot, være lettere å oppdage synlige tegn:

- Mye kondens på vinduer, håndklær som bruker unormalt lang tid på å tørke etter bruk eller misfarging på grunn av soppvekst på de kaldeste delene av konstruksjonen, eksemplifiserer Holøs i Sintef.

Mugg- og kjellerlukt er indikasjoner som alltid bør følges opp hvis du kjenner den.

Men, hva er riktig luftfuktighet i boliger?

Om vinteren, det vil si i fyringssesongen, skal relativ luftfukt være mellom 20 og 40 prosent i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (med temperatur fra 15 til 18 grader) kan luftfukten være opp til 50 prosent. Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over være 60 prosent, skriver Anticimex.

DÅRLIG TEGN: Kondens på vinduene og muggvekst er ikke godt nytt for boligen din. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DÅRLIG TEGN: Kondens på vinduene og muggvekst er ikke godt nytt for boligen din. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Dette kan du gjøre

Det er heldigvis noen tiltak du kan gjøre som boligeier hvis du oppdager tegn på fukt, ifølge Holøs:

  • Faren for kondens på flater kan ofte fjernes helt ved å bedre ventilasjon, samt ved å redusere innvendige fuktkilder, som langvarig koking av mat uten lokk, tørking av klær innendørs, og lignende.
  • Å øke innetemperaturen på de kaldeste dagene, er et annet godt tiltak, legger seniorforskeren til.
  • Madrasser og tunge møbler bør ikke stå tett inntil en dårlig isolert yttervegg, men noen centimeter ut ifra.
  • Det er også mulig å redusere fuktrisiko ved å sørge for at sluk, takrenner og taknedløp fungerer som de skal, og at vann ledes bort fra grunnmur.
  • Kjellere og kryperom kan ha kondensproblemer om sommeren, så her er det viktig å ventilere godt om vinteren, mens ventiler med fordel kan være stengt fra vår til sensommer.
  • Og, ikke glem at vannrør må beskyttes mot frost: Vannrør som fryser i stykker er en vanlig årsak til vannskade.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!