<b>VI TESTER RÅD MOT KAFFEBELEGG:</b> Gjør bakepulver susen, eller funker oppvaskmaskinpulver best? Foto: Kristin Sørdal
VI TESTER RÅD MOT KAFFEBELEGG: Gjør bakepulver susen, eller funker oppvaskmaskinpulver best? Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Tar knekken på kaffebelegget

Vi tester bakepulver versus oppvaskmiddel: Hva er best i kampen mot kaffebelegget?

Publisert
Sist oppdatert

Har du kopper eller kaffe- eller tekanner som er blitt misfarget? Ifølge kjerringrådet skal bakepulver gjøre susen.

Vi har testet bakepulverrådet mot et annet råd som også skal hjelpe: oppvaskmaskinpulver.

Vi har en velbrukt termos som vi stort sett kun bruker til kaffe. Og i senere tid er den kun brukt til kaffe fordi kaffebelegget inni termosen gjør at det lukter kaffe av det meste annet vi måtte finne på å helle oppi termosen.

Termosen er på ingen måte vanskjøttet, den vaskes alltid etter bruk, men likevel har det lagt seg et kaffebelegg inni termosen, som vi ikke får bort verken ved vask i oppvaskmaskin eller ved håndvask med kost og oppvaskmiddel.


Bakepulver

Vi tester først bakepulvertipset. Vi tar fire spiseskjeer bakepulver i kaffekanna og heller på med varmt vann. Så lar vi bakepulvervannet stå i termosen i fire timer. Vi leger også termoskorken i bløt i en løsning med bakepulver og vann, da også denne er misfarget etter kaffe.

Etter fire timer tømmer vi så ut bakepulvervannet. Kaffebelegget inne i termosen lar seg ikke skylle vekk, og det går heller ikke bort når vi forsøker å skrubbe med oppvaskbørsten.

Heller ikke korken har blitt nevneverdig renere etter behandlingen.

Vi har også testet bakepulver og eddik mot tette avløp

Oppvaskmiddel

Etter det nedslående resultatet med bakepulveret, prøver vi oss med hardere skyts: oppvaskmiddel. Vi understreker at termosen er vasket med vanlig oppvaskmiddel og oppvaskbørste etter hver bruk, og at termosen også er vasket i oppvaskmaskin - uten at det har gjort noe med kaffebelegget.

Vi legger en oppvaskmaskintablett av billigtypen (Landlord/Rema 1000) i termosen, og fyller opp med varmt vann. Vi fyller også koppen med en oppvaskmaskintablett og fyller den opp med vann og legger korken i bløt i oppløsningen.

Vi lar det hele stå og virke i fire timer. Når vi da tømmer ut såpeløsningen, er termosen skinnende ren og blank inni - den er blitt som ny. Ingen kaffeflekker, ingen kaffelukt.

Termoskorken har imidlertid ikke blitt skinnende hvit igjen, men er renere enn den var.

Vi skyller selvsagt alle deler godt og vasker med vanlig såpevann før vi tar termosen i bruk igjen.

Lei skjemmende striper på de hvite tallerkenene? Slik blir de gode som nye

Konklusjon:

Bakepulver-tipset funket ikke i for oss i dette tilfellet, men oppvaskmaskinpulver fungerte til gjengjeld til gangs.

Vi har fått en fantastisk skinnende blank termos, den fremstår som ny - og kan igjen brukes til annen drikke enn kaffe, uten at det lukter kaffe av det.

Dette kan også med fordel brukes for å få fjernet belegg i kopper etter kaffe og/eller te.

Slik blir vannkokeren som ny: Vi renset med eddik og oppvaskmaskinrens. Se hva som funket best

Har du andre smarte tips du vil dele med andre? Skriv inn tipset i debatten nedenfor. Du kan også tipse journalisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer