Tar julebordet hjemme

Halvparten av oss feirer julebord hjemme. Her er tips til deg som skal arrangere.

Publisert
Sist oppdatert
Kombiner årets trender med gamle gjenstander.Camilla Gjerset, Ikea


Halvparten av oss kommer i løpet av de nærmeste månedene til å være med på ett eller flere private julebord - om de ikke allerede har vært på ett?

Syv av ti nordmenn bruker tradisjoner som en gyllen anledning til å invitere venner, kjente - eller familie hjem. Dette ifølge en undersøkelse utført for Ikea.

Et hyggelig bord skaper rammen rundt enhver feiring. <i>Foto: Ikea</i>
Et hyggelig bord skaper rammen rundt enhver feiring. Foto: Ikea Vis mer


Like mange mener samvær med venner og familie er det viktigste når noe skal feires, og førti prosent av de spurte rangerer også måltidet som en av de viktigste ingrediensene i en vellyket feiring.

– Det fine med å feire julebordet hjemme hos seg selv, er at man kan sette sitt personlige preg på arrangementet, sier Camilla Gjerset, trend- og hjeminn-redningsspesialist i IKEA Norge.

Se lenger ned for hennes beste tips til julebord på hjemmebane.

Se også Finn Shcjølls juletips: - Vent med julen

- Ved å blande personlige eiendeler som arvegods med de siste trendene innen servise, skaper man kontraster som gir et imponerende inntrykk. Hvis man krydrer det hele med litt lekker julepynt, får man et personlig julebord som overgår hva dyre restauranter kan tilby,

Skap en hyggelig ramme

– Trendene i år blander tradisjonsrike, skandinaviske materialer og mønstre med sterke farger fra fjernere strøk. Det skal være enkelt, skandinavisk og klassisk – men annerledes og personlig, sier Gjerset.

- Årets trender henter sin inspirasjon fra klassiske, skandinaviske tradisjoner og har blitt inspirert av tusen år gamle mønstre i moderne julefarger som sort, gull, grønt og lilla. Å blande tradisjonsrike materialer som halm, tre, ull og filt med moderne elementer som elektrisk julebelysning i nye former, er også særegent for i år, sier Gjerset.

Stor bildespesial: Årets julepynt

Goodiebags til gjestene når de går er populært i utlandet. Hva med å pakke inn en liten julehilsen til hver gjest og bruke den som bordkort? <i>Foto: Ikea</i>
Goodiebags til gjestene når de går er populært i utlandet. Hva med å pakke inn en liten julehilsen til hver gjest og bruke den som bordkort? Foto: Ikea Vis mer


Her er hennes beste tips til julebord på hjemmebane:

 1. Når du dekker bordet, tenk konseptuelt.
  Skal det være stilrent og skandinavisk, eller fargesterkt og etnisk? Med dagens store utvalg er det enkelt å skape akkurat det uttrykket du ønsker – og det er lov å mikse og matche årets trender med din personlige stil.
 2. Pynt og dekk bordet dagen før.
  Da sparer du deg selv for unødvendig stress og du får bedre tid til å lage mat.
 3. Tenk helhetlig når du pynter bordet og la maten stå i fokus
  Årets servise skal være enkelt og stilrent, gjerne ensfarget sort eller hvitt. Bruk heller farger i dekorasjonen, som på servietter, lys, duk og julepynt.
 4. Levende lys er et must på et vakkert julepyntet bord
  I år er det mange sterke farger å velge mellom, som rødt, grønt, lilla, gull og sølv.
 5. Stearinlys skaper stemning i mørke vinterkvelder. <i>Foto: Ikea</i>
  Stearinlys skaper stemning i mørke vinterkvelder. Foto: Ikea Vis mer


 6. Tradisjonelle materialer som halm, filt, tre og ull har fått sin renessanse

  Nå kan du ta frem halmbukken med god samvittighet, eller bruke yngstemanns førjulsproduksjon fra barnehagen.
 7. Rødt, sammen med hvitt, er som alltid en klassiker i et julepyntet hjem
  Kombiner gjerne med gull. Det skaper et vakkert og klassisk uttrykk. Hvis du ønsker en mer moderne stemning, sats på lilla og sølv.
 8. Kombiner årets trender med gamle gjenstander
  Det er dette som skaper en personlig stil. Ta i bruk arvegods og andre gjenstander som bringer deg tilbake til barndommen og plasser dem sammen med nye ting.

  Er du ikke glad i julete pynt? Det er heldigvis ingen som krever nisser i hver eneste krok. Det er lov å tenke annerledes. <i>Foto: Ikea</i>
  Er du ikke glad i julete pynt? Det er heldigvis ingen som krever nisser i hver eneste krok. Det er lov å tenke annerledes. Foto: Ikea Vis mer

 9. Tenk litt annerledes – også i matveien
  Det er ikke umulig at gjestene dine allerede har vært på flere julebord og begynner å bli litt lei av den tradisjonelle julematen. Hva med å lage et juletapasbord med variasjoner av norske klassikere?

Vårt stalltips

Til slutt et lite tips fra oss i DinSide Bolig: Senk skuldrene, ta deg en god slurk julegløgg - med eller uten. Slapp av!

Det viktigste er at alle hygger seg, og det finnes ingen partykillere som er i nærheten av et superstresset vertskap. Tipsene over kan hjelpe deg med å skape en god visuell ramme rundt julebordet. For husk: Det er det man ser på bildene i etterkant man husker - ikke om svoren ikke ble knasesprød på ribben i år heller...

Og vil du være garantert suksess? Her er ekspertenes beste partytriks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer