Tapet med mosaikk-preg er hot nå. Denne varianten er fra Élitis. Foto: Elitis.fr
Tapet med mosaikk-preg er hot nå. Denne varianten er fra Élitis. Foto: Elitis.frVis mer

Tapeten "alle" vil ha

Nordmenn tenker ikke lenger langsiktig når de skal pusse opp stua.

– Folk har blitt tøffere og er ikke opptatt av at tapeten skal vare i 20 år, sier Mariann Hartmark, interiørkonsulent ved Tannum Tekstil til DinSide.

Hun tror folk er lei av å tenke at stilen hjemme skal vare livet ut, i tillegg til at folk har råd til å gjøre endringer litt oftere enn hva de hadde før.

– De synes det er morsomt med noe nytt, men er fortsatt opptatt med å gjøre det pent og ordentlig. Så pusser de kanskje opp igjen om seks år, forteller Hartmark.

Hvor modig er du? Her er vårens villeste tapeter

Lei av hvite vegger

Akkurat nå selger Tannum Tekstil mest av effekttapeter. Alt fra store bilder med mosaikk-preg til mønster. Blanke og metalliske tapeter er også i vinden.


– Folk er lei av hvite vegger og det er først og fremst stua de pusser opp. De vil ha det mer ordentlig og eksklusivt der de oppholder seg mest og har gjester på besøk, forklarer interiørkonsulenten.

Interiørstylist og blogger Signe Schineller merker også at norske huseiere har blitt mer tøffere.

– Mange lager tapet av egne bilder, som de får blåst opp. Ellers er det mye organiske og naturlige mønster som grener, blomster, brunt og grått. Men det er viktig at det går ton i ton og at det blir et delikat resultat, sier Schineller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun synes det er stilig å tapetsere en entré, eller en vegg som fanger blikket i det du går inn i et rom. Hun meneer det gir rommet tyngde, og kan endre selve romfølelsen.

– Det er superspennende i en entré, akkurat når du kommer inn. Jeg føler det sier «her bor jeg» og «velkommen inn», og er en varm og mer personlig velkomst, forteller Schineller.

Tapet fra leverandøren http://www.elitis.fr/ er veldig i vinden hos Tannum Tekstil. Her er en variant Élitis produserer. Foto: http://www.elitis.fr/
Har du ingen bøker, men lyst på et lite bibliotek? Denne typen fås på tapetshop.no. Foto: Produsenten
Er du glad i sumobrytere? Da er kanskje dette noe for deg. Fås kjøpt på wallpapercollective.com. Foto: Produsent
"Power Pole" heter dette klistremerket fra Ferm-Living. Det kan bli opp til 5,5 meter i bredden og 3,5 meter i høyden. Fås kjøpt på tapetgalleriet.no. Foto: Produsenten.
Lyst å sitte midt i skogen uten å være i skogen? På www.eco.se finnes det mange spennende muligheter. Foto: Produsenten
En asiatisk kvinne kan også piffe opp en leilighet. Denne er fra Élitis. Foto: Produsent
Dinosaurer kan også være fin dekorasjon. Denne er fra wallpapercollective.com. Foto: Produsent.
Hva med et fingeravtrykk? Dette er et veggklistremerke fra Ferm-Living. Foto: Produsent
Stråvegger er hot nå. Denne varianten er fra Élitis. Foto: Produsent
Søte roboter fra wallpapercollective.com. Foto: Produsenten

Klikk her for å se ulike tapetvarianter:

Mr Perswall kommer til Norge: Design din egen tapet!

Vær forsiktig med skrikende tapet

Signe Schineller er en erfaren interiørstylist og loppemarkedgjenganger. Du kan også se henne transformere skrot til nye møbelskatter på TV2s God Morgen Norge, og som stylist i TVNorges Sinnasnekker'n Foto: June Witzøe
Signe Schineller er en erfaren interiørstylist og loppemarkedgjenganger. Du kan også se henne transformere skrot til nye møbelskatter på TV2s God Morgen Norge, og som stylist i TVNorges Sinnasnekker'n Foto: June Witzøe Vis mer


Interiørstylisten råder folk til å velge en tapet som gjenspeiler deg og din smak, og ikke bare fordi noe er trendy. Da blir det fort upersonlig.

– Store geometriske mønster og sterke fargerkontraster kan virke litt ropete og gjøre at du fort blir lei. Disse passer best i offentlige miljøer, som i butikker eller på et kontor, mener interiørstylisten.

Dersom du har lyst å legge tapet på veggen, men fortsatt er litt usikker, er Schinellers råd følgende:

– Ikke gå for det første du ser. I tapetbutikker finnes det ofte et stativ du kan henge tapeten på og se hvordan det fungerer med ulikt lys, forklarer hun.

Husk at du ikke trenger å kaste tapetrestene når du er ferdig med å tapetsere. Bare se her hva tapetrester kan gjøre med et rom!

Litt for mye av det gode?

Selv om flere nordmenn begynner å leke med tapet i huset, er likvel ikke alle helt klar for det.

Denne villaen på Singsaker i Trondheim fikk mye oppmerksomhet i høst da den lå ut for salg på Finn.no, mye takket være sine meget spesielle tapetvegger.

I bloggen apartmenttherapy.com ser du blant annet bilder av et hus med ekte 80-talls innredning. Noen liker blomstertapet litt bedre enn andre...