Taper blomstene seg fort?

Da bør du prøve disse grepene neste gang.

<strong><b>FINE OG KREVENDE:</strong></b> Roser er vakre, men krever godt stell for å vare lenge. Foto: MARTHE EVENSEN
FINE OG KREVENDE: Roser er vakre, men krever godt stell for å vare lenge. Foto: MARTHE EVENSEN Vis mer

- Rent snitt, rent vann og holdbarhetsmiddel. Det er oppskriften på hvordan blomstene holder seg lengst mulig, sier innkjøpskoordinator hos Hageland, Knut Tveit til Dinside.

Det er viktig å snitte blomstene riktig for å få lengst mulig holdbarhet. Som hovedregel sier ekspertene at løkblomstene kan kuttes tvers over, mens andre snittblomster må skråkuttes.

- På alle blomster, utenom tulipaner og påskeliljer, bør man ha lange snitt laget av en skarp kniv. Skråsnittet bør være 3-4 centimeter langt og jevnt.

Har du ikke grønne finger, kan du prøve disse storselgerne

Vann er viktig

Vann er kanskje den viktigste faktoren, men når det skal skiftes kommer an på blomsten. Tulipaner skal gjerne ha nytt vann annenhver dag, mens andre kan stå lenger.

<strong><b>ULIKE TYPER:</strong></b>Som hovedregel sier ekspertene at løkblomstene kan kuttes tvers over, mens andre snittblomster må skråkuttes.   Foto: MARTHE EVENSEN
ULIKE TYPER:Som hovedregel sier ekspertene at løkblomstene kan kuttes tvers over, mens andre snittblomster må skråkuttes. Foto: MARTHE EVENSEN Vis mer

Ta vare på rosene dine

• Når du får rosene, pakk dem i papir en gang til. Pass på at papiret ikke dekker stilkene helt. Vær nøye med at ingen blad eller torner er igjen under bindingen.
• Hell varmt vann (50-60 grader) i en ren vase. Fyll i blomsternæringen.
• Kutt stilkene med en skarp kniv. Kutt på skrått gjennom stilken, slik at snittflaten er minst to centimeter. På den måten kan blomstene absorbere mer vann. Jo mer vann de får, dess lengre kan du ha glede av dem.
• Sett rosene i vann med en gang slik at ikke stilkene absorberer luft. Det er når rosene får luft at de “henger med hodet”.
• Etter cirka 30 minutter kan du fjerne papiret. Fyll på mer varmt vann ved behov. Hvis vannet inneholder jord, er det viktig at du bytter ut vannet, tilsetter ny blomsternæring og kutter om stilkene.
Kilde: euroflorist.no


Hvis vannet skifter farge bør det byttes, det er da lurt å ta ut blomstene og snitte dem på nytt. Sett blomstene i en ren vase med nytt vann, for hvis vannet ikke er rent kan det føre til dårlig vannopptak.

Superenkelt triks som får blomstene til å vare: En liten dråpe klorin

Tonje Bergh driver selskapet Plantmania, og hun anbefaler at blomster bør stå kjølig om natten for lenger holdbarhet.

- Hvis blomstene blir slengete og lange kan de klippes ned, og blomsterhodet kan brukes som dekorasjon. Ikke snitt blomstene med saks, det kan knuse stilken og redusere vannopptaket.

Vask vasen etter bruk: Men vær obs om du bruker oppvaskkosten

Nødtips

Begynner snittblomstene å henge etter en dag eller to, er det likevel fortsatt håp. Snitt stilkene på nytt, pakk deretter hele buketten inn i vått avispapir (kaldt vann) og la den stå kjølig noen timer med stilkene i vann.

Et annet tips fra Bergh til DinSide er at snittblomster og andre blomster ikke bør stå for nær frukt. Etylengassen fra frukten er nemlig snittblomsters verste fiende og fremskynder blomstenes aldring.

Nellik, orkideer og riddersporer er ekstra følsomme og mister holdbarheten fortere enn andre. Av frukt er epler verst, men banan, melon, kiwi og tomat avgir også noe etylen.

Vil du ha noe som varer lenger? Slik lykkes du med blomster i krukker

Noen blomster trenger mer enn andre

Det er forskjell på hvor lenge ulike blomstertyper kan stå, og mange finner det spesielt utfordrende å få til roser.

- Kok opp litt vann og hell det i et glass eller krus. Drypp de nederste 4-5 centimeter av stilken i vannet i 30 sekunder, før de behandles som andre snittblomster.

Av: Marthe Evensen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer