Tannkrem kan brukes til mer enn tannpuss

Fiks huset med en tube god, gammeldags tannkrem.

Straks spikeren skal ut igjen, kan hullet rett og slett skjules med litt tannkrem. Alltid for hånden. Foto: Alloverpress
Straks spikeren skal ut igjen, kan hullet rett og slett skjules med litt tannkrem. Alltid for hånden. Foto: Alloverpress Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemlige problemer kan få en kjapp løsning ved hjelp av tannkremtuben du har stående på badet. Vel og merke om det er en vanlig, hvit tannkrem i pastaform.

Her er noen kjerringråd for hjemmebruk, som involverer utradisjonell anvendelse av tannpasta.

Les også: Ti ting du kan bruke salt til

Hullene i veggen

Noen har kanskje hørt at tannkrem har blitt kalt galleristens redning. Det kan stemme, for har du en vegg med små spikerhull, kan du ta en kvikkfiks ved hjelp av tannpasta. Spesielt effektivt dersom veggen er hvit, selvsagt. Men selv vegger i andre lysere toner får god hjelp av tannpastaen.

Vi tipper denne løsningen er lettere å benytte seg av, enn å få tak i sparkelmasse eller andre håndverker-remedier.

Sitter skruen fast i veggen? Smart triks får skruen ut.

Møter veggen på flere måter

Små håpefulle kan av og til ta helt av på de blanke lerretene en vegg ofte utgjør. Resultatet, om enn sjarmerende, må som regel fjernes igjen av de håpefulles foresatte. Det samme gjelder andre merker, som for eksempel subbende joggesko og feriekofferter av og til kan sette på veggen.

Litt avhengig av underlag og hva som har satt flekker, kan det være at nødhjelpen finnes i tannkremtuben. Tannkrem inneholder som regel både såpe og skrubbemiddel, og kan være verdt et forsøk. (Styr unna på tekstiltapeter eller andre fiberunderlag. Det fungerer neppe spesielt bra på ubehandlet panel heller.) Er overflaten spesielt skjør, så prøv i et hjørne som ikke synes så godt først.

I handelen finnes forøvrig wipes og sitrusrens, som mange også anbefaler. Mens rødsprit kan være super mot tusj på gulv og tekstiler. Igjen - prøv et sted der det ikke synes så godt, før du kaster deg ut i flekkfjerningsforsøkene. Og har du fått heksesot, kan du forsøke dette plumbo-middelet.

Les også: Guide til flekkfjernere

Fjerner vond lukt

Har du kuttet løk, renset fisk eller gravd i komposten? Av og til fungerer ikke såpe en gang. Men mange tipser om at tannpasta kan gjøre mer enn å lage velduft i munnen, og de fleste tannkremer inneholder også såpe, så det er vel verdt et forsøk?

MERK: Ikke for deg som har tørre, såre hender, da tannpasta også kan virke uttørkende.

Les også: Ren og luktfri oppvaskklut på 1-2-3

Kan rense sølv

Har du sølvsmykker som blir skitne mens du er på tur, kan du ty til tannpastaen. En myk, velbrukt tannbørste og tannkrem, og smykkene blir blanke igjen. Men ikke gni for mye og hardt, og ikke prøv dette på gammelt arvesølv eller sølv som skal være oksidert.

DinSide har forøvrig testet sølvpussemiddel og aluminiumsfolietrikset. Sjekk fordeler og ulemper - og hvordan resultatet ble.

Men ikke gnikk og gnu ...Putt sølvtøyet i oppvaskmaskinen!

Men mot hudplager?

Hva mer kan du gjøre med tannkremen? Mange har anbefalt tannpasta på kviser, men dette er et meget omstridt råd. Hudlege Ole Martin Rørdam ved hudavdelingen på St. Olavs hospital sier til KK.no at man faktisk kan få FLERE kviser ved bruk av tannkrem på huden.

Noen tipser også om at tannkremen kan fungere fint mot kløende myggstikk. Gjør neppe stor skade å prøve, i alle fall om du ikke allerede har klødd på deg sår.

Et knep vi selv har prøvd på hud i en "nødssituasjon" fungerte bra. Et barn som ble brent av brennesle og reagerte kraftig, fikk verken lindring av vann eller aloe vera. Vi prøvde tannkrem der det gjorde vondt, og da slapp smertene taket på et blunk.

Proffe løsninger

Tannkrem-tipsene må først og fremst oppfattes som alternative. Altså råd når du har et problem, og løsningen ikke er for hånden. En vegg bør selvsagt heller få sparkel enn tannkrem når du først skal gjøre større jobber. Og konvensjonelle rengjøringsmidler og redskaper gjør nok jobben med å fjerne barnekunstverkene bedre enn tannkremen.

Men tannkremens store fordel er at de fleste av oss alltid har den for hånden.

Flere rengjøringsløsninger: Vasketips fra DinSide

Har du andre tips? Del i debatten under.