Både terrasser og balkonger er populære i sommervarmen.
Både terrasser og balkonger er populære i sommervarmen.Vis mer

Takterrasse til 400.000 kroner

BOLIG: Egen takterrasse eller balkong er drømmen for de fleste som bor i byleiligheter. Vi har sett på hva drømmen koster.

Frokost på egen terrasse i solskinn og varme er noe de aller fleste av oss godt kan tenke seg. I byene er balkongen en erstatning for egen hage. Men balkongen er ikke nødvendigvis noen billig erstatning.

I sentrumsnære bygårder i de store byene er balkonger og særlig takterrasser et knapphetsgode. Derfor presses prisen opp på leiligheter med balkong, forutsatt at balkongen ikke er trafikkutsatt eller ligger på skyggesiden. I drabantbyer derimot har de aller fleste leilighetene balkong, og den får derfor mindre å si for prisen.

Trekkplaster

Sentrumsnære leiligheter med balkong får ikke bare en høyere prisvurdering enn de uten. Balkongene virker også som et trekkplaster til visningen. Dermed får du flere deltakere i budrunden, og prisen presses ytterligere opp.

- Balkong eller terrasse har mye å si både for attraktivitet og verdi på boligen. To identiske leiligheter der den ene har balkong og den andre ikke har det, kan variere med 200.000 kroner i pris, sier Eivind Rodem som er Eiendomsmegler i NOTAR i Oslo.

Rodem er en av fire eiendomsmeglere vi har snakket med om hva takterrassene og balkongene er verdt. Her er svarene vi fikk:

Dette mener meglerne takterrassen og balkongen er verdt:
   
 Takterrasse:Balkong:
NOTAR i Oslo:Fra 100.000 kr.Fra 50.000 til 200.000 kr.
Exact i Oslo:ca 400.000 kr.ca 200.000 kr.
DnB Eiendom i Trondheim: ca 200.000 kr.ca 100.000 kr.
NOTAR i Bergen:100.000 til 200.000 kr. 50.000 til 100.000 kr.
Det er tatt utgangspunkt i en takterrasse på rundt 10 kvadratmeter, og en balkong der det er sitteplass til minst to personer. Det er forutsatt at balkongene er noenlunde skjermet fra trafikkstøy.Det er tydelig ut fra svarene i tabellen at takterrassene er mest populære. De ligger ofte mer skjermet til enn en balkong.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvadratmeterpris: 40.000 kr.

Ifølge Stein Vaagan som er faglig leder i Exact eiendom i Oslo, vil en takterrasse på rundt ti kvadratmeter som er i god stand, være verdt rundt 400.000 kroner. Det gir en kvadratmeterpris på hele 40. 0000 kroner for takterrassen. I Bergen og Trondheim koster en takterrasse ”bare” halvparten av det den koster i Oslo.

Balkongene er i følge meglerne omtrent halvparten så dyre som takterrassene. Men da er det tatt utgangspunkt i balkonger som er litt mindre enn takterrassene.

Selg på sommeren!

- Egen takterrasse er alfa omega for en loftsleilighet. Spesielt når boligen selges på sommeren. Felles takterrasse for en hel bygård har derimot liten betydning, sier Vaagan.

Han oppfordrer eiere av leiligheter med balkong eller takterrasse til å selge på sommeren.

- Får du sol og varme på visningsdagen, treffer du blink. Men husk å rydde bort skrotet fra balkongen før du åpner dørene, sier Vaagan.