Sjekk taket før vinteren

Ta taksjekken før det er for sent

Følg ekspertens sjekkliste og spar store summer.

KAN BLI DYRT: Sjekker du taket ditt ofte nok? Skader på taket kan i de verste tilfellene koste deg 500.000 kroner. FOTO: Simen Søvik
KAN BLI DYRT: Sjekker du taket ditt ofte nok? Skader på taket kan i de verste tilfellene koste deg 500.000 kroner. FOTO: Simen Søvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
ØDELAGT?: Sjekk at det ikke mangler noen takstein eller om noen er ødelagt. FOTO: Simen Søvik
ØDELAGT?: Sjekk at det ikke mangler noen takstein eller om noen er ødelagt. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Har du tatt den viktige høstsjekken av taket? Snøen er allerede på plass flere steder i landet, og den kan gjøre store skader på taket ditt. Gjør du unna sjekken kan det spare deg for store summer.

Blikkenslager Jarle Kristiansen har laget en sjekkliste som tar deg gjennom sjekken steg for steg. Den finner du nederst i saken.

– Det er viktig å vedlikeholde taket. Folk vasker gjerne bilen en gang i uken, men sjekker taket svært sjelden. Har en takstein blitt ødelagt, kan det gi store skader på hele bygningskroppen, sier Kristiansen i Ventilasjons- og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund.

Høst- og vårsjekk

De verste skadene kan koste deg 500.000 kroner, men er du tidlig ute kan du slippe unna med 10.000 kroner. Ifølge Finans Norge betalte norske forsikringsselskaper ut nesten 700 millioner kroner i erstatning for hus- og bygningsskader grunnet vanninntrenging i 2015.

Les også: Vannskade? Da bør du handle raskt

– Det verste er hvis vannet kommer seg inn og det danner seg råte. Da vet man aldri hvor stort skadeomfanget er, sier Kristiansen.

Har snøen allerede vært på besøk, men forsvunnet igjen? Da har du fortsatt mulighet til å sjekke taket, selv om Kristiansen anbefaler å ta sjekken før snøen kommer.

– Man bør hvert fall sjekke taket to ganger i året. Høst og vår. Da er man klar til vinteren og får sjekket hvilken skader som kan ha oppstått i løpet av vinteren, sier han.

Har du mye løv på plenen? Fjern det med gressklipperen.

Snø og is

Det som skader taket er hovedsakelig snø, is og løv. Samler det seg løv i takrennene får ikke vannet fri flyt, det fører igjen til isdannelse, sprekker og ødeleggelse. Ta en runde med hageslangen og gi vannet fri flyt.

RENS: Lar du løv og annet rusk ligge i takrennen kan det stoppe vannet og det dannes is. Det fører til sprekker og ødeleggelse. Bruk hageslangen og spyl de rene før snøen kommer. FOTO: Simen Søvik
RENS: Lar du løv og annet rusk ligge i takrennen kan det stoppe vannet og det dannes is. Det fører til sprekker og ødeleggelse. Bruk hageslangen og spyl de rene før snøen kommer. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Mange norske tak er også dekket av mose. Det er ikke farlig sier Kristiansen, men det skader taksteinen og aldringsprosessen går raskere. Det tærer spesielt på betongstein.

Les også: Slik blir du kvitt takmosen

På eget ansvar

SIKKERHET: Ikke ta for lett på sikkerheten. Bruk tau og sele når du skal opp på taket og sjekk at takstigen ikke er løs eller har mangler. FOTO: Simen Søvik
SIKKERHET: Ikke ta for lett på sikkerheten. Bruk tau og sele når du skal opp på taket og sjekk at takstigen ikke er løs eller har mangler. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Før du klatrer opp på taket er det viktig å sikre seg selv. Taket kan være både glatt og løst. Blikkenslageren anbefaler sele og tau.

– Vi monterer taksikring og kroker som det er mulig å feste seg i. Kaster man et tau rundt pipen og håper på det beste er man på eget ansvar, sier Kristiansen.

Har du sikringen i orden trenger du bare en stige og en hageslange så er du klar til å gjennomføre taktesten.

Her er sjekklisten:

  • Takrenner. Fjern alt som kan tette takrennene og sjekk at de ikke er løse eller har sprekker. Sjekk at takrennene har riktig fall, snø og is kan ha endret dette over tid. Rens takrennen og spyl med hageslange for å sjekke lekkasjer og at vannet renner til nedløp.
  • Beslag. Beslaget fungerer som en overgangsplate mellom tak og vegg. Sjekk at denne ikke er skadet eller mangler. Vær spesielt nøye rundt pipebeslaget. Sjekk at beslag er falset i hverandre og sitter i spor i vegg eller under panel, alle gjennomføringer må kontrolleres.
  • Nedløp. Sjekk at rørene ikke har sprekker eller er lekk. Sjekk langs falser og klammer at disse er intakt. Sjekk også at nedløpsrørene og dreneringen ikke har tettet seg. Det gjør du ved å spyle røret fra takrenna eller fra stakeluken.
  • Takstein. Sjekk at taket ikke mangler takstein, at taksteinen har hull, skader eller er løs.
  • Takstige. Sjekk at takstigen ikke er løs eller har mangler. Pass på å etterstramme stigen.
  • Innsiden. Kontroller taket ditt også fra innsiden, se etter lekkasjer og fukt. Sjekk spesielt innsiden av taket ved gjennomføringer som piper og takhatter.
PIPEBESLAG: Vær spesielt nøye rundt pipebeslaget. Sjekk at beslag er falset i hverandre og sitter i spor i vegg eller under panel, alle gjennomføringer må kontrolleres. FOTO: Simen Søvik
PIPEBESLAG: Vær spesielt nøye rundt pipebeslaget. Sjekk at beslag er falset i hverandre og sitter i spor i vegg eller under panel, alle gjennomføringer må kontrolleres. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!