Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.<br />
Bilde: Anne Angelshaug.
Vis mer

Ta med takstmann på visning

BOLIG: Boligkjøpere oppfordres til å ta med fagfolk på visningen. Men hvem er disse fagfolkene, og hva koster de?

Du har lest side opp og side ned om hva du må huske å sjekke på visningen, og om hvilke feller du ikke skal gå i. Likevel føler du deg en smule forvirra på visningen i boligen som kanskje skal bli din. Du aner rett og slett ikke hva du skal se etter.

Det er da du innser at du trenger en fagmann. Men hvem skal du ringe? Vår undersøkelse viser at du kan få hjelp til en faglig vurdering uansett hvor i landet du bor. Overalt finnes det takstmenn som kan hjelpe deg. Går du inn på denne siden, kan du finne ut hvilke takstmenn som holder til der du bor: Takstmenn i hele landet

Kort varsel

Vanligvis tenker vi på takstmannen som selgers mann, men de trer like gjerne inn og gir en faglig vurdering for kjøperen. For eksempel kan de foreta en måling av leiligheten, hvis du er tvil om størrelsen som er oppgitt i salgsoppgaven stemmer. Finner du ikke en takstmann i ditt område, kan du sjekke om det finnes noen rådgivende ingeniører der som kan hjelpe deg.

Vi har ringt rundt ti takstmenn ulike steder i landet. Alle sier de mer enn gjerne blir med kjøper på visning, men at de får overraskende få henvendelser fra kjøpere. Takstmennene trenger bare et par dagers varsel for å bli med på en visning.

- Jeg skulle gjerne gitt faglige vurderinger til langt flere kjøpere enn det jeg gjør i dag. Bransjen vår kunne nok vært mye flinkere til å markedsføre oss opp mot kjøpere, sier takstmann i Oslo, Jan Berby.

Er det dyrt?

Berby tar minimum 600 kroner timen, og mener han vil bruke rundt halvannen time på en visning. Totalprisen blir da rundt tusen kroner. Vår ringerunde viser at takstmennene opererer med timespriser fra 500 til 750 kroner. De fagfolka vi har snakket med anslår at de ville bruke en til to timer på en visning. Skal du ha en skriftlig tilstandsrapport, må du regne med å betale fra 2.500 kroner

Bor du i en av Norges fem største byer, har du et OPAK kontor i nærheten. OPAK er Norges største prosjekt- og byggelederfirma, og har spesialkompetanse innen blant annet de tradisjonelle byggefagene. OPAKs ansatte blir gjerne med på visning, på en dags varsel.

Selgers ansvar?

- Halvparten av alle henvendelser til oss er fra boligkjøpere. Vi mener likevel at det er selger som burde leie fagfolk til å utarbeide en tilstandsrapport. Men foreligger ikke en slik rapport, råder jeg kjøper til å ta saken i egne hender, sier administrerende direktør i OPAK, Hans Jakob Hansen.

Prisene hos OPAK ligger noe over prisnivået hos takstmennene. De tar 800 kroner timen dersom de skal være med på visning. Skal de lage en grundig tilstandsrapport for eksempelvis en enkel enebolig, koster det 5000 kroner.

Skal du kjøpe bolig, går du sannsynligvis på mange visninger. Du kan selvsagt ikke ta med deg en fagmann på alle visningene. Sats på å få med deg fagmann bare på visning av de eller den boligen du vet du vil gå for.

Nese for feil

- Jeg får sjelden henvendelser fra folk som skal kjøpe enkle leiligheter, men kjøpere av eldre hus kontakter meg oftere. Skal du kjøpe et hus til to og en halv million kroner, er det klart det kan være lurt å investere noen tusen kroner på forhånd for å slippe problemer, sier takstmann i Oslo Arnstein Thaule.

Han tror dagens hete marked, med korte budfrister, gjør det ekstra viktig å få en fagmanns syn på saken.
- Kjøperne bør få kaldt vann i blodet av og til. Dessuten vet vi jo godt hva vi skal se etter. Jeg kan så å si lukte en vannskade i en bolig, sier Thaule.

Tidsklemma

Når boligene selges så fort som de gjør i dag, kan en saktens spørre seg når en skal få tid til å dra med en fagmann inn i leiligheten. Et alternativ er å gå på torsdagsvisningen selv, og ta med seg en fagmann hvis samme bolig vises på nytt i helga. Et annet alternativt er å få en fagmanns vurdering etter at du har fått tilslag på et bud, men før du skriver kontrakt.