Ta forbudet seriøst

Dette bør du vite hvis uhellet er ute.

Disse kan skade deg. Foto: Colourbox.com
Disse kan skade deg. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i dag ser det mørkt ut for den gode gamle lyspæren med glødetråder. For EU har besluttet at lyspærer og glødelamper skal erstattes av mer energieffektive lyskilder, og beslutningen gjelder også EØS-land som Norge.

Dette skjer trinnvis fra og med i dag, 1. september. Nå er det verken lov å importere eller produsere såkalte matte lyspærer og klare 100-watts pærer.

Hva gjør du når den siste glødelampen går?

Forbudet innføres over en treårs periode i hele Europa, og fra 2012 blir det helt forbudt med glødetråd i lyspærene.

I denne artikkelen kan du lese hva du bør gjøre hvis en pære knuses, for å unngå spredning av miljøgiften kvikksølv.

Les også: Aldri mer kvikksølv

Nå er det altså sparepærer, halogenpærer og LED-lys som gjelder, og Edisons glødende oppfinnelse sier takk for seg etter 130 år, melder nettsidene til Forbrukerinspektørene på NRK.no, som har testet de nye sparepærene.

Men selv om lyspærens tid er over, er ikke tiden til kvikksølv forbi. For sparepærer og lysstoffrør kan inneholde kvikksølv, og kvikksølv kan gi nerveskader.

Derfor blir det forbudt

- Kvikksølv er en gift, som kan gi nerveskader. Hvis en pære knuses, skal man ta det seriøst. Man skal ikke overse det, men gjøre noe med det, sier biolog i det danske Miljøtilsynet, Frank Jensen, ifølge 24.dk, og påpeker at det ikke er noen advarsler om dette på pakkene.

Ifølge Aftenposten selges de samme sparepærene i Danmark og Norge. Heller ikke i Norge er det advarsler eller informasjon om hva man skal gjøre hvis en pære knuses.

Dette gjør du hvis det går galt

Jensen har disse rådene hvis pæren går i stykker.

  • Åpne opp vinduer og luft rommet godt. Lukk dører for å unngå at dampen sprer seg til andre rom. Gå ut av rommet i minst en halvtime.
  • Ikke bruk støvsuger eller kost for å fjerne rester, for da bare spres restene til andre rom. Bruk heller tykke gummihansker når du fjerner bitene, ikke oppvaskhansker eller engangshansker. Bruk aller helst såkalte nitrilhansker.
  • Småbiter kan samles ved å bruke tape. Etter restene er fjernet bør gulvet vaskes med en våt kjøkkenrull eller toalettpapir.
  • Alle rester, papir, hansker og tape skal legges i en glassbeholder, for eksempel et syltetøyglass, og lukkes godt. Fortsett med lufting 20-30 minutter etter at du har renset og vasket, og lever glasset snarest til en returstasjon, eventuelt sett glasset ut i en pose som lukkes godt, inntil du kan levere det.
  • Ta helst tepper og møbler med kvikksølvrester ut av huset til lufting. Hvis det er vanskelig, sørg for å lufte ut godt.
  • Vær ekstra forsiktig hvis pæren er varm når den knuses. Ved varme blir kvikksølvet til damp, som det er farlig å puste inn.

Brukte lyspærer skal returneres til godkjent returstasjon eller forhandlere av slike produkter. En undersøkelse foretatt av Statens forurensningstilsyn i 2008 viser at én av tre nordmenn kaster sparepærer rett i søppla.

OBS: Barn og gravide ekstra utsatt

Barn og gravide er ekstra følsomme for skadelige virkninger av kvikksølv, ifølge ekspertene. Les mer: Frykter miljøskader hos gravide

Giftigheten av kvikksølv vil avhenge av hvilken forbindelse kvikksølvet inngår i, men de vanligste skadene er nyrefeil, hjerneskader, nerveskader, fødselsskader osv. Dette skyldes menneskekroppens begrensede evne til å håndtere kvikksølv og stoffets evne til sterkt å hope seg opp i hjernens fettvev, ifølge Bellona.

Det er i dag godkjent å selge sparepærer med inntil 3 milligram kvikksølv.

Grønn Hverdag sier til DinSide Helse at de ønsker forbudet velkommen.

- Problemet er ikke helt løst

- Ja, sparepærer inneholder kvikksølv, men det gjør ikke glødepærer. Men strømproduksjon kan også føre til kvikksølvutslipp. Om vinteren fyrer danskene opp kullkraftverkene sine for å skaffe strøm til frosne nordmenn.

- Kullkraftproduksjon betyr ukontrollerte kvikksølvutslipp. I Danmark regner man med at de totale kvikksølvutslippene er lavere, på grunn av mindre kullkraftproduksjon og ved å bytte til sparepærer. Siden Norge er en del av det nordiske energimarkedet, kan et bytte til sparepærer bety reduserte kvikksølvutslipp her også.

Det sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag til DinSide Helse, og legger til:

- Hvis vi blir flinkere til å levere lyspærer til gjenvinning, kommer sparepærene enda bedre fra sammenligningen. Imidlertid skulle vi gjerne sett at returordningen var bedre, og vi har ved flere anledninger etterlyst en panteordning for lyspærer og annen småelektronikk, sier Granaas.

Større utgifter på belysning

For norske privathjem betyr den nye reglen større utgifter på belysning, men at langt mer av energien går til lys - ikke varme. Og dessuten varer pærene mye lenger.

- Private husholdninger kan totalt spare flere milliarder kWh pr år. For en vanlig husholdning utgjør det fort 1.500 - 2.000 kroner i året ved å gå over til såkalte laveffektlamper, det vil si sparepærer og Led-lys, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova, ifølge TVU-avisen.

Andre kilder: Politiken.dk