Hytte-sommer 2020

Ta denne hytte-sjekken i sommer

Det er lurt å bruke «tvunget» norgesferie til å ta en ekstra grundig undersøkelse på hytta, for å avdekke småskader som potensielt kan bli mye større.

HYTTESOMMER: Vil du bruke mer tid på hytta denne sommeren? Da bør du gå gjennom sjekkpunktene i saken under. Foto: Berit Keilen/NTB Scanpix.
HYTTESOMMER: Vil du bruke mer tid på hytta denne sommeren? Da bør du gå gjennom sjekkpunktene i saken under. Foto: Berit Keilen/NTB Scanpix. Vis mer

Har du planer om å tilbringe pinsen på hytta? Og, kommer du til å være mer på hytta i sommer når du er «dømt» til å feriere i Norge?

Da har du en gyllen anledning til å ta en grundig utvendig og innvendig sjekk av hytta og se om det er noe du bør fikse eller vedlikeholde bedre.

Dinside har snakket med to forsikringsselskap med spisskompetanse om hytter, og vi har samlet inn nok informasjon til å gi deg hytte-sjekklista du trenger denne våren og sommeren (du finner den nederst i saken).

Nedringt av hytteeiere

Informasjonssjef Sigmund Clementz i If kan fortelle at mange bekymrede hytteeiere har ringt dem denne våren, spesielt under hytteforbudet tidligere i vår.

- Flere spurte om vi kunne utstede noe skriftlig som ga dem rett til å dra på hytta, men vi kan selvfølgelig ikke overprøve myndighetene, sier Clementz til Dinside.

- Bekymringene til hytteeierne dreide seg i stor grad om vedlikehold, men jeg tviler sterkt på at det er coronavirusutbruddet som skal få skylda for eventuelle hytte-skader. Det har nok heller sammenheng med dårlig tilsyn over tid, lenge før viruset rammet oss, legger han til.

Nå er situasjonen, derimot, en annen: Folk får lov til å dra på hytta, og Clementz oppfordrer folk til å gjøre dette. Dét er det flere grunner til, som du kan lese om i det følgende.

Frostskader i juni og juli

Tro det eller ei, men If får mange skademeldinger om frostskader (eller vannskader når frosten tiner) i sommermånedene juni og juli.

- Det er fordi mange er sjelden på hytta, og oppdager vinterskadene seint, sier Clementz.

Han oppfordrer folk til å se til hytta si jevnlig, eller inngå et samarbeid med hyttenaboer om å se til hyttene for hverandre. Har du ikke hyttenaboer, kan du alliere deg med en lokal gårdbruker/grunneier, samt profesjonelle vaktmestertjenester.

Denne våren og sommeren når du er på hytta, kan det være lurt å ta en titt på røropplegget på hytta. Er det steder hvor det er lurt å isolere rørene bedre? Rørisolasjon finner du eksempelvis til en rimelig penge hos Biltema, og jobben er ikke mer avansert enn at du klarer det selv.

Dersom du ikke på hytta om vinteren, bør du stenge vannet når du reiser for siste gang om høsten.

Knivtriks avdekker råteskader

Norsk Hussopp Forsikring (NHF) oppfordrer også hytteeiere til å ta en grundig sjekk av hytta si de kommende ukene og månedene.

Hvis murpuss har begynt å falle av veggene eller grunnmuren, er det et tydelig tegn på fuktopptrekk, som igjen tyder på at det kan være fuktskade. Det er fordi vannet presser malingen løs fra veggen, og hvis malingen flasser av, mister muren sine vannavisende egenskaper som malingen gir.

Øyvind Magerøy, fagsjef i NHF, råder deg også om å sjekke kledningen på hyttas yttervegger. Bobler eller bølger i malingen kan nemlig være tegn på fuktskader.

- Ser du malingbobler bør du sjekke det med én gang. Bruk gjerne en kniv for å kontrollere om materialene har fasthet, omtrent som når du sjekker om potetene er ferdig kokte. Fjern bobla med kniven, og se hva som er under, forklarer Magerøy overfor Dinside.

- Føles materialene myke, kan du stikke kniven inn og spenne opp. Hvis det lett oppstår tverrbrudd på trefiberen, er det fare for råteskader. Treverket skal være litt tøyelig og fast, fortsetter Magerøy.

KNIVTRIKS: Bruk en kniv til å avdekke råteskader på ytterveggene. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.
KNIVTRIKS: Bruk en kniv til å avdekke råteskader på ytterveggene. Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Blomster til besvær

Mange hytter har blomster og busker inntil hytteveggen. Det er pent å se på, men vekstene kan gjøre det enklere for skadedyr å komme inn i hytta, samt bidra til utvikling av fukt- og råteskader, ifølge NKF.

FINT, MEN FARLIG: Blomsterbusker inntil hytteveggen er fint visuelt, men kan dessverre by på vannskader og skadedyr. Foto: Shutterstock
FINT, MEN FARLIG: Blomsterbusker inntil hytteveggen er fint visuelt, men kan dessverre by på vannskader og skadedyr. Foto: Shutterstock Vis mer

- Når du vanner blomsterbuskene, bør du ikke spyle vann direkte mot veggene. Både mur, betong og treverk trenger god beskyttelse mot vann, og veggene er ikke laget for at du skal spyle mot dem. Da spyler du under «husets paraply», og her er det mer utsatt for fukt- og vannskader,forklarer fagsjef Magerøy.

En annen grunn til å unngå blomster tett inntil hytteveggen, er å hindre maur og andre skadedyr fra å komme inn i hytta. Rosebusker, for eksempel, tiltrekker seg ofte bladlus, som igjen trekker til seg maur.

Rotter og mus er sky, og liker ikke å bevege seg over åpent lende. Høy vegetasjon nær hytta vil derfor gi ly, slik at gnagerne fritt kan bevege seg inn og ut av hytta.

Fraråder gift

Hvis du først oppdager skadedyr på hytta, anbefaler Magerøy deg om å ikke bruke gift for å drepe dem:

- Gift kan ha store følgeskader. Ved bruk av gift, kan dyrene dø i konstruksjonen. Hvis du har hatt en død mus i veggen, vet du hvor fælt det lukter, sier han.

- I tillegg kan musegift også skade andre dyr, for eksempel ei ugle som spiser en mus full av musegift, fortsetter fagsjefen.

Det beste tiltaket for å unngå at mus og rotter kommer inn i hytta, er derfor å gjøre den så tett som mulig, samt å ikke ha store planter og busker tett inntil hytteveggen.

Vokt deg for vårflommen

Det har vært, og er ennå, mye snø på fjellet denne vinteren. Det medfører høy flomfare flere steder i landet.

- Hvis du har hytte i nærheten av elv eller stor bekk, samt har mye utstyr stående ute, bør du sørge for å sikre disse gjenstandene. De kan bli tatt av strømmen og medføre fare videre nedover elva, sier Clementz i If.

Han anbefaler deg videre om å følge med på Yr.no og Varsom.no. Nå er nemlig ei kritisk tid hvis temperaturene stiger mye og det kommer regn på toppen.

Ta en titt i terrenget rundt hytta, og se på bekke-/elveløpet. Elva kan endre retning hvis det blir flom. Se om du kan rydde rundt elva, for å hindre at den tar ugunstrig retning med tanke på hytta di.

- Rens også takrennene og nedløpsrennene til hytta. I sistnevnte kan du, for øvrig, finne flott plantejord, avslutter Clementz.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!