<strong>SLIK:</strong> Ta bilder av sølvtøyet ditt, bøkene, filmene, alt som har verdi. Da står du sterkere om katastrofen inntreffer.  Foto: Colourbox.com
SLIK: Ta bilder av sølvtøyet ditt, bøkene, filmene, alt som har verdi. Da står du sterkere om katastrofen inntreffer. Foto: Colourbox.com Vis mer

Ta bilder av verdisakene

Forsikringsbransjen fortviler over late nordmenn.

Publisert
Sist oppdatert

Om boligen din hadde brent ned i natt, hadde du husket absolutt alle tingene du mistet?

Trolig ikke, da fotografisk hukommelse er mer vanlig i Donald Duck enn det er i dagliglivet. Det er vel også derfor vi har funnet opp fotoapparater, som kan huske for oss.

Les historien om boligalarmen som ga en telefonregning på nesten 20.000 kroner

Derfor ber forsikringsbransjen stadig nordmenn om å ta bilder av verdisakene sine.

Men ifølge en ny undersøkelse hører vi ikke.

Mange vet heller ikke hvor mye det faktisk har: Slik setter du pris på eiendelene dine.

De eldste vet best

Syv av ti nordmenn har aldri tatt bilder av verdisakene sine, viser undersøkelsen utført av Synovate for Falck.

Jo eldre man blir, jo flinkere er man. Men av de over 60 år, er det fortsatt bare 57 prosent som tar bilder av verdisakene sine.

Dette til tross for at bildene kan hjelpe deg med å få igjen mer fra forsikringsselskapet ditt.

Kan du dokumentere alle filmene, bøkene, sølvtøyet og datautstyret du har liggende, øker også sjansen for å faktisk få det dekket. Men som sagt: Det å faktisk huske hva man har eid, er kanskje det viktigste. Det kreves ikke fotobevis for å få ting erstattet.

Dessuten hjelper det politiet, om det er innbruddstyver som har stukket av med sakene. Har politiet bilder av tyvgodset, øker sjansen for å faktisk finne det.

Ny chip varsler om håndkletyverier på hotellene

Bankboks eller internett

- Det er tydelig at bevisstheten omkring dette er lav hos nordmenn, omtrent som å ta backup av PC-en. Først når det er for sent kommer man på at det hadde vært lurt, sier Ole Morten Ona Ringdal, direktør for privatmarkedet i Falck, i en pressemelding.

Dessuten er det et problem at folk ikke oppdaterer bildene. Å ha oversikt over LP-samlingen fra 80-tallet er kanskje ikke det mest interessante om det brenner i dag.

Og om boligen din brenner, eller tyver har vært på raid, kan også bildene av det som går tapt, gå tapt. Derfor anbefaler bransjen å oppbevare bildene i en sikker bankboks.

- Et godt alternativ er å lagre dem gratis på nettet. Da forsvinner de heller ikke hvis det brenner, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

Og med "på nettet" mener de ikke Facebook eller bloggen din. Å vise tyver alt du eier er det siste du vil.

Fire regler du bør tenke gjennom før du legger ut bilder av andre på nettet

Tar du bilder av verdisakene dine? Har du erfaring med forsikringsoppgjør? Del med deg under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer