Syv måter å pimpe opp langpannekaken

Slik blir den tørre, kjedelige langpannekaken saftig og god.

<b>MER SJOKOLADE:</b> Er du i beit, tilsett hakket eller smeltet kokesjokolade. Det er ikke sikkert det blir saftigere, men det blir bedre. Sjokolade er aldri feil. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
MER SJOKOLADE: Er du i beit, tilsett hakket eller smeltet kokesjokolade. Det er ikke sikkert det blir saftigere, men det blir bedre. Sjokolade er aldri feil. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langpannekaker har dessverre et ganske fortjent dårlig rykte.

I disse dager er det avslutning på skolen, barnehagen, fotballen, korpset ... og når man skal bake en kake til mange, så er kaker i langpanne et naturlig valg.

Dessverre er langpannekaker gjerne litt for lyse, litt for søte, og litt for tørre. Det blir rett og slett litt for mye av alt det vi ikke vil sjokoladekaker skal være, selv vi som tilgir det aller, aller meste, så lenge det vi får servert inneholder sjokolade.

Heldigvis er det enkelt å bøte på, her er noen av våre beste tips.

Du velger selv om du bare vil benytte deg av ett av dem, eller kombinere, for supersaftig og god kake.

Ja, du kan ha både majones, øl og surkål i sjokoladekake

#1: Bruk melk, helst surmelk

LAG DET SELV: Har du ikke syrnet melk tilgjengelig, lager du det enkelt av litt melk og sitron eller eddik. Foto: ELISABETH DALSEG
LAG DET SELV: Har du ikke syrnet melk tilgjengelig, lager du det enkelt av litt melk og sitron eller eddik. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


De aller fleste oppskrifter ber om vanlig drikkemelk, men du kommer langt med å bare bytte ut melk med en eller annen form for surmelk i baksten.

Lager du kake fra pose, ber dem om vann. Glem det! Bruk melk eller surmelk i stedet for, og ingen vil tro den deilige kaken kom fra en liten pose.

Har du ikke surmelk tilgjengelig? Slik lager du surmelken selv.

#2: Ha i revne gulrøtter, rødbeter eller squash

Revne gulrøtter er én av de tingene som bidrar til å gjøre gulrotkake ekstra saftig og god, men det gir ikke fra seg så mye smak at det vil gjøre om sjokoladekaken til et stykke helsekost.

Bruk gjerne en litt finere variant enn når du skal lage råkostsalat, om du ikke vil at det skal synes så godt, men i de aller fleste tilfeller vil en gulrot eller tre på magisk vis forsvinne inn i kaken og gjøre den ekstra saftig og god.

Vi har også prøvd å bruke rødbeter og squash, og tipper det vil bli like godt om du har en eller annen form for gresskar tilgjengelig.

TIPS: Det høres kanskje ekkelt ut, men det er både godt og gjør kaken ekstra saftig: Ha surkål i sjokoladekaken.

#3: Bruk rester fra juiceren

IKKE KAST JUICERESTENE: Med mindre du har juicet noe med hardt skall eller mye steiner, er rester etter juicing perfekt å ha i kaker. Foto: Per Ervland
IKKE KAST JUICERESTENE: Med mindre du har juicet noe med hardt skall eller mye steiner, er rester etter juicing perfekt å ha i kaker. Foto: Per Ervland Vis mer


Når du har juicet en frukt eller grønnsak blir det liggende igjen en mer eller mindre apetittlig masse rester. Dette går ofte rett i matavfallet, men det trenger det slettes ikke. En neve gulrot som har vært gjennom juiceren gir kanskje ikke like mye fuktighet som en fersk, revet gulrot, men det bidrar likevel til å gjøre kaken saftig og god.

Ikke alle typer frukt og grønt egner seg like godt. Vi anbefaler at du kun bruker frukt og grønt du juicer uten hinner og steiner, og uten, eller uten for hardt, skall.

Vi synes også her at rotgrønnsaker som gulrot og rødbeter egner seg spesielt godt, fordi de er søte - men ikke for søte.

Se alle Dinsides tester av juicere

#4: Ha i revet kokos

REVET KOKOS: Gjenta etter oss: I kaken, ikke på kaken.  Foto: BON APPETIT
REVET KOKOS: Gjenta etter oss: I kaken, ikke på kaken. Foto: BON APPETIT Vis mer


Vi kan si mye om revet kokos, men for å være helt ærlig synes vi at det er litt trist på egen hånd, eller som strøssel over en kake. Det blir litt tørt, og de små bitene er litt som glitter: Du ender opp med å finne dem overalt, i flere dager etter at du har servert mat med det på.

Vi ser derfor etter kokosflak, gjerne kalt shaved coconut, når vi er i spesialforretninger.

Revet kokosnøtt kommer imidlertid best til sin rett når du ikke ser den, og aller helst nesten ikke får med deg at du spiser den.

Tilsett en neve revet kokos til en langpannekake og smak forskjellen. Det skal ikke smake Bounty, bare gjøre kaken litt mer interessant - og spennende.

NB - vær obs på at ikke alle tåler kokos, så om du vil unngå at noen får allergisjokk, kan du strø litt revet, eller aller helst de litt større kokosflakene, over glasuren til slutt.

Mange allergikere? Sjekk kakene «alle» kan spise.

#5: Bruk smør, ikke olje

Dette tipset gjør ikke bare kaken mer saftig, men også mye, mye bedre: Bytt ut olje med smør. Tenk på det: I stedet for å tilsette smakløst fett, gir du kaken den gode smørsmaken.

Mor og bestemor tok ikke feil: Når du baker, skal du bruke smør!

#6: Ha i noen ekstra eggeplommer

PLOMMEN I EGGET: Har du et par ekstra, ha dem i kakerøren.  Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
PLOMMEN I EGGET: Har du et par ekstra, ha dem i kakerøren. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


Fryseren full av eggeplommer etter å ha laget pavlova til 17. mai? Nå har du sjansen til å bruke dem opp på noe skikkelig godt!

Eggeplommer gjør kaken fyldigere, bedre - og saftigere, og det er ikke nødvendigvis så mye som skal til. Visp et par eggeplommer lett, og tilsett dem i kakemiksen og smak forskjellen.

Les også: Slik fryser du egg

#7: Stikk hull i kaken før du heller over glasur

STIKK HULL: Og la glasuren renne ned i kaken. Du vil ikke angre. Foto: ANGELAGR / NTB SCANPIX
STIKK HULL: Og la glasuren renne ned i kaken. Du vil ikke angre. Foto: ANGELAGR / NTB SCANPIX Vis mer


Den siste metoden er kanskje den vi liker aller best. Det er kanskje ikke den aller sunneste måten å gjøre en kake saftig på, men la oss være ærlige: Skal vi slanke oss, spiser vi et eple. Har vi lyst på noe godt, spiser vi kake.

Det er dessuten fryktelig enkelt: Ta en gaffel, spisepinne, eller noe annet spisst, og stikk kaken godt over det hele. Så brer du over en tynn glasur, og ser den trekke godt ned i kaken. Kaken kan fortsatt være litt varm, det hjelper bare glasuren å smelte og trekke godt inn i kaken.

Metoden er enkel, og passer best med flytende glasur. Dersom du ønsker en fastere glasur eller smørkrem, eller ikke vil at noen skal få med seg trikset, kan du først lage en enkel flytende glasur eller ganache (en blanding av smeltet sjokolade og kremfløte) du heller over kaken, la det stivne, og så bre over en glasur som er mer fast i fisken.

Har du noen triks på lur for å få saftig kake? Send oss en mail eller del i debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!