Svinedyrt søppel eller resirkulert moro?

Det skal være flunkende nytt - men gammelt likefullt. Møbler laget av resirkulert materiale er i skuddet - og jammen ser det ikke bra ut også. Men blir det billigere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svinedyrt søppel eller resirkulert moro?

  1. Syklisk skjønnhet fra 15 til 20.000 kroner


Tur-retur

Under helgens interiørmesse i Stockholm, FORMEX 2006, ble returbruk identifisert som en av vinterens tre store interiørtrender.

I dagens bildespesial ser vi nærmere på møbler og interiør i resirkulerte materialer.

Trenden har nådd IKEA


Den svenske møbelgiganten IKEA er en av markedsaktørene som har fanget opp denne trenden. I september i fjor lanserte de en PS-kolleksjon, med stor fokus på resirkulerte materialer - eller materialer som kan resirkuleres, når den tid kommer. Prisen er det heller ingen ting å si på - mens noen av PS-møblene er ørlitegrann dyrere enn andre IKEA-møbler, er andre rett og slett grisebillig.

Også under den store designmønstringen på interiørmessen 100% Design i London i fjor høst var det flere produsenter som viste frem møbler i gjenvunne - eller gjenvinnbare materialer.

Dobbelt så godt

Også i den norske butikken Isandi fant vi en rekke varer laget av gamle objekter. For eksempel kurver av gamle telekabler, samt matter heklet av oppstrimlete gamle plastikkposer. Isandi jobber med import og formidling av håndverk og kultur (i kombinasjon) fra det sørlige Afrika, og butikken har også en egen nettbutikk.

Isandi fører en produktserie som heter CSH+. Denne serien er et HIV/AIDS-relatert prosjekt i samarbeid med veveriet Coral Stephens Handweaving (CSH) i Swaziland.

Trykk her for å se et utvalg bærekraftige møbler - med prislapper fra 15 til 20.000 kroner.

Fokus på industriell returbruk

Isandi er ikke den eneste norske nettbutikken som selger gjenvunne varer. I desember åpnet nettbutikken Pug-Store, som utelukkende selger bærekraftig design. Men der Isandi formidler bærekraftig håndarbeid, har de to gründerne bak Pug-Store, Cathrine Dehli og Ina Aspestrand, valgt å satse på industriell design.

De to er opprinnelig utdannet sivilingeniører, og har jobbet over 7 år for møbelfabrikanten HÅG. Ideen til Pug-Store fikk de i jakten på bærekraftig design til seg selv.

- Hva gjør et godt produkt?, sier Dehli retorisk. - Det skal leve lenge, bruke lite materialer og forsvinne lett.

En skikkelig skjønn syklus - eller "cyclic beauty" som de har valgt å kalle konseptet. - Mye av det som har med økodesign å gjøre kan virke veldig pessimistisk, sier Dehli. - Vi har derfor valgt å fokusere på det positive, på gleden, og på skjønnheten.

- That's the beauty of it, konkluderer hun på telefon fra New York. Hun er på jakt etter flere industrielle gjenbruksvarer til nettbutikken.

Favela chic

Designduoen og brødrene Fernando og Humberto Campana står kanskje bak det aller mest eksklusive "resirkuleringsdesignet". Sammen har de laget en rekke både humoristiske og formsterke møbler fra tidlig på 90-tallet, blant annet den etterhvert klassiske Favela Chair.

De to brødrene fra Sâo Paulo var i utgangspunktet jurist og arkitekt, og møblene ble opprinnelig designet mer for å gi uttrykk for politiske meninger, enn av artistisk skapertrang.

Campanabrødrenes møbler er tilsynelatende laget av plankerester, tau, kosedyr og stoffprøver. Nå er deler av designduoens møbler produsert av gjenvunnet materiale, men det de har fokusert mest på er uttrykket. Og altså: Ikke nødvendigvis second hand-materialer. Og billige kan man vel heller ikke si at disse møblene er...

Resten av møblene vi har sett på har imidlertid rimelig akseptable prislapper. Noen til og med overraskende billig!

Trykk her for å se et utvalg bærekraftige møbler - med prislapper fra 15 til 20.000 kroner.

Eksterne lenker:

  • Isandi
  • Pug-store
  • IKEA
  • Blue Marmalade
  • Edra, produsent av noen av Campanabrødrenes møbler.