Sverger til traktekaffen

Lar oss ikke affisere av fjonge maskiner.

Hvordan lager du kaffen din? I trakter, presskanne, espressomaskin, eller kapselmaskin? Foto: COLOURBOX
Hvordan lager du kaffen din? I trakter, presskanne, espressomaskin, eller kapselmaskin? Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At nordmenn er i verdenstoppen i kaffedrikking kommer vel ikke lenger som noen overraskelse, og følgelig lanseres det stadig mer avansert kaffeutstyr på markedet.

Og selv om ulike kapselkaffemaskiner har hatt stor suksess, så sverger fortsatt én av to fortsatt til traktekaffe. Det viser i hvert fall tall fra en fersk undersøkelse gjennomført for den svenske hvitevareprodusenten Electrolux.

Les også: Kaffetrend: Nå skal kaffen være svart. Helsvart

Det er flest som lager morgenkaffen på trakter.  Foto: Electrolux
Det er flest som lager morgenkaffen på trakter. Foto: Electrolux Vis mer


Til tross for at ulike varianter av traktekaffe nå er noe av det mest trendy urbane du kan drikke, er det de aller eldste som trakter mest. 62,8 prosent av de spurte over 65 år foretrekker traktekaffe, og denne prosentandelen synker gradvis med alderen. Blant unge voksne mellom 18 og 29 år er det kun 29,4 prosent som velger trakter.

– Det er nok de mest bevisste kaffedrikkerne som legger ned mest penger og tid i kaffeutstyret. Dessuten skal man ikke undervurdere betydningen av å ha en flott kaffemaskin stående på kjøkkenet. Dette har for mange blitt en unik og trendy del av det øvrige kjøkkeninteriøret. Dessuten reduserer man omfanget av ”spillkaffe” ved bruk av kapsler. Her får man riktig dosering etter eget ønske, hver gang, sier Nina Lorentzen, kategorisjef i Electrolux Norge.

Ikke kast kaffegruten når du er ferdig. Du kan nemlig bruke kaffegrut til alt fra gjødsel og katteskremmer, til vaskemiddel og tåfisfjerner

Kaffedrikker mest populært i byene

Tim Wendelboe brenner og selger kaffe fra eget utsalg på Grünerløkka i Oslo. – Da vi startet, var omtrent ti prosent av kaffen vi solgte svart kaffe. Nå er vi oppe i 40 prosent, sier Wendelboe, har Wendelboe tidligere sagt til DinSide.  Foto: Per Ervland
Tim Wendelboe brenner og selger kaffe fra eget utsalg på Grünerløkka i Oslo. – Da vi startet, var omtrent ti prosent av kaffen vi solgte svart kaffe. Nå er vi oppe i 40 prosent, sier Wendelboe, har Wendelboe tidligere sagt til DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Ikke overraskende er det absolutt flest Osloboere som lager kaffe med espressomaskin (10,1 prosent) eller en kapselmaskin (12,2 prosent) hjemme.

– Dette underbygger den urbane kaffelatte trenden. Antagelig handler det mest om at vi drikker mer kaffe på kaffebarer i de store byene, og dermed får vi et annet forhold til kaffe og hvordan den skal smake. Det er mange som gjerne vil ha muligheten til å lage barkaffe hjemme – også fordi det selvsagt blir dyrt i lengden å skulle kjøpe den ute, sier Lorentzen.

I snitt drikker vi 160 liter kaffe i året, noe som tilsvarer drøye fem kopper hver dag.

Tør du regne på hvor mye det koster? Sjekk hvor mye du kan spare på å lage (jåle)kaffen selv.

Slik smaker kaffen best

Undersøkelsen viser også at 8 av 10 blant de som lager kaffe hjemme er svært godt eller godt fornøyd med kaffesmaken. Kanskje de kan alle triksene, men til ære for de tyveprosentene som ikke er like fornøyd, her er noen triks som kan hjelpe deg å heve smaken:

Helt til slutt: Det er ikke sikkert kaffetrakter er det du skal ha. Slik velger du riktig kaffemaskin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer