Svensk designhåp

STOCKHOLM (DinSide): På Møbelmessen i Stockholm denne uken, viste det svenske Trä- och möbelindustriförbund frem de 15 finalistene i konkurransen om Sveriges nye trestol. Stolen Toss & Turn er en av finalistene.

15 hotte, svenske trestoler

Inte fler vackra prototyper! var opp- og utfordringen det svenske Trä- och möbelindustriförbundet ga landets designstudenter i årets møbelkonkurranse. Oppgaven gikk ut på å formgi en stol i tre eller trebasert materiale. I tillegg til å ha spennende design og sittekomfort, måtte møblene måtte ha potensiale for å bli et godt kommersielt produkt.

På Møbelmessen i Stockholm denne uken viste forbundet frem resultatet av samarbeidet mellom møbelindustrien og studentene. 111 bidrag ble sendt inn, og på bakgrunn av materiale, form og produksjonsmuligheter valgte juryen ut 15 stoler som gikk videre til finalen. Og selv om det var nettopp muligheter for kommersiell produksjon som var hovedmål, var det ikke mye A4 å spore blant finalebidragene.

Toss & Turn

26 år gamle Christopher Näs viste frem stolen Toss & Turn, som han håper å få produsert. Näs går på Konstfack i Stockholm, og har vært på utveksling på Rhode Island School of Design. Der fikk han ideen til utformingen av stolen.

- Etter at jeg hadde meldt meg på konkurransen, gikk jeg rundt og tenkte på hva jeg kunne lage hele tiden, forteller Näs. - Tankene bare kvernet rundt i hodet mitt.

Løsningen kom av seg selv en dag han satt på en kafé og "fikade". - Jeg satt og tygde på en rørepinne av tre, som jeg hadde fått med kaffen min, smiler Näs. - Da jeg så på den bøyde pinnen, tenkte jeg at det var en kul idé til et stolben.

Näs har laget prototypen til stolen selv. Den er laget av flyplywood av bjørk, med finer øverst. - Det heter flyplywood fordi det var det de brukte til å lage fly av før i tiden, forklarer Näs.

Vi krysser fingrene for at stolen Toss & Turn får en flying start, og kjapt blir snappet opp av en produsent. Hvem vet: Kanskje den blir å se i norske butikker snart?

Møbeldesigner Christopher Näs med sin stol Toss & Turn - med en ny vri på stolbena. Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin
Møbeldesigner Christopher Näs med sin stol Toss & Turn - med en ny vri på stolbena. Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin Vis mer