Snart går skjermen i svart for dem som fortsatt har antenne i Hedmark og Oppland. Foto: Colourbox.com
Snart går skjermen i svart for dem som fortsatt har antenne i Hedmark og Oppland. Foto: Colourbox.comVis mer

Svarte skjermer i Hedmark og Oppland

Forbrukerombudet ut mot kanalpakkene

I morgen er det Hedmark og Oppland som går digitalt. Da slukkes de analoge TV-signalene. Mottar du allerede tv-signaler via kabel, parabolantenne, satellitt- eller bredbånds-TV, berøres du ikke av slukkingen.

Men for alle som i dag ser på TV via antenne, og vil fortsette å se på TV, er det dags for å skifte.

Miniguide: Hvilken kanalpakke bør du velge?

Begrenser valgmulighetene

Når du går digitalt, må du velge mellom ulike pakker av kanaler. Du kan ikke selv sette sammen en pakke med de kanalene du helst vil ha, du må velge mellom fastsatte pakker. Digitaliseringen av TV-markedet gir de fleste forbrukerne flere kanaler, men det er få muligheter til å velge enkeltkanaler, melder Forbrukerrådet. Forbrukerombudet ser ikke blidt på kanalpakkene.

- Dessverre er forbrukerne nødt til å velge de kanalpakkene tv-distributørene har satt sammen. Etter min mening bør det være slik at forbrukeren i størst mulig grad kan sette sammen egne kanalpakker og velge enkeltkanaler etter behov og ønsker, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

Leverandørene er, ikke uventet, uenig i at fritt kanalvalg er det beste som kan skje forbrukerne.

Les mer: Vil fritt kanalvalg gi dyrere tv?

Mangelfullt fra Medietilsynet?

Medietilsynet har i en rapport utredet muligheten for individuelt abonnentvalg i kringkastings- og kabelnett. Forbrukerombudet mener denne rapporten ikke gir et godt nok grunnlag for å bestemme om tv-distributørene skal pålegges å tilby enkeltkanaler, og ber derfor om en større utredning av forbrukerens tv-hverdag i sitt høringssvar til Kultur- og kirkedepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det trengs et grundigere blikk både på dagens tv-hverdag og inn i tv-fremtiden enn det Medietilsynets rapport gir, sier Thon.

Hva tror du? Er kanalpakkene en uting, eller gir deg deg som forbruker billigere TV og større valgmuligheter? Diskuter under.