Kunder med svart TV-skjerm må likevel betale lisens i dag. Det vil forbrukerombudet ha en endring på. Foto: colourbox.com
Kunder med svart TV-skjerm må likevel betale lisens i dag. Det vil forbrukerombudet ha en endring på. Foto: colourbox.comVis mer

Svart skjerm - må betale lisens

Forbrukerombudet ber regjeringen kutte lisensen for forbrukere som ikke får inn TV-signaler.

Omleggingen fra det analoge bakkenettet har ført til at mange forbrukere nå ikke kan motta TV-signaler. Likevel må alle som eier et TV-apparat betale lisens. Dette er ikke holdbart, mener Forbrukerombudet, som får mange henvendelser fra forbrukere som har mistet TV-signalene, men likevel må betale.

Les også: Her er TV-kuppene

- Giske - dette er urettferdig!

- Jeg tror de fleste forbinder NRK-lisens med det å se TV-sendinger, ikke DVD-film vist på TV-skjermen. Forskriften slik den er utformet og håndheves strider mot folks rettsoppfatning, og bør snarest tilpasses den nye TV-hverdagen, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en melding på ombudets nettsider.

Forbrukerombudet har henvendt seg i brev til kulturminister Trond Giske, og ber om at forskrift om kringkasting må endres. Ombudet viser til at det er urettferdig at forbrukere som rent faktisk ikke kan se TV på skjermen, må betale lisens.

- Jeg er redd for at viljen til å betale TV-lisens vil bli undergravd dersom regelverket ikke henger med i den teknologiske utviklingen, understreker Thon.

Les også: Velg riktig TV-tilbyder

Må plombere tuneren

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon har skrevet brev til Trond Giske. Foto: Per Ervland
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon har skrevet brev til Trond Giske. Foto: Per Ervland Vis mer


I dag er det bare tre måter å slippe unna TV-lisensen på lovlig måte. Du kan la være å kjøpe TV-apparat, du kan få plombert tuneren i TV-apparatet hos en autorisert reparatør, eller du kan kjøpe en monitor - altså en TV uten tuner.

Dette er spesielt aktuelt for deg som bor i områder der det ikke lenger er mulig å ta inn TV-signaler etter slukkingen av det analoge bakkenettet.

Les også: Med dette programmet ser du både NRK1 og NRK2 gratis på PCen din

- Jeg har vanskelig for å oppfatte NRKs forslag om fjerning eller plombering av mottaker som seriøst , og reagerer sterkt på et forslag der folk tvinges til å betale penger for å slutte å se på TV, skriver Thon i sitt brev til statsråden, ifølge Aftenposten.

Les også: Sjekkliste for dårlig digital-TV