SV vil innføre leasing av boliger

Lederen av SVs programkomité kunne ikke kjøpt seg bolig i Oslo hvis hun ikke var blitt stortingsrepresentant. Nå kommer forslag til nytt SV-program. Tekst: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Unge kan ikke kjøpe bolig uten hjelp fra foreldrene, mener Inga Marte Thorkildsen: - Jeg klarte det fordi jeg begynte på Stortinget, sier hun. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter
Unge kan ikke kjøpe bolig uten hjelp fra foreldrene, mener Inga Marte Thorkildsen: - Jeg klarte det fordi jeg begynte på Stortinget, sier hun. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil gjenreise en boligpolitikk. Siden markedskreftene overtok under Willoch-regjeringen på 80-tallet, har boligprisene blitt firedoblet. Og i 2011 var tallet på igangsatte boligprosjekter lavere enn i 1993.

Det sa lederen for SVs programkomité, barne-, likestillings og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, da hun på en pressekonferanse mandag formiddag presenterte forslaget til arbeidsprogram for neste stortingsperiode.

– Vi må ta sterkere politiske grep, sa Thorkildsen.

Slik kjøper du din første bolig

– Ingen vil bygge

Ifølge Thorkildsen finnes det 22.000 tomter som er ferdigregulert bare i Oslo.

– Men ingen vil bygge. Det er fordi det ikke er nok profitt i disse prosjektene. Vi ønsker en nasjonal boligplan som gir mulighet for planlegging og forutsigbarhet, sier hun.

– Så må vi gi mer hjelp til vanskeligstilte. Halvparten av de unge må ha hjelp av sine foreldre for å kjøpe bolig, sa SV-statsråden og tok seg selv som eksempel:

– Jeg var en av dem som ikke kunne få hjelp da jeg flyttet hjemmefra. Foreldrene mine hadde akkurat skilt seg. Hadde jeg ikke begynt på Stortinget, ville jeg neppe fått råd til å kjøpe bolig.

Kim André har spart siden konfirmasjonen: Slik fikk han råd til å kjøpe egen bolig i en alder av 22

Vil ha ny regulering

– Vi trenger nye statlige retningslinjer, støtteordninger og offentlig boligbygging. Vi har doblet antall nye studentboliger fra 500 til 1000 i året, og nå ønsker vi å doble det igjen til 2000 i året, forteller Thorkildsen om programforslaget.

– Så vil vi innføre en leasingordning der folk kan lease boliger og ende opp med at den som leier, får kjøpe boligen, sier hun.

Hun lover at SV ikke vil endre formueskatten på primærboliger.

Feil ligningsverdi på boligen? Det kan gi skattesmell

Nekter å svare på skattenivå

Jens Stoltenberg har fått den rødgrønne regjeringen til å garantere at det samlede skattetrykket ikke skal bli høyere enn det Bondevik II-regjeringen opererte med.

Inga Marthe Thorkildsen ble spurt av både Klassekampen og Dagens Næringsliv om SV vil utfordre Arbeiderpartiet på dette taket.

Det nektet Inga Marte Thorkildsen å svare på:

– Vi må utfordre Ap om det må være sånn at finanssektoren skal være underbeskattet, sa Thorkildsen.

– Jeg syns ikke diskusjonen om skattenivå er konstruktiv. Den interesserer mest journalister som er interessert i spill. Vi er opptatt av hvilke konkrete skatteøkninger og skattelettelser vi går inn for.

– Det er ikke interessant å besvare spørsmålet om samlet skatt, slo hun fast.

Les også: Nå sier SV ja til Nato (ekstern lenke)

Relaterte temaer (fra ABC Nyheter)
Politikk
Norge
Nyheter

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!