5.1 sendinger er merket i programguiden til RiksTV Foto: Brynjulf Blix
5.1 sendinger er merket i programguiden til RiksTV Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Surroundlyd på RiksTV-sendinger?

Surroundlyd kan være så mangt. Hva byr RiksTV på sammenlignet med de andre?

Publisert
Sist oppdatert

Det holder ikke bare med stor TV. Surroundlyd med trøkk i hele lydregisteret er påkrevet hvis du skal ha full glede av filmer og drama. Men det er ikke alltid du kan utnytte anlegget ditt, det er avhengig av lydkilden.

Har du en Blu-ray eller DVD-spiller får du alltid surround, så lenge du har koblet den digitale utgangen til receiveren din. Bruker du PC/mediespiller med filmer som er (u)lovilig lastet ned vil det variere med opphavet til filene om du får ekte surround eller ikke.

Og hvis du ser på konserter, filmer eller serier på TV så varierer også hva som leveres av lydsignal.

Les også: Surroundguide for dummies

Produksjon, koding, sending og dekoding

Det er ikke alle programmer som produseres med surroundlyd, da er det heller ikke mulig å spille av disse i ekte surround. Mange serier blir produsert i surround, men også mikset ned til stereo. Når disse selges, er det ikke alle kanaler som kjøper inn surroundversjonen. Da kan du heller ikke oppleve serien i ekte surround. Men en annen kanal kan ha kjøpt den samme serien i surround, da får du fullt utbytte av sendingen.

Det er heller ikke alle TV-tilbydere som sender i surround, siden det krever ekstra båndbredde og koster penger. Kabelselskaper, både de som skilter med fiber og de som både har fiber og koaks, har ikke problemer med båndbredde. Men de som sender via satelitt eller det digitale bakkenettet må begrense båndbredden av flere grunner. Økonomi er noe satelittsenderne må ta hensyn til, siden mer båndbredde via satelitten koster tilsvarende mer. For det digitale bakkenettet er det tildelt båndbredde som gjør at de må begrense hva sendingene kan inneholde og bruke av båndbredden.

Siden bare rundt fem prosent av norske TV-seere har koblet TV-en til surroundanlegg har det ikke vært høyt prioritert å tilby surroundlyd. NRK har prioritert bildekvalitet, men fra 1 februar i 2011 har også NRK alt teknisk utstyr på plass og kan sende surroundlyd på HD-sendingene, som nå skjer i alle kanaler.

Ser du i programguiden til RiksTV vil alle HD-sendinger som har 5.1 lyd være merket. I andre programguider kommer ikke dette fram.

Men hva med "juksesurround"?

De som har surroundanlegg har som regel en receiver som både håndterer forskjellige signaler inn og et antall forsterkere som driver de forskjellige høyttalerne.

Les også: Bedre lyd til TV-en

Hvis TV-sendingen skjer i et kodet digitalt format kan dette dekodes til "surround", slik at du får fordelt lyden i hele surroundanlegget ditt, men det er ikke nødvendigvis et ekte surround-lydbilde.

Receiveren får Dolby Pro Logic fra Get-dekoderen Foto: Brynjulf Blix
Receiveren får Dolby Pro Logic fra Get-dekoderen Foto: Brynjulf Blix Vis mer


HE-AAC, Dolby og dts

OPPDATERT: I bakkenettet sendes nå sourroundlyd i HE-AAC level 4 (5.1) , og dette blir transkodet til DTS 5.1 i dekoderne. Surroundreceiveren vil da motta et DTS 5.1 signal, men det er altså ikke egentlig dette formatet som sendes i bakkenettet. HE-AAC level 4 kan gå ned til 128 kbps, men RiksTV sender på 192 kbps.

Når sendingene ikke er produsert i surround sendes de i stereo HE-AAC som blir transkodet til DTS av dekoderne som er godkjent av RiksTV.

Receiveren får dts signal fra RiksTV-dekoderen Foto: Brynjulf Blix
Receiveren får dts signal fra RiksTV-dekoderen Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Satelittsendinger og kabel i alle varianter har altså mer båndbredde og sender derfor Dolby Digital 5.1 (448kbps), som passerer rett gjennom dekoderen til receiveren og du får lyd i alle kanaler.

Hvis det ikke er snakk om ekte surround sendes vanligvis Dolby Pro Logic, som receiveren gjerne kan konvertere til "surround", slik at det kommer lyd i alle høyttalerne i anlegget.

Så hvilke muligheter har du med dekoder fra RiksTV?

Svaret er ganske enkelt: Når det sendes ekte surround i RiksTV får du ekte surround i 5.1-anlegget ditt.

Når det bare sendes DTS i stereo er det helt og holdent opp til receiveren din om den kan lage en syntetisk "surround" og brette dette ut i alle kanaler.

Eldre receivere - som f.eks. den gamle NAD T 7444 undertegnede selv har - har ikke denne muligheten, men nye receivere har gjerne flere muligheter til å prosessere og brette ut signalet i alle kanaler.

Les også: Oppdatering fra Canal Digital - igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer