Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Surroundguide for dummies

Du er ikke fornøyd med stereo - og lurer på surround?

Publisert
Sist oppdatert

Surround for hjemmebruk har hatt en lang og omstendelig utvikling gjennom flere tiår. Det ble gjort forsøk med quadrofoni - 4-kanals lyd - allerede på 70-tallet, med 2 ekstra kanaler kodet inn på på spesielle vinylplater. Det mest utbredte av disse var CD-4 som også var kjent som Quadradisk.

Det var også flere tape-baserte formater, på kassett eller på spolebånd, men ingen av disse fikk noen utbredelse av betydning.

Årsakene til dette er flere, men at man i realiteten trengte to stereoanlegg og måtte betale minst dobbelt så mye var en stor hindring. At mange heller ikke fant akesptabel plass til 4 høyttalere i stua var også medvirkende.

Gammelt konsept

Ideen om surround-lyd er ikke ny, den første dokumenterte bruk skjedde i 1940, i Disneys tegnefilm Fantasisa. Der ble det i følge Wikipedia brukt 54 høyttalere rundt omkring i salen, men "kodingen" av signalet var sum- og differanse-signaler.

Bevegelige lydsignaler, som vandret mellom kanalene i et flerkanals høyttalersystem, ble først brukt av modernistiske komponister av elektronisk musikk. Stockhausen, Varese og Xenakis holdt alle på med dette på 50-tallet. Utstyret de hadde til rådighet var svært primitivt sammenlignet med dagens.

Ønsket om å skape en større lydopplevelse i kinosalen ble etter hvert mulig å realisere etter som teknikken for opptak og lydbehandling ble utviklet. Veien fram har vært tornefull, med en rekke forskjellige formater. Dette kan du lese mer om på Wikipedia.

Les også: Bedre lyd til TV-en

Inn i hjemmet

Surround i hjemmet fikk innpass da DVD-platen kom på markedet. Det skjedde ikke uten problemer, siden det også den gangen var flere konkurrerende formater underveis. Det var først og fremst Philips/Sony mot Toshiba/Warner/Matsushita/Hitachi m.fl. Så ble databransjen trukket inn i saken da den ene leiren inviterte til samarbeide. Resultatet av dette ble at man etter hvert ble enige om ett format - DVD.

Filmlyd på DVD er fleksibelt, og du kan hente ut alt fra mono til flerkanals lyd. Dolby Digital (AC-3) og DTS (Digital Theater Systems) leverer begge lyd i 5.1 format hvor 5-tallet betyr kanaler/høyttalere som dekker hele frekvensområdet, mens 1-tallet står for en felles bass-kanal/høyttaler som gjerne omtales som 'sub' siden det bare er de aller dypeste oktavene som kommer ut av denne.

Det finnes mer eksotiske formater som 6.1, 7.1 og oppover til 22.2, men Blu-ray støtter ikke mer enn 13 kanaler (Dolby Digital Plus (E-AC-3)). I praksis snakker vi om 7.1. DTS-HD Master Audio støtter i teorien et uberenset antall kanaler, men kan uansett mikses ned til 5.1 eller stereo.

I stedet for å mikse flere kanaler ned til 5.1 er det også utstyr som gjør det motsatte. 5.1 surround kan kodes om til 10.2 i Dolby Pro Logic IIz, som opererer med 4 høyttalere i front, som gir høydeinformasjon.

Les også: TV-mytene knuses

Hva slags anlegg?

Det finnes anlegg i alle størrelser og prisklasser. Hva som passer er avhengig av interesse, lommebok og hensyn til omgivelsene. Hybelversjonen og den store hjemmekinoen i spesialbygd rom i kjelleren vil ikke ha veldig mye til felles ...

Hvilke filmer man gjerne ser spiller også en stor rolle for valg av utstyr. Vil du først og fremst ha en tredimensjonal lydopplevelse eller vil du kjenne det i kroppen? Som regel blir det snakk om et kompromiss.

Noen vil ha et anlegg som ikke tar mer plass enn høyst nødvendig og vil ikke ha mange søyler stående på gulvet rundt sofaen. Da vil et anlegg som består av flere mindre og hyllevennlige høyttalere fungere best. To høyttalere på hver side av TV-en, en senterhøyttaler over eller under TV-en, og to bakhøyttalere.

Argon Junior - kompakt surround-anlegg Foto: Hi-Fi Klubben
Argon Junior - kompakt surround-anlegg Foto: Hi-Fi Klubben Vis mer


Sub-en kan plasseres der det er plass, det skal ganske store rom til før plasseringen blir kritisk. Lydbølgene i dette frekvensområdet opplever vi ikke som retningsbestemte.

Prisen for hele høyttalersystemet vil komme på 3-4 tusen.

Du trenger en flerkanals forsterker, også kjent som receiver, til å styre anlegget. Disse får du i god kvalitet fra rundt 3-4 tusenlapper.

Skal du ha mer lydtrykk må du opp i størrelse. Da må høyttalerelementene være større og kabinettene ha mer volum. Det er vanlig at fronthøyttalerne står på gulvet og inneholder både basselementer og mellomtone/diskant.

Dali Concept 6 - stort surroundanlegg Foto: Hi-Fi Klubben
Dali Concept 6 - stort surroundanlegg Foto: Hi-Fi Klubben Vis mer


Du må regne med å legge ut mellom 7 og 10 tusen for et godt høyttalersett i denne klassen. I tillegg kommer receiveren, som bør være mer robust enn den du velger til det lille anlegget. Den vil fort komme på 5-6 tusen.

Med et slikt anlegg vil du kunne drive naboene til vanvidd hvis du bor i en normalt godt isolert bygård eller blokk.

De aller rimeligste løsningene

Har du liten plass, eller et trangt budsjett - eller begge deler, så finnes det likevel surroundanlegg som passer inn.

Du får flerkanals anlegg til godt under tusenlappen bergnet på PC-bruk. Disse kommer med kabler og spsielle plugger (minijack med flere ringer) som er til å koble til lydkort i PC, og kan ikke uten videre kobles verken til TV, DVD eller Blu-ray spiller.

Logitech X-530 - et rimelig PC-surroundanlegg Foto: Produsenten
Logitech X-530 - et rimelig PC-surroundanlegg Foto: Produsenten Vis mer


Men hvis du bruker en PC med DVD- elller Blu-ray spiller og flerkanals lydkort (standard på alle stasjonære PC-er) som avspillingsenhet, så er det ingen problemer.

Har du en bærbar er saken en annen, da må du kjøpe en ekstern USB-lydenhet med flere utganger for å kunne koble til et PC-surroundanlegg.

(Det finnes Blu-ray og DVD-spillere med innebygd dekoder og analoge utganger til hver lydkanal. Men utgangene er på phonokontakter, og overganger til minijack-plugger med flere ringer er ikke å få tak i. Er alle tilkoblingene på kabelen fra surroundanlegget på stereo minijack finnes det overganger til phonoplugger.)

Rimelige komplette anlegg

En annen rimelig løsning er komplette anlegg med spiller, forsterker og høyttalere. De finner du fra drøyt 1 200 kroner og oppover med DVD-spiller.

Philips HTS3020 - rimelig DVD-basert surroundanlegg Foto: Produsenten
Philips HTS3020 - rimelig DVD-basert surroundanlegg Foto: Produsenten Vis mer


Skal du ha et komplett anlegg med Blu-ray må du opp i rundt 5 000 kroner.

Sony BDVFS350EC1FI rimelig Blu-ray kvasi-surroundanlegg Foto: Produsenten
Sony BDVFS350EC1FI rimelig Blu-ray kvasi-surroundanlegg Foto: Produsenten Vis mer


Har du gode eller dårlige erfaringer med forskjellige typer anlegg eller løsninger - del dem med oss og leserne i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer