Suppler arvegodset her

Det er Murphy's law. Er det noe som knuser, så er det lokket, eller serveringsfatet til det eneste serviset du har som har gått ut av produksjon. Her er redningen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uerstattelig

Alle som irriterer seg over at de har tallerkener til 12 men dype tallerkener kun til ni, for ikke å snakke om at de har lokk og fat til sausenebbet, men mangler sausenebbet selv: Vi har kommet over en liten gullgruve på nett.

Det er selvfølgelig ikke noe problem å supplere de nye seriene, eller de evige klassikerne, men det er jo typisk at du knuser noe som ikke lenger er å få kjøpt.

Det finnes en rekke nettsider som kan være til uvurderlig hjelp, skulle ulykken skje hjemme hos deg (eller ennå verre: Det er ikke ditt arvefat som går i gulvet, men svigermors...).

De opplagte

Flora Danica fra Royal Copenhagen er fortsatt i produksjon. Men kjøper du brukt er det nok hakket billigere enn nytt. Foto: Royal Copenhagen
Flora Danica fra Royal Copenhagen er fortsatt i produksjon. Men kjøper du brukt er det nok hakket billigere enn nytt. Foto: Royal Copenhagen Vis mer


Trinn én er selvfølgelig å sjekke med fabrikken (dersom den fortsatt eksisterer) alle lokale loppemarkeder, å sette inn etterlysninger i lokalavisen, på finn.no, i ukeblader som Allers, Norsk Ukeblad, Hjemmet, Familien - og lete i alle bruktbutikker. Dette vil sannsynligvis være langt billigere fraktmessig, og er nok også minst risikabelt.

Skulle alt dette svikte, er vi så heldige at verdens største bruktbutikk er bare noen tastetrykk unna. Et kjapt google-søk på discontinued china - porselensservise som ikke lenger er i produksjon - ga neste 70.000 treff. Noen av disse har også sølvtøy og glass-serier, andre må du søke mer spesifikt.

På enkelte av nettstedene kan du registrere deg med hvilket servise du har eller ønsker deler fra, slik at du få beskjed når nye (brukte) deler av ditt servise, bestikk (sølv og stål) eller din glass-serie legges ut for salg.

Praktisk

Vi anbefaler at du først prøver de som ligger nærmest geografisk (for å minimere fraktkostnader) og at du viser forsiktighet ved ukjente betalingsløsninger.

Sjekk med de lokale forbrukermyndighetene om nettbutikken er godkjent, eller sørg for at du bruker kjente betalingsløsninger som for eksempel PayPal.

Tips: Pass på at du handler med kredittkort, og ikke vanlig bankkort, ettersom kredittkortselskapene har ansvar for å godkjenne hvem du får betale til. Skulle det skje en feil, eller skulle du bli lurt, vil det være kredittkortselskapets ansvar.

Gode ord å kunne når du skal søke på utenlandske nettsteder:
discontinued = ikke lenger i produksjon
fine china, china = fin porselen
porcelain = porselen
stoneware = steingods
pottery, earthenware = keramikk
glassware = glass
cutlery= bestikk
sterling = (ekte) sølv
stainless steel = rustfritt stål
crystal= krystall

DinSide har fått anbefalt følgende to nettsteder:

  • China Search
  • Pastpresent.net
  • Dersom nettstedet du finner ikke sender til Europa eller Norge kan du benytte deg av et selskap som spesialiserer seg på nettopp dette shopping-dilemmaet, for eksempel JetCarrier.

    Serviset Gold Lace fra Vera Wang for Wedgewood er så nytt at det har ikke rukket å gå ut av produksjon ennå. De første eksemplarene når butikkhyller i velassorterte forhandlere i disse dager. Priser: Middagstallerken 324 kr (27 cm); asjett 272 kr (20 cm); asjett 195 kr (15 cm); tekopp med skål 454 kr.
    Serviset Gold Lace fra Vera Wang for Wedgewood er så nytt at det har ikke rukket å gå ut av produksjon ennå. De første eksemplarene når butikkhyller i velassorterte forhandlere i disse dager. Priser: Middagstallerken 324 kr (27 cm); asjett 272 kr (20 cm); asjett 195 kr (15 cm); tekopp med skål 454 kr.
    Vis mer