Superoppløsningen har fortsatt en vei å gå

- Våre undersøkelser viser at folk flest foretrekker vanlig HD-oppløsning framfor 4K, sier Paul Gray fra DisplaySearch.

<b>4K:</b> TV-ene er klare, og årets modeller - som denne Panasonicen - gjør en ypperlig jobb med høyoppløst innhold. Men da må også innholdet være av god kvalitet... Foto: PANASONIC
4K: TV-ene er klare, og årets modeller - som denne Panasonicen - gjør en ypperlig jobb med høyoppløst innhold. Men da må også innholdet være av god kvalitet... Foto: PANASONICVis mer

IFA 2014: Da vi testet våre første 4K-TVer før jul, var det største problemet å få tak i 4K-innhold slik at vi hadde nok materiale å teste med. Siden den gang har det heldigvis skjedd ting, men det går dessverre ikke så raskt som vi hadde håpet på.

Siden Blu-ray i 4K neppe vil komme før våren 2015, er den viktigste nyheten at 4K-innholdet fra Netflix vil være tilgjengelig også for oss nordmenn.

Ulempen er imidlertid at ingen av 2013-modellene takler 4K-appen til Netflix fordi de manger den rette kodeken. Kjøper du derimot en ny TV i dag (2014-modell) vil dette derimot gå bra.

Les mer: Dette trenger du for å se Netflix i 4K.

Men husk: 4K i god kvalitet er ingen selvfølge

Etter vår oppfatning er det ingen tvil om at 4K-sendinger på sitt beste gir fantastisk bildekvalitet.

Samtidig er det verdt å huske på at 4K-teknologien fortsatt er i sin barndom, med alt det det innebærer i form av barnesykdommer:

- I første omgang er det streaming som vil spre 4K-innhold, men kringkasterne kommer selvsagt etter, sa Paul Gray fra DisplaySearch på den Globale IFA-konferansen.


Problemet er at kringkasterne er bekymret for at det 4K-innholdet de kan levere, ikke gir en stor nok kvalitetshevning.

- Kundeundersøkelser viser faktisk at seerne foretrekker 1080p/100Hz (120Hz er i USA), altså vanlige HD-signaler, framfor dagens 4K-tilbud. Det er et signal bransjen må ta på alvor, sa Gray.

Men hvorfor er det slik?

Som tabellen under viser, jobber kringkasterne i dag med 4K-signaler som har en bilderate på 50 eller 60 bilder i sekundet. Og det er først fra 2017 at de håper å øke til 100 bilder i sekundet.

Legg spesielt merke til linje tre i tabellen: Frame Rate, eller bilder per sekund. Foto: SKJERMDUMP PAUL GRAY / DISPLAYSEARCH
Legg spesielt merke til linje tre i tabellen: Frame Rate, eller bilder per sekund. Foto: SKJERMDUMP PAUL GRAY / DISPLAYSEARCH Vis mer
Grunnen til at dette er viktig vil du legge merke til når du ser på innhold med raske bevegelser. For selv om 4K-innhold med lav bilderate ser strålende ut på rolige demo-klipp, sprekker fasaden når du setter på en actionfilm der det skjer mye i bildet.

 Foto: SKJERMDUMP PAUL GRAY / DISPLAYSEARCH
Foto: SKJERMDUMP PAUL GRAY / DISPLAYSEARCH Vis mer


- Skal kringkasterne klare å lokke TV-seerne til å oppgradere utstyret sitt til å takle 4K-innhold, ligger altså nøkkelen i å doble bilderaten om det er bildekvaliteten de vil framheve, påpeker Paul Gray.

Denne forståelsen har også begynt å synke inn hos kringkasterne, sier Gray, og bruker Sky i Tyskland som eksempel på hva de jobber med nå:

  • De ekstra pikslene i bildet brukes for å gi seerne flere vinkler, og
  • muligheter for ekstra repriser, både med og uten ekstrakommentarer.

FRISTENDE? Er TV-en din stor nok, håper Sky Tyskland at det kan være en god løsning å se kampen i 1080p-oppløsning nederst, samtidig som du ser repriser eller høydepunkter i splitscreen-modus.   Foto: SKJERMDUMP PAUL GRAY / DISPLAYSEARCH
FRISTENDE? Er TV-en din stor nok, håper Sky Tyskland at det kan være en god løsning å se kampen i 1080p-oppløsning nederst, samtidig som du ser repriser eller høydepunkter i splitscreen-modus. Foto: SKJERMDUMP PAUL GRAY / DISPLAYSEARCH Vis mer


Spennende tider

Vi i DinSide kommer til å teste de fleste av årets 4K-TVer, og vil selvsagt prøve hvor bra Netflix-innholdet i 4K blir, mens vi venter på de første 4K-sendingene.

Men hva med deg, har du allerede kjøpt, eller vil du oppgradere til 4K-TV i år? Eller venter du litt lenger?

Vi hører gjerne fra deg i debatten!