Supermalingen som gjør deg friskere

Malingen som gjør inneklimaet tryggere.

Det er helsegevinster i riktig malingvalg, og nå kommer ny supermaling som dreper farlige bakterier. Foto: Colourbox.com
Det er helsegevinster i riktig malingvalg, og nå kommer ny supermaling som dreper farlige bakterier. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere skrevet om malingen som fjerner røyklukt, og luktfri miljømaling og malingen som kan kutte strømregningen din, men det blir bare barnemat sammenlignet med siste nytt på malingsfronten.

En gruppe forskere i South Dakota har utviklet en maling som tar knekken på sykehusbakterier. Dette er bakterier som gjør pasienter over hele verden syke, og som tar livet av flere tusen årlig, bare i USA. Det skriver Web MD.

Les også: Helsefare truer i luftekanalen din

Tar livet av bakteriene

Malingen har blant annet vist seg å kunne ta knekken på MRSA-bakterier, og andre antibiotika-resistente bakterier. (Mer om dette hos Folkehelseinstituttet.)

Les også: Norsk honning kverker superbakterien og dusj etter svømmingen for å unngå smitte

Denne malingen skal også være effektiv mot muggsopp. Muggsopp skader både bygningsmaterialer og kan gi mennesker allergiske reaksjoner.

Forskerne mener at selv om denne malingen ikke eliminerer bakterier og muggsopp totalt, så reduseres omfanget av smittestoffer betraktelig.

Denne nye malingstypen vil ha spesielt stor betydning for helseinstitusjoner. Les mer hos WebMD.

Denne malingen kan redde livet ditt

Miljø hjemme

Det blir neppe aktuelt for så mange å velge denne typen spesialmaling i hjemmet. Men det betyr ikke at du bør koste hva som helst opp på veggen.

Mange tror feilaktig at tradisjonell oljemaling (egentlig whitespirit-løselige malingstyper) er mest slitesterk og resistent mot mugg, alger, vær og vind. Men slik er det ikke. Arylmaling er mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning, og holder også fargen bedre. Mer om dette her.

Utemaling som hjelper

Skal du male ute? Treverk og mur som er utsatt for værpåvirkning, er også svært utsatt for skadelige mikroorganismer. I en stor svensk test strøk hele 30 malingtyper av 45 testede. Kriteriet var å se på hvilke maling som holdt best over tid, og testen har gått over flere år.

Les også: Slaktes i stor malingtest

Ingen av de testede malingstypene var fri for muggsopp, og de som strøk tapte på dårlig motstand mot muggsopp. De som bestod testen var ikke verre angrepet enn at muggsoppen kunne skrubbes bort.

Muggsopp er et estetisk problem, men kan også føre til råte og materielle skader på huskledningen.

Les også: Oppvaskmiddel best mot muggsopp

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!