Superellipse-bordet

Fra "Plata" til bordplate.


Selve formen, superellipsen, utviklet det danske multitalentet opprinnelig for Sergels Torg i Stockholm. Senere videreførte han denne formen til en bordserie for Fritz Hansen, i samarbeid med den svenske designeren Bruno Mathsson, i 1968. Danske Arne Jacobsen hadde også en finger med i spillet, når det gjaldt utformingen av understellet, men hovedæren tilskrives altså Hein og Mathsson.

Bordet kjennetegnes av bordplatens karakteristiske elliptiske form. Bordplaten er i tillegg kantet med blankt metall, og leveres med både hvit og grå plate, i en rekke ulike størrelser og høyder.

Superellipse-bordets runde former har gjort det til en klassiker. Foto: Strüwing / Fritz Hansen Foto: Strüwing / Fritz Hansen
Superellipse-bordets runde former har gjort det til en klassiker. Foto: Strüwing / Fritz Hansen Foto: Strüwing / Fritz Hansen Vis mer


Noen av modellene leveres også med bordplate av valnøtt.

I forbindelse med 100-årsjubileumet for Piet Hein's fødsel (1905-1996) lanserte den danske møbelprodusenten en spesialutgave av Superellipse-bordet med svart bordplate, i et begrenset opplag.

Trykk her for å se flere bilder av bordet.

Om designerne

Hein & Mathsson.
Hein & Mathsson. Vis mer

Multikunstneren Piet Hein var i utgangspunktet ikke designer, men filosof, matematiker og poet. Han er kanskje mest kjent for sine underfundige tegninger og filosofiske tankekors i Gruk.


Den svenske arkitekten og designeren Bruno Mathsson (1907-1988) er kanskje mest kjent for sine møbler i laminert tre. Hans mest kjente møbler er fra 30- og 40-tallet, blant annet Pernilla-serien, som nok har inspirert Ingmar Rellings Siesta. Har du tenkt deg til Stockholm i løpet av sommeren kan du jo prøve å få med deg Ariktekturmuseets Mathsson-utstilling som går til 27. august.

Arne Jacobsen (1902-1971) er kanskje Skandinavias mest kjente designer. Han er kanskje mest kjent for sine populære stoler Syveren, Mauren, Egget og Svanen - men har også tegnet Århus rådhus, og står bak det meste i SAS-hotellet og Café Stelling i København, fra lamper, stoler og bord - til den aller minste teskje.

Superellipse-bordet, her vist med Syverstoler i høyglanset hvit finish (fra høsten 2005). Foto: Egon Gade / Fritz Hansen Foto: Egon Gade
Superellipse-bordet, her vist med Syverstoler i høyglanset hvit finish (fra høsten 2005). Foto: Egon Gade / Fritz Hansen Foto: Egon Gade Vis merKilder: Fritz Hansen; www.piethein.com; www.bruno-mathsson-int.com; www.arne-jacobsen.com; www.arkitekturmuseet.se, Wikipedia.