Summer sparepæren? Be om ny

Sparepærer skal ikke lage så mye lyd at du hører det.

<b>SUMMING: </b>Høres det ut som om det bor en veps i sparepæren din? Da bør du vurdere å bytte den ut.  Foto: Colourbox.com
SUMMING: Høres det ut som om det bor en veps i sparepæren din? Da bør du vurdere å bytte den ut. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny teknologi, nye muligheter. Og nye problemer. I forbindelse med utfasingen av glødelampen, har det kommet en rekke nye erstatninger på markedet.

Dessverre er ikke alle like gode.

Det finnes flere typer energibesparende lyspærer som kan brukes som erstatning for glødelampene; blant annet CFC-pærer; LED-pærer og halogenpærer.

Flere lesere har imidlertid meldt om støyproblemer på CFC-pæren. Det høres rett og slett ut som den summer. Skal det være slik?

Se også hva du bør gjøre når det klukker i vasken.

EU-standard for lydnivå

Thor Øynes, senioringeniør for elektriske produkter i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) forteller DinSide at det kan være noe lyd i alle elektriske produkter, på grunn av vibrasjon.

– Det er det samme som med batterier til mobiltelefon. Før var det en tung trafo som laget summelyd. Nå er den liten og lett, og du hører ikke lenger vibreringen, sier Øynes til DinSide.

Teknologien har imidlertid kommet så langt at det ikke lenger skal være nødvendig å forholde seg til lyspære-støy. Ifølge Pia Lindhe, kommunikasjonsdirektør i Philips, har selskapet aldri fått noen henvdendelser om at sparepærene deres lager lyd.

– All elektronikk vil avgi noe lyd, men her i Philips forholder vi oss til Europeisk standard for maksnivå for hvor mye lyd en sparepære kan avgi, sier Lindhe til DinSide.

EU-standarden for dette er så streng, at lyden ikke skal være merkbar.

Synes du det skorter på lysstyrken? Her er pærene som gir skikkelig lys

Reklamér

Men hva gjør du da, om sparepæren din lager lyd? Sparepærer varer lenge, så det kan hende pæren hos deg er laget med gammel teknologi, og det trenger ikke være problematisk. Så lenge du ikke sjeneres av lyden, for eksempel om den er på loftet eller utendørs, er det bare å la det være til du skal bytte den.

Er pæren ny, vil vi imidlertid anbefale en litt annen løsning. For sparepærer kjøpt i Norge i 2012 skal ikke lage lyd. Lager din splitter nye sparepære lyd, bør du reklamere. Ta den med tilbake til utsalgsstedet og be om en ny.

– Det er løgn! Mange sparepærer lyser ikke på langt nær så godt som de lover.