På tide å dumpe den gamle støvsugeren, kanskje? Ny teknologi gir i alle fall sunnere inneklima, og nå også mindre lukt! Foto: colourbox.com
På tide å dumpe den gamle støvsugeren, kanskje? Ny teknologi gir i alle fall sunnere inneklima, og nå også mindre lukt! Foto: colourbox.comVis mer

Suger bort lukten

Støvsugeren som spiser stank til frokost.

Støvsugerne skal sluke rusk og støv, og helst heller ikke produsere vond lukt eller allergifarlig mikrostøv mens den jobber. Men det finnes også nå en variant som skal fjerne andre uønskede innslag i heimen. Bosch kom i vår med en støvsuger som sies å suge bort uønsket lukt også.

Les også: Denne støvsugeren ble best i stor test

Støvsugeren fra Bosch har fått betegnelsen Bosch GL30, og finnes i butikkene fra 1.690 kroner til 1.990 kroner. De dyreste har HEPA-filter og spesielle munnstykker beregnet til fjerning av rusk i forbindelse med dyrehold.

Filteret er forklaringen

Filteret skal være noe av hemmeligheten bak luktfjerningen. Foto: Produsenten
Filteret skal være noe av hemmeligheten bak luktfjerningen. Foto: Produsenten Vis mer


Støvsugeren er konstruert med bio-filter laget av organiske materialer som fanger opp og stenger inne molekyler med lukt. Bakterier og mikroorganismer i luften hjelper deretter til med å bryte ned molekylene. I egne tester hevder Bosch å ha funnet at filteret er 50% mer effektivt til å redusere uønsket lukt fra tepper og lignende, enn tradisjonelle filtre med aktivt kull.

I tillegg er støvsugerens motor forseglet, slik at luftstrømmen gjennom støvsugeren ikke tar med støv og rusk inn i motoren, noe som også forårsaker typisk "støvsugerlukt" som mange sikkert har kjent fra eldre støvsugermodeller.

Andre måter å fjerne lukt

Hjelper det ikke med støvsuging for å få bort vond lukt, kan det være du må ty til sterkere midler. Vi har tidligere skrevet om malingen som kamuflerer lukt. Og er det matlukt, kan du få hjelp av tipsene i denne artikkelen som forteller hvordan du blir kvitt fiskelukten. Dessuten bør du sjekke kanalene i huset ditt, som kan være fulle av helseskadelig støv og om eddik faktisk fungerer som luktfjerner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han lurer deg hjemme: Så du trodde støvsugerselgere var utdødd?

Viktigst for inneklimaet

Støvsugeren som sluker lukt bedre enn andre? I alle fall mener Bosch å ha vist god effekt av filtrene i denne støvsugeren i egne tester. Foto: Produsenten
Støvsugeren som sluker lukt bedre enn andre? I alle fall mener Bosch å ha vist god effekt av filtrene i denne støvsugeren i egne tester. Foto: Produsenten Vis mer


- For å skape et godt inneklima holder det langt med rent vann, en god mikrofiberklut og en støvsuger med et filter som stopper det fineste støvet fra å blåse ut i rommet igjen. Det siterte DinSide professor Oddbjørn Sjøvold ved Høgskolen i Oslo (HiO) på for tre år siden.

Han møtte en husmor til vaskeduell: Hun væpnet med skureklut og såpevann - han med mopp, mikrofiberklut og vann. Det ble målt langt flere bakterier der husmoren hadde vasket.

Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler gjerne sentralstøvsuger som ikke har returluft som igjen virvler opp støv i rommet, dersom du er allergiker eller har astma. Som et godt alternativ til slike anlegg er støvsugere med god sugeevne og god filtrering av utblåsingsluften anbefalt av NAAF.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe støvsuger