Styre varmeovner - hvordan?

Installere dyre systemer eller rimelige gjør-det-selv?

<b>FJERNSTYRT VARME:</b> Det er mange løsninger for å styre varmen og spare strøm. Foto: ADAX
FJERNSTYRT VARME: Det er mange løsninger for å styre varmen og spare strøm. Foto: ADAX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å få lavere strømregning - uten å bytte leverandør - er det bare en ting å gjøre: Bruke mindre strøm. Men det er ikke alltid så enkelt, og hva du kan gjøre er avhengig av mange faktorer.

Hvilke faktorer er viktige, og hvor er det mest å hente?

To strømsluk

Det er to bruksområder som står for mesteparten av strømforbruket i vanlige husholdninger. Begge har med varme å gjøre, vi snakker om generell oppvarming av oppholdsrommene og oppvarming av vann.

Moderne lys med LED bruker så lite strøm at det har helt marginal betydning. Det samme gjelder mesteparten av andre apparater som underholdningsapparater, datamaskiner med tilbehør.

Mesteparten av den strømmen de bruker går uansett over til varme og bidrar til oppvarming. El-motorer kan bruke en del strøm, men i de fleste husholdninger befinner disse seg i vaskemaskiner og kjøkkenmaskiner. Da er det henholdsvis oppvarming av vann og koking/steking i forbindelse med bruken som står for den største andelen av strømforbruket.

LES OGSÅ: Smart strømstyring - uten programmering

Gjenvinne varme

Skal man spare på strømmen som går med til oppvarming av vann, må du gjenvinne varmen i det brukte vannet (gråvannet som det kalles). Rørleggeren installerer enheter i avløp og inntak som kobles sammen med varmtvannstanken. Prinsippet går ut på at gråvannet indirekte varmer opp det kalde vannet når det er på vei inn i tanken.

Prisene på slikt utstyr kan kom opp i mange tusen kroner, avhengig av hvor omfattende arbeidet er og hvor effektivt utstyret er.

Skal du gjenvinne varmen som forsvinner ut fra kjøkkenvifter og annen ventilasjon kreves det gjerne større installasjoner som omfatter hele bygningen. Velkjent fra nye boliger.

Men når deg gjelder generell elektrisk oppvarming finnes det løsninger som ikke krever dyre installasjoner av elektriker og installatører.

Satt i system: Her er Oslos første passivhus

Koblingsur

Den aller enkleste og ikke minst billigste løsningen er å montere tidsstyrt koblingsur på stikkontaktene hvor du har koblet til panelovnene. Da kan du sette tider for når ovnen skal slå seg på og av for hver ukedag.

LES MER: Panelovnen er ikke død - her er de nye variantene

Ulempen med denne løsningen er at du ikke kan senke temperaturen på hver enkelt ovn, det er enten av eller på. Deretter det opp til termostaten på selve ovnen å regulere strømbruken.

BILLIGST: Tidsstyrte strømbrytere lar deg stille inn faste tidspunkter for når ovner skal slås av og på.  Foto: Produsenten
BILLIGST: Tidsstyrte strømbrytere lar deg stille inn faste tidspunkter for når ovner skal slås av og på. Foto: Produsenten Vis mer


Mange koblingsur kan brukes på 16A kurser, men som regel er de beregnet for mindre enn full belastning, spesielt de billigste utgavene. Men en ovn på 1.000W er godt innenfor spesifikasjonene.

Slike koblingsur får du fra en drøy femtilapp og oppover. Kjøper du en håndfull av disse er det fremdeles billigere enn en du må betale for en -1- avansert trådløs termostat for en moderne panelovn.

LES OGSÅ: Fjernstyrte stikkontakter - uten installasjon

Styring av ovner

Fabrikantene har sine egne systemer for direkte trådløs styring av sine varmeovner. Det sitter enheter i selve ovnene som utveksler informasjon med en sentral styringsenhet. Denne kan da regulere strømforbruket på de forskjellige ovnene avhengig av ønsket og oppnådd temperatur i forhold til det brukeren har valgt.

Denne typen panelovner er bedre for innelufta

Dyrere med trådløs styring

Panelovner er det svært mange av på det norske markedet. De varierer svært i pris, fra noen få hundrelapper og oppover avhengig av størrelse, effekt og design. Ovner som i tillegg er klargjort for trådløs styring koster vesentlig mer, i noen tilfeller opptil en tusenlapp.

Flere leverandører har egne moduler for termostater til sine panelovner. Termostatene kan være mekaniske, digitale eller radiostyrte. De sistnevnte koster gjerne et sted mellom fem hundre og tusen kroner.

Her er noen av systemene, i alfabetisk rekkefølge:

Adax Symphony 5000
Dette systemet består av en sentral styringsenhet som fungerer som fjernkontroll. Den kan kommunisere med radiostyrte termostater som kan monteres på panelovnene i Adax Multi-serien.

Det finnes også gulvvarmetermostater som kan kobles til, som har både intern og ekstern føler. Ekstra følere for vegg og gulv kan også kobles til.

For andre ovner eller utstyr som går på strøm, kan de kobles til et radiostyrt relé. De kan da slås av og på med styring fra programmet du har satt opp på sentrale styringsenheten.

ADAX: Symphony 5000 styrer egne ovner og andre apparater fra fjernkontrollen. Foto: Produysenten
ADAX: Symphony 5000 styrer egne ovner og andre apparater fra fjernkontrollen. Foto: Produysenten Vis mer


Adax Symphony 5000 koster 2.690 kroner for styreenheten. Termostater for ovnene koster fra 549 kroner.

Adax SET
Dette systemet består av en masterenhet med termostatfunksjon, av/på funksjon, frostsikring og tidsstyring, samt slaveenheter som bare har av/på funksjon.

Det er ingen krav til produsentstøtte på de tilkoblede enhetene, de bare plugges rett i kontakten som styres av systemet.

Styringen skjer via mobilnettet, slik at du kan fjernstyre systemet med iPhone eller Android-smartmobil fra hvor som helst, bare det er mobildekning. Det er ingen krav til abonnement eller faste avgifter, du sørger selv for et SIM-kort til masterenheten.

Master og tre soner med ubegrenset antall slaveenheter i hver sone, kan styres individuelt. Maksimal belastning er 16A per enhet, men det anbefales opp til 3000W per enhet.

Styringen støtter tidsstyring gjennom døgnet og etter kalender.

ADAX SET: Enkel fjernstyring via GSM og app på mobilen. En styringsenhet (til venstre) kan håndtere mange slaver (til høyre) koblet til kontakten. Foto: Produsenten
ADAX SET: Enkel fjernstyring via GSM og app på mobilen. En styringsenhet (til venstre) kan håndtere mange slaver (til høyre) koblet til kontakten. Foto: Produsenten Vis mer


Adax Set Master koster 1.499 kroner. En SET slave koster 199 kroner.

Beha iJaz
Beha har også et trådløst styringssystem som leveres som separate enheter eller som utbyggbar startpakke. Denne inneholder sentralenhet, tre RP 200 radioplugger for panelovner fra Beha samt en trådløs SP 16 strømbryter som settes i en stikkontakt.

BEHA:  iJaz kan styre ovner fra Beha og andre apparater fra sentralenheten. Foto: Produsenten
BEHA: iJaz kan styre ovner fra Beha og andre apparater fra sentralenheten. Foto: Produsenten Vis mer


Beha iJaz pakken har vi sett hos Expert til 2.999 kroner, andre steder helt opp til 4.995.
Bare sentralen koster 3.299 kroner, mens plugg-inn-termostaten RP 200 og relékontakten SP 16 begge koster 566 kroner.

Glamox HARMONY 5000
Dette systemet består også av en sentral enhet som alt styres fra, den heter Harmony 5000 CTG og er en håndholdt enhet.

Den har radiokommunikasjon med radiostyrte plug-inn-termostater for Glamox 3001 ovner.

I tillegg finnes gulvvarmetermostat for kontroll av varmekabler, master termostat og relémottaker for fast montering eller relékontakt med ledning og støpsel for tilkobling av annet elektrisk utstyr.

GLAMOX:Harmony 5000 gir deg trådløs full kontroll over temperatur, lys og elektriske apparater. Foto: Produsenten
GLAMOX:Harmony 5000 gir deg trådløs full kontroll over temperatur, lys og elektriske apparater. Foto: Produsenten Vis mer


Glamox Harmony koster 4.599 kroner mens en reléstyrt kontakt koster 1.750.

Nobø Energy Control
Nobø har valgt en litt annen vri, dette systemet har en sentralenhet - Nobø Hub - som både kommuniserer med smarttelefonen din via standard trådløst nettverk og med ovner og andre elektriske apparater via radiosignaler.

Systemet har mange komponenter som sammen kan utgjøre et omfattende system som tar hensyn til mange variabler. De har til og med en vindussensor som tar hensyn til lufting, slik at ikke ovnene slår seg på fullt for å opprettholde temperaturen når du for eksempel åpner vinduene om vinteren.

Ellers finnes det mange mottakere og styreenheter i sortimentet, for å plugges inn i panelovner, for tilkobling til gulvvarme, montering i sikringsskap samt plugg-in-kontakt for apparater som kobles til vanlige stikkontakter.

NOBØ: Fjernstyring fra Nobø baserer seg på trådøs styring fra mobil. Du kan styre ovner fra Nobø pluss gulvvarme og andre apparater. Vindusføleren gjør at ikke termostatene blir lurt. Foto: Produsenten
NOBØ: Fjernstyring fra Nobø baserer seg på trådøs styring fra mobil. Du kan styre ovner fra Nobø pluss gulvvarme og andre apparater. Vindusføleren gjør at ikke termostatene blir lurt. Foto: Produsenten Vis mer


Nobø Hub ligger på 1.999 kroner, Switch koster 499 kroner mens relékontakten RCE 700 koster 1.270.

Mer omfattende alternativer

For styring av mer enn varme finnes det smarte systemer som baserer seg på protokoller som kan styre nær sagt hva som helst. Da er det ikke bare snakk om å spare penger på strøm, men å
lage optimal styring av det meste - ikke nødvendigvis fordi det er nyttig, men rett og slett fordi det er mulig.

Vi har tidligere skrevet om Tellstick, som finnes i flere varianter. Denne kan styre en mengde forskjellig utstyr fra en lang liste produsenter, som er beregnet for kontroll via 433MHz, som har vært en standard i mange år.

En annen protokoll som har bred støtte internasjonalt er Z-Wave. Her snakker vi om "internet of things" hvor alt mulig kan styres fra hva som helst.

Også Tellstick kommer med støtte for Z-Wave.

Vi kommer tilbake til dette temaet senere.

Les også om hvordan smarte strømmålere baner vei for nye løsninger

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!