<i>Illustrasjon: Brian North / House Beautiful UK</i> Foto: brian north / house beautiful uk  /All Over Press
Illustrasjon: Brian North / House Beautiful UK Foto: brian north / house beautiful uk /All Over PressVis mer

Styr unna styling

KOMMENTAR: Selger tjener. Kjøper taper. Forbrukerrådet er selvsagt kritiske. Vi vet imidlertid om noe som vil koste deg langt mer enn å bli blendet av fargekoordinerte rom og symmetriske stuer. Oppussingsobjektet.

Styr unna styling

Denne uken gikk Forbrukerrådet ut og advarte boligkjøpere mot å la seg blende av boliger som er stylet før salg. - Dette trekker kjøpers oppmerksomhet bort fra andre ting ved boligen, som det er viktigere å være opptatt av, mener Forbrukerrådet.

De synes selgere burde bruke penger på en teknisk tilstandsrapport, slik at kjøperen får korrekt informasjon om boligen. Det gjelder å få alle likene ut av skapet før salg, ellers kan det koste selger dyrt, etter overtakelse.

- Det betyr f.eks. mer for kjøperen om badegulvet heller mot sluk, om våtrommet er tett og om det elektriske anlegget er forskriftsmessig, enn om det akkurat på visningsdagen ser særlig innbydende ut, sier rådgiver Jarle Vinje.

Pynt gir grynt

Forbrukerrådet advarer mot å legge for stor vekt på de små stylingelementene. Som disse boksene fra Marimekko. Illustrasjonsfoto: Oliver Gordon / House Beautiful UK    Foto: oliver gordon / house beautiful uk
Forbrukerrådet advarer mot å legge for stor vekt på de små stylingelementene. Som disse boksene fra Marimekko. Illustrasjonsfoto: Oliver Gordon / House Beautiful UK Foto: oliver gordon / house beautiful uk Vis mer


Mer ærlige tilstandsrapporter skal redusere antall tvister etter boligsalg, mener Vinje. Dette på tross av at boligprospekter legger ved takstrapport, samt at det vil være enten en advokat eller eiendomsmegler til stede for å formidle salget.

- Vi er litt forundret over at det oppstår så mange tvister etter boligsalg, hvor man er blitt bistått av profesjonelle medhjelpere, slik som eiendomsmeklere og takstmenn, sier Jarle Vinje.

At dette skal skyldes at vi overser synlige feil og mangler fordi noen vifter med fargekoordinerte tekstiler og nyutsprungne peoner, stiller vi oss litt undrende til.

I bakvendtland

Skal du kjøpe bolig? Generelt, vil jeg si at du bør lese alle råd til dem som skal selge bolig - med omvendt fortegn.

Vi har tidligere rådet deg som skal selge bolig til å style den godt før salg. Du kan enten hyre inn en boligstylist til å gjøre jobben for deg, eller en stylist som gir deg veiledning i hvordan du best presenterer den, eller du kan rett og slett, med våre råd, gjøre det selv.

Som kjøper må du selvfølgelig lese alle disse sakene med omvendt fortegn. Men så tviler vi heller ikke på at de fleste av våre lesere er så oppegående at de klarer å se forbi et symmetrisk interiør, lukte fukt bak hjemmebakt brød-aroma på boks, og trekke fra de florlekre liftgardinene, som viser at utstikten er rett inn til naboen.

Det styling kan bidra til, er det aller viktigste når du skal kjøpe bolig, nemlig dette: Hjemfølelsen. Har du lyst til å bo der? Det er jo du som skal flytte inn.

Omvendt trend

Boligstyling har sneket seg inn i vår dagligtale, fra å være et hvasadu?-ord kun få år tilbake. Nå er det ofte det omvendte som gjelder: Oppussingsobjekter, stygge leiligheter og totalrenoveringsprosjekter selger som varmt hvetebrød. Til godt over takst.

Til og med boliger som i annonser er omtalt som "grusomme", "ubrukelig" og "Oslos styggeste leilighet", går for hundretusener over takst.

Illustrasjonsfoto: www.wimagesource.com / All Over Press Foto: www.imagesource.comAll Over Press
Illustrasjonsfoto: www.wimagesource.com / All Over Press Foto: www.imagesource.comAll Over Press Vis mer


Ifølge eiendomsmegler Kristen Brekke i iHus på Grünerløkka går oppussingsobjekter som oftest langt over takst. Han tror folk ønsker å sette sitt personlige preg på boligen. - Nordmenn er glad i å pusse opp, og vil heller ordne selv enn å kjøpe noe nytt og dyrt som ikke passer helt.

Beliggenheten er imidlertid det som har mest å si.

I det du skal pusse opp eller renovere, er det gitt at du må begynne å grave litt i boligen din. Bak tapet, under gulv - bak et skap. Det er her du finner skjulte feil og mangler. Som kanskje hadde gjort nytten og forblitt skjult, og ikke hadde trengt å koste deg en krone, dersom du ikke var klar over det.

Men problem funnet: Problem skal løses. Ikke bare koster det skjorta å gjøre noe ordentlig når en først skal gjøre det, det kan også bli en langdryg affære for å presse ut noen kroner av selger, eller enda verre: Selgers eiendomsskifteforsikringsselskap.

Oppussing med filter.. Illustrasjonsfoto: Andrew Carruth / All Over Press Foto: Andrew Carruth   / All Over Press
Oppussing med filter.. Illustrasjonsfoto: Andrew Carruth / All Over Press Foto: Andrew Carruth / All Over Press Vis mer


Ikke bare økonomiske kostnader

"Vi har gjort dette sammen. Det var en styrke for parforholdet. Vi liker å pusle med huset sammen." Smiler forelskete par mot hverandre, og mot oss, fra boligmagsiner på glanset papir.

Løgn, og forbannet løgn.

Det er hyggelig å male en kjøkkenvegg. Det er fint å plukke ut gardiner til stuen. Prøv fem rom. Hver dag, hver kveld, og hver helg i et par måneder.

Man blir aldri helt enige om hvilken farge som skal være hvor. Hvilke fliser man skal velge. Om det er verdt å spise nudler i en måned for å få råd til den dyre stavparketten. Og hvorfor i ¤%&/()= er du ikke hjemme og hjelper meg å sparkle husets 119. vegg istedetfor å dra på trening, eller møte venner?

... og uten filter. Illustrasjonsfoto: Andrew Carruth / All Over Press Foto: Andrew Carruth   / All Over Press
... og uten filter. Illustrasjonsfoto: Andrew Carruth / All Over Press Foto: Andrew Carruth / All Over Press Vis mer


Det er mulig noen kommer ut av oppussingsprosessen med et sterkere forhold. Men spør du noen av de smilende blendafamiliene om hvordan det egentlig var, gjerne etter å ha servert dem et par glass rødvin, får du nok høre at jo, det ble sagt noen ukvemsord, og ja, det var slitsomt, vi var vel på randen av skilsmisse, og ja vi holdt på å gi opp minst søtten ganger underveis.

Vi gjentar gjerne Forbrukerrådets advarsel mot å la seg blende av stylete boligprospekter. Men legger til: De 'ærlige' oppussingsobjektene, som du skal fikse og pusse opp for en billig penge, helt selv, med litt hjelp av din deilige kjære, litt dugnadsånd, og kanskje en polakk eller ti, til du får det akkurat slik du vil, vil sannsynligvis bli en mye dyrere affære.