Styr unna megleren

Velger du å betale en takstmann for å verdsette boligen din, kan du kanskje spare tusenlapper.

I forrige uke skrev vi om store forskjeller i taksering av en treroms leilighet i Oslo.

Den samme leiligheten ble verdsatt av seks ulike meglere, og prisspriket var på 400.000 kroner.

Lav pristakst

Artikkelen beskrev problemstillingen med å velge meglere som jobber med prisgarantier og progressiv provisjon. De vil nemlig tjene på å sette en lav pristakst.

Klikk her for å lese mer om kjempeforskjellene på meglernes prisvurdering.

Hjelp å hente

Ifølge Forbrukerrådet er det smart å be om en uavhengig vurdering.

- Boligselgere bør få en nøytral og uavhenging takstmann til å taksere boligen før meglerne kommer. Da unngår de at meglere gir lettvinte og upålitelige verdivurderinger, sier Paal Bjønness, jurist ved Forbrukerrådets sekretariat.

Selv om en takstmann koster penger, kan det altså vise seg å være lønnsomt i siste ende. Settes verdivurderingen for lavt, vil budrunden kanskje bli deretter, og du kan ende opp med flere hundretusen for lite for boligen din.

Et annet aspekt er at noen meglere tar progressiv provisjon av salget. Har du akseptert en lav verdivurdering, vil megleren ende opp med en fetere provisjon enn hvis verdivurderingen hadde vært høyere.

Moms-lureri

Vi har sjekket prisene hos et utvalg av takstmenn. Vanlig pris for å taksere en bolig er om lag 2.500 kroner inklusive moms. Prisen kan kanskje virke noe stiv, men vil antagelig være lønnsom på sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær oppmerksom på at noen takseringsselskaper tar mindre dersom det er en leilighet som skal takseres. Men ikke alle takseringsselskaper opererer med differensierte priser.

Etter at momsreformen ble innført 1. juli, ble også takseringsselskapene pålagt å legge 24 prosent moms på deres tjenester. Og det har de nå gjort.

Sannsynligvis burde ikke forbrukerne betale hele denne momsregningen. Grunnen er at takseringsselskapene også får fradrag for inngående moms, hvilket vil si at de får refundert moms når de kjøper varer og tjenester.

Slik det ser ut nå, har takseringsselskapene tatt den gamle grunnprisen og lagt på 24 prosent moms. Resultatet er faktisk at dette gir selskapene en bedre inntjening enn før momsreformen.