Styr unna glansemiddel

Med mindre du er glad i tam øl, bør du la glansemiddelet ligge.

La glansemiddelet ligge, om du vil unngå tam øl, sier Rune Lennart Andreassen, bryggerimester ved Mack Bryggerier.  Foto: Gaute Beckett Holmslet
La glansemiddelet ligge, om du vil unngå tam øl, sier Rune Lennart Andreassen, bryggerimester ved Mack Bryggerier. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Glansemiddel i oppvaskmaskinen er en dødssynd.

Han tuller ikke, bryggerimester Rune Lennart Andreassen, selv om han naturligvis forstår at det ikke fungerer for alle å behandle ølglassene mer varsomt enn spebarn. Men grensen går ved glansemiddel. Da kan du likesågodt servere ølen av melkeglass, mener han, og det har vi skjønt er en enda verre dødssynd.

Smart triks: Slik kjøler du ned ølflasken i en fei - og slik får du best kald øl om du er ute på tur.

Fett dreper skum og bobler

Den perfekte halvliteren skal ha minst en tommelfingers bredde på skumlokket.  Foto: Panthermedia
Den perfekte halvliteren skal ha minst en tommelfingers bredde på skumlokket. Foto: Panthermedia Vis mer


De ivrigste ølhundene og DinSide-leserne har vel for lengst fått med seg at man ideelt sett skal ha egne ølglass, og vaske dem for hånd, med egen oppvaskbørste, dersom man vil unngå tam øl.

Det er klart at om øl er din store lidenskap, er du unnskyldt om du har noen gode glass stående, som vaskes for hånd, med silkehansker, i måneskinn, av alver og jomfruer. For oss andre dødelige som er glad i øl, men som ikke griner om vi ikke får et perfekt vasket ølglass, passer det kanskje bedre å få med seg akkurat glansemiddeltrikset. Det er noe vi kan forholde oss til.

Vi må innrømme at vi trodde det var omvendt. Vinglassprodusent i ellevte generasjon, Georg Riedel, har tidligere tipset oss om at man bør droppe oppvasktabletter for å unngå hvite flekker på vinglassene. Men stikk i strid med bryggerimesteren anbefaler han å bruke glansemiddel for å få skinnende blanke glass.

Det gjelder ikke for øl. Det bør ikke komme i kontakt med fett, enten det er fra glass som også har blitt brukt til melk, fra ribberester i oppvaskmaskinen - eller fra glansemiddel.

Lenge siden du har renset oppvaskmaskinen? Gi den en rens!


– Fett dreper både bobler og skum. Ølen vil fort bli tam, og du får ikke den karakteristiske gardinen på innsiden av glasset når du drikker, forklarer Andreassen. At skummet forsvinner gjør også at ølets aroma blir fortere borte. En av årsakene til at man helst skal ha et godt skumlokk på ølet er å lukke smaken inne.

– Ølet dør ikke om du får et godt skumlokk, snarere tvert imot. Skumlokket er også med på å holde kullsyren inne.

Tips: For dem som bruker det, vent med å ta på lipgloss, leppepomade og lebestift til etter at du har drukket ølen.

Den perfekte halvliter

Ifølge bryggeriforeningen, skal den perfekte halvliter, eller pils, holde mellom fire og seks grader, og glasset skal være kjølig eller romtemperert. Den skal ha skum på toppen, minst en tommelfingers bredde, og det skal boble og bruse konstant. Når du drikker, skal det avtegne seg tydelige blonder, eller "gardiner", på glassets kant fra skumrestene.

Drikker du flaskeøl? Husk at flasker med metallkork bør stå i kjøleskapet for å unngå at bunnfall blander seg i ølen.

Oppbevarer du dem liggende kan du også risikere at metallkorken lekker eller ruster.