Falmet maling, eller såkalt kritting, betyr ikke dårlig beskyttelse. Men beskytter malingen dårlig kan du få sopp- og algeangrep, eller i verste fall problemer med råte. Foto: ifi.no
Falmet maling, eller såkalt kritting, betyr ikke dårlig beskyttelse. Men beskytter malingen dårlig kan du få sopp- og algeangrep, eller i verste fall problemer med råte. Foto: ifi.noVis mer

Styr unna denne malingen

Ni av 46 malinger får stryk - halvveis i testperioden.

Det svenske forsikringsselskapet Folksam tester med jevne mellomrom en rekke ulike typer utendørsmaling og -beis. Testene skal gå over en periode på to år. I fjor startet de testing av 46 ulike malingstyper, men selv om denne testen bare er halvveis, har selskapet valgt å stryke hele ni produkter fra testen.

Les også: Ikke mal våte vegger!

Av de ni malingstypene er fire å få kjøpt i Norge (antall anmerkninger etter ett år i parantes):

Nordsjö Tinova Oljebeis (54)
Flügger 95 Aqua beis (51)
Landora Villafarge (44)
Liwell Utelasur Aqua (29)

Den observante leser vil kanskje stusse over at Jotun-produktet ikke selges i Norge, men den norske malingprodusenten har en egen serie for det svenske markedet.

Jan Snaar, miljøsjef i Folksam, sier i en pressemelding at de er overrasket over at de passerte grensen for hva som skulle være akseptabelt etter to år allerede etterede etter ett år.

- Vi usteder derfor en kjøpsadvarsel for de ni underkjente fargene allerede nå, da tusenvis av villaeiere kommer til å kjøpe maling for å male husene sine i sommer. Vi vil gi dem en mulighet til å unngå farger som ikke virker, sier Snaar i en pressemelding.

Hovedgrunnen til at så mange malingstyper er forkastet allerede nå er stor fremvekst av sopp og alger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husvask er en enkel og billig måte å sikre boligen mot soppangrep. Les mer om hvordan og hvor ofte, samt hvilken type du bør velge.

Slik tester de

Malingen er testet både i 45 graders vinkel mot solen, og vertikalt vendt mot nord.  Foto: Folksam
Malingen er testet både i 45 graders vinkel mot solen, og vertikalt vendt mot nord. Foto: Folksam Vis mer


Malingstypene testes på paneler som vinkles både 45 grader mot sør, samt loddrett mot nord. Det er meningen å teste hvordan malingen tåler svensk klima, og ett års test skal tilsvare tre års med vær og vind.

- Det er for tidlig å trekke slutningen at de resten av malingen i testen er verdt å kjøpe. De endelige resultatene av testen presenteres først neste år, melder Folksam.

Snaar mener det er alvorlig for produsentene at 20 prosent av de testete malingene stryker etter halve tiden.

- Det svenske klimaet stiller spesielle krav til utendørsmaling: Å male om et hus er et kostbart prosjekt, men det kan bli riktig dyrt om man maler med feil type maling, avslutter han.

Her kan du se resultatene fra forrige test

Resten av verstingene

Har du hus i Sverige, eller vurderer du å kjøpe malingen der, bør du i tillegg holde deg unna:

Falu Vapen Slamfärg (48)
Alcro Allmoge (43)
Liwa Uteakrylat (37)
Jotun Demidekk Oljedekkfarge (27)
Colorex/Scala YMER (23)

Les mer på Folksams nettsider