Når penslene er renset for maling etter produsentenes anbefalinger, skal busten være myk og klar til ny dyst.  Foto: Colourbox
Når penslene er renset for maling etter produsentenes anbefalinger, skal busten være myk og klar til ny dyst. Foto: Colourbox Vis mer

Styr unna billigpenselsett

Men merkevare er ingen kvalitetsgaranti, viser dansk test.

Publisert
Sist oppdatert

Det sies at godt verktøy er halve jobben. Dårlig verktøy, derimot, kan føre til dobbelt så mye jobb.

Når det kommer til malerverktøy, har overgangen til den nye miljømalingen ført til at det blir enda viktigere med godt verktøy. For jo hurtigere malingen tørker, jo viktigere er det at malingen blir pent og jevnt distribuert.

Den danske nettavisen Politikens forbrukerseksjon har testet et knippe malerpensler; og konklusjonen er klar: Billigpensler er noe skrap. Men høy pris eller kejnt merkevare er heller ingen garanti.

Trinn for trinn: Slik maler du panel med den nye miljømalingen

Dropp penselsettene

De beste penslene
MerkePenselKarakter (av 6)
SpekterPerfektion flat 45 mm6
SpekterPerfektion rund 25 mm5
HarrisNo loss pensel 50 mm3
Harrisrund hook 25 mm2
FlüggerFlat 50 mm2
Flüggerovaplensel superfin 30 mm2
StiwexRundpensel 30 mm1
SpekterMixbørster 38 mm*1
StiwexOvalpensel 45 mm1
* Del av sett med tre pensler. Kilde: Politiken.dk


De fleste penslene som er testet her fås i en rekke byggevarekjeder og malingsbutikker. Unntaket er Flügger som kun fås kjøpt gjennom produsentens egne butikker eller nettbutikk.

Pensler for danske Spekter fikk både første og andreplassen i testen, med sine pensler i Perfektion-serien. Det er imidlertid verdt å merke seg at en pensel fra samme produsent, kun fikk ett av seks oppnåelige poeng. Denne er en del av et billigsett med tre pensler. Det at en merkevare har gode og dyre produkter, betyr ikke nødvendigvis at alle produktene er bra.

Prisen er heller ikke nødvendigvis en indikator. For eksempel kostet penslene fra Flügger dobbelt så mye som Harris' No loss-pensler; men sistnevnte er likevel langt bedre. Blant annet holdt de løftet: Busten holdt seg på plass.

Alle penslene er syntetiske, med unntak av penslene fra Stiwex, som er blandet natursvinebørster og kunstfiber.

Smart: Få malingsprøvene i posten

Hvilken pensel vil du anbefale?


Som den observante leser nok har fått med seg er det noen huller i den danske testen for oss norske forbrukere. Blant annet er ikke Jordan, den mest kjente norske merkevaren med.

Selv har vi god erfaring med Jordans Ultimate og Perfect-serie; men det skal sies at det hender også disse penslene mister et hår eller tre. Og selv med nitidig rensing i vann eller med tilhørende penselrens er det ikke alltid penslene egner seg til gjenbruk.

Hva er din erfaring med pensler og penselsett? Har du noen du vil anbefale, eller noen du vil advare oss mot å bruke? Diskuter under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer