En varmepumpe kan hjelpe deg å kutte strømregningen i vinter, men det er ikke likegyldig hvor mye den koster, skal vi tro dansk ekspert.  Foto: Per Ervland
En varmepumpe kan hjelpe deg å kutte strømregningen i vinter, men det er ikke likegyldig hvor mye den koster, skal vi tro dansk ekspert. Foto: Per ErvlandVis mer

Styr unna billige varmepumper

- Det hersker det reneste anarki på markedet for luft-luftvarmepumper, advarer dansk ekspert.

De som slår til på supertilbud på varmepumpe blir rett og slett lurt, sier projektleder Michael Reuss fra Center for Energibesparelser, melder den danske nettavisen fpn.dk.

- Det hersker det rene anarki på markedet for de små luft-luftvarmepumpene som selges billig fra supermarked og byggemarked. De varmepumpene lever etter all sannsynlighet ikke opp til det forhandlerne lover, sier han til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Forsikringsgigant slår varmepumpealarm: Tusener kan ha blitt lurt

Du får det du betaler for

- Normalt sett er det slik at du får det du betaler for, sier Sverre Heimdal, spesialrådgiver i Enova, til DinSide.


Enova gir støtte til norske huseiere som ønsker å installere varmepumper, og ifølge Heimdal velger nordmenn stort sett dyrere kvalitetspumper. Når det er sagt, er støtteordningen slik utført at man må søke støtte til et spesielt produkt og få tilslag før man kjøper. Dette kan gjøre det vanskelig å slå til på kampanjetilbud.

Heimdal forteller at Enova, i samarbeid med SINTEF nettopp har gjennomført en undersøkelse om luft-luft-varmepumper som fikk støtte i 2003, og resultatene er gode.

- Vi klarer ikke å se at dette er en stor problemstilling for de varmepumpene vi har gitt støtte til, sier Heimdal.

Dårlig standard: Urimelig høyt antall skader på nye varmepumper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken varmepumpe bør du velge?

Selv om erfaring viser at det er sammenheng mellom pris og kvalitet, anbefaler Enova at man alltid ber om referanser eller sjekker med andre kunder før man anskaffer en varmepumpe. I tillegg bør du sørge for at du går til en godkjent installatør.

- Vi er minst like opptatt av kvaliteten på utførelsen/installasjonen som selve produktet. Skal du installere en varmepumpe bør du forsikre deg om at du bruker noen som vet hva de gjør, sier Heimdal. - Det går an å gjøre noen feil i montasjen som gjør at du får lekkasje, et cetera - og virkningsgraden går ned.

For det hjelper ikke å ha markedets beste varmepumpe, dersom den som installerer den ikke gjør en ordentlig jobb.

- Det er et myndighetskrav i Danmark at installatører må være sertifisert, per dags dato er ikke det inført i Norge ennå. Derfor må norske forbrukerne være ekstra påpasselig ved kjøp og montering av varmepumpe, sier Ingrid Røeggen i Norsk Varmepumpeforening (Novap) til DinSide.

Vil det lønne seg for deg å installere (en god) varmempumpe?
Sjekk med vår smarte kalkulator

Når du skal kjøpe:

For å være sikker på at man kjøper en luftvarmepumpe av god kvalitet bør man ta disse forhåndsreglene for å være sikret en god økonomisk investering, ifølge Novap.

Vær kritisk til supertilbud: Ikke la deg bli forført av fine brosjyrer og tall over hvor mye man kan spare. Det er viktig å få et tilbud basert på dine oppvarmingsbehov og dine utgifter på oppvarming per i dag. Et tilbud med beregninger om forventet besparelse bør komme etter et hjemmebesøk av en forhandler/installatør. Novap advarer sterkt mot å kjøpe varmepumper for selvmontering.

Varmepumpen må være tilpasset norske forhold: Det er essensielt at varmepumpen er tilpasset norske forhold. Det har dessverre blitt solgt noen luftvarmepumper som ikke er beregnet på kalde vintere eller kystklima. Be gjerne forhandleren dokumentere at anlegget er beregnet på norske forhold.


Få varmepumpen montert av fagfolk: Uansett hvilken varmepumpe du velger vil riktig installasjon gjort av kvalifiserte varmepumpeinstallatører være en forutsetning for å oppnå forventet besparelse. Dette gjelder alle typer varmepumpe og merker. Alle hus er ulike og det er derfor viktig å vurdere sammen med installatør hvilken varmepumpemodell som passer best til boligen og hva som er riktig plassering av innedel og utedel. Det å oppnå en god varmefordeling i huset er viktigere enn type varmepumpe. Novap anbefaler at man velger et lokalt firma med et godt renommé. På Novaps nettsider finner man en oversikt over firmaer i hele landet som er godkjent av Novap.

Følg råd om vedlikehold og service for varmepumpe: Det er viktig å undersøke om du skal gjøre noe i forhold til vedlikehold av varmepumpeanlegget. Be forhandleren forklare deg hva du selv skal gjøre og påse at dette også står skrevet i bruksanvisningen. Be også forhandleren anbefale deg en serviceavtale. Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av varmepumpeanlegget både med tanke på ytelse og levetid.

Forhandler må ha tilgang på reservedeler: Det er viktig at du forsikrer deg om at forhandleren har reservedeler til ditt varmepumpeanlegg i dag og for hele varmepumpas levetid. Det er svært ugunstig for deg at en eventuell reservedel skal bestilles fra utlandet med en leveringstid på opptil 2 måneder. Få gjerne tilgang til reservedeler bekreftet i tilbudet fra forhandleren. Et ekstra tips er å kjøpe varmepumpe og montering av samme firma, da er det aldri noen tvil hvem som er ansvarlig om noe skulle gå galt.