Styr TV-en med stemmen

Fjernkontrollen blir stadig mer avanserte, men gjør de egentlig TV-hverdagen din enklere?

LGs Magic Remote. Her får du et par fysiske knapper, men musehjulet i midten vitner om noe nytt. Foto: Produktbilder LG
LGs Magic Remote. Her får du et par fysiske knapper, men musehjulet i midten vitner om noe nytt. Foto: Produktbilder LG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CES 2012: Både LG og Samsung viser i disse dager fram årets nye TV-modeller, og stikkordene hittil er Oled, og enda bedre og kjappere Smart TV-er.

Det er imidlertid ikke bare selve TV-en som har fått en overhaling. Også hvordan du betjener TV-en er i ferd med å endres.

Fjernkontrollene blir nye

For mens de fleste i dag bruker en tradisjonell fjernkontroll, har det allerede blitt stadig vanligere å også kunne styre TV-en med en dedikert TV-app til din mobiltelefon eller ditt nettbrett.

Den store fordelen med sistnevnte løsning er at den gjør det langt enklere å skrive inn tekst, som ofte er aktuelt når du skal bruke TV-ens apper som Youtube, Facebook, eller surfe på nettet. Her bruker du nemlig mobilens eller nettbrettets fulle tastatur, i stedet for å trykke deg fram til én og én bokstav på en vanlig fjernkontroll.

Men i år får toppmodellene enda en finesse; nemlig fjernkontroller som lar deg styre TV-en via bevegelse eller tale.

I praksis vil det si at du nå kan spise pizza med begge hender, samtidig som du innimellom tyggene ber TV-en om skifte kanal, starte et søk etter Depeche Mode på Youtube, eller legger inn et TV-opptak.

Alle nyhetene fra CES-messen får du her!

Både LG og Samsungs alternativer har mye felles, men noen forskjeller er det:

LGs Magic Remote

Den "magiske kontrollen" har talestyring, styring via bestemte håndbevegelser, og har i tillegg noe som minner om et musehjul.

Fjernkontrollen har også et par vanlige trykk-knapper, men via stemmegjenkjenningen kan kundene også be TV-en skrive enkle søketekster, nettadresser også videre. Igjen er det altså Smart TV-funksjonene som skal forenkles.

Musehjulet i midten gjør det også enklere å skrolle opp og ned, enten du befinner deg i TV-menyene eller manøvrerer deg gjennom LGs over 1000 TV-apper. Pek og klikk-funksjonen blir forøvrig videreført, og lar deg altså dra en app til siden for å starte den. Alternativt kan du selv stille inn TV-en til å gjøre bestemte funksjoner når du vrir fjernkontrollen på en spesiell måte.

En kjapp demo får du her:

LGs Magic Remote blir kun tilgjengelig på årets toppmodeller i LED, Oled og plasma-klassen.

Styr TV-en med tryllestav: Vi har testet Kymera Magic Wand

Samsung

Samsung fokuserer mer på stemmestyringen enn LG, men også de lar deg bruke håndbevegelser til å styre TV-en og alle dens funksjoner. Samsung satser også tungt på ansiktsgjenkjenning, og det blir spennende å se hvor godt dette blir utnyttet i TV-appene i løpet av året.

Videoen under viser hvordan det fungerer:

Les også: Er det en iPod? Nei, det er Samsungs nye fjernkontroll ...

Men blir det egentlig enklere?

Talestyring og bevegelseskontroll av TV-en er unektelig morsomt, spesielt når du ser det for første gang. Men om dette faktisk er noe som vil bli brukt i praksis av andre enn sånne TV-nerder som meg er likevel en annen ting...

Det alvorligste minuset for oss nordmenn er at det er høyst usikkert om talestyringen vil fungere på norsk, her blir det altså engelsk som blir alternativet - i hvert fall i første omgang.

Funksjonene vil også kreve litt tilvenning, men har TV-produsentene gjort hjemmeleksen sin kan dette gå langt enklere enn fryktet. Trøst deg uansett med at TV-modellene som leveres med disse finessene også vil ha en tradisjonell fjernkontroll.

Vi håper uansett at det fungerer like bra i praksis som på papiret, og gleder oss til å teste modellene når de kommer i løpet av året.

Alle nyhetene fra CES-messen får du her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!