Styr all elektronikk i huset fra mobilen

Det høres ut som en fremtidsvisjon, men du kan få det allerede nå.

Erik Berge styrer all elektronikken hjemme via et kontrollpanel; men han kan også bruke strømstyringsystemet xComfort på iPad eller iPhone.       Foto: Produktbilder Eaton.com
Erik Berge styrer all elektronikken hjemme via et kontrollpanel; men han kan også bruke strømstyringsystemet xComfort på iPad eller iPhone. Foto: Produktbilder Eaton.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såkalte smarthus, der du kan styre all elektronikk via betjeningspaneler eller avanserte fjernkontroller, er selvsagt ikke noe nytt. I USA har for eksempel mange styrt husene sine via knapper og LCD-paneler i årevis, og allerede i 2006 hadde vi en sak om styringssystemet til Adapt.

I dag slipper du imidlertid unna å bruke de dyre fjernkontrollene, du bruker rett og slett mobilen eller nettbrettet ditt, og styrer systemet via en dedikert app. En annen fordel med dagens systemer, er at de også gir deg mulighet til å fjernstyre huset ditt - selv når du ikke er hjemme.

Se også hvordan den smarte hjernen fra Sonnico kontrollerer alarm, vann og elektrisitet i nye Usbl-boliger.

xComfort

I tillegg til en vanlig fjernkontroll og et trykknapp-panel kalt Home Manager, kan for eksempel smarthuskonseptet xComfort styres via Sensio-appen til iPhone og iPad. Selskapet forteller også at en dedikert Android-app skal komme komme i løpet av 2011.

Prøv demoen selv!

Hva styrer den?

- Har jeg lyst på en Cognac en fredagskveld, trykker jeg på Cognac-innstillingen, så dempes lyset automatisk slik jeg vil ha det, sier Berge.


I prinsippet kan xComfort og en iPhone styre alt som går på strøm, enten det nå er gulvvarme, panelvarme, lyskilder, kaffetrakter, elektriske persienner og markiser, garasjeporter også videre.

Systemet kan også forhåndsprogrammeres slik at uttak til kaffetrakter og komfyr blir strømløse når du forlater huset. Eller at lysene i soverommene og i gangen tennes automatisk når røykdetektoren løses ut.

- xComfort er kort fortalt fremtiden nå, skryter Øystein Kolberg, markedssjef for xComfort systemet, og fortsetter:

- I en tid der vi setter fokus på å spare miljø og energi, er dette systemet helt unikt. I tillegg sparer man kroner og øre på å installere et system som gir deg luksus i hverdagen.

Erik Berge fra Skedsmokorset i Akershus er en av dem som har montert systemet, og han liker spesielt godt at det er enkelt i bruk:

- Det er veldig greit å ha et system som kan skru av alle lysene på en gang, og sørge for at ikke kaffetrakteren står på når jeg går hjemmefra, sier Berge. - En annen gang var jeg i New York og skulle ha håndverkere hjemme. Da åpnet jeg likegodt garasjen med iPhonen, slo på lyset og slapp dem inn.


- I det daglige er også de forskjellige scenariosettingene i systemet verdt å nevne. Har jeg lyst på en Cognac en fredagskveld, trykker jeg på Cognac-innstillingen, så dempes lyset automatisk slik jeg vil ha det, sier Berge.

Styr strømmen: Miniguide til strøm- og varmestyring

Hva trenger du, og hva koster det?

Selv om vi tipper at systemet er mest spennende for de som skal bygge nytt, er det verdt å få med seg at styringssystemet også kan ettermonteres i eksisterende boliger. All montering og installasjon må imidlertid gjøres av elektrikere, men trøst deg med at du i stor grad kan beholde eksisterende brytere om du vil det. Stort sett vil det nemlig la seg gjøre å bare bytte innmaten, som for eksempel termostater og gulvfølere.

Sensio for xComfort gir deg mulighet til å ha full styring og kontroll av blant annet lys og varme gjennom internett eller via iOS-appen.

Det er også mulig å styre lyd- og bilde-funksjoner, men dette krever mer programmering fra installatør.

Pris

Installering: Hvis du har lyst til å starte i det små og utvide etterhvert, vil de enkleste løsningene starte på et par tusen kroner. For et komplett system med styring av lys og varme i en normal enebolig må du regne med rundt 40.000 kroner. Prisen vil imidlertid variere med husets størrelse og hvilken funksjonalitet du ønsker, så her må du be om et konkret tilbud.

Bruk:Innenfor husets vegger er bruken gratis, men vil du i tillegg ha mulighet til fjernstyring av huset når du selv ikke er hjemme, må du betale et Sensio-abonnement på 700 kroner i året.

Mer informasjon får du på xComforts nettsider

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer