Strømsparetips i kalde krisetider

Strømregningen øker når temperaturen faller. Her er våre beste strømsparetips.

 Foto: Colourbox/Per Ervland
Foto: Colourbox/Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av 4. kvartal i 2008 betalte husholdningene i gjennomsnitt 50,0 øre/kWh for elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. Dette er 43,1 prosent høyere enn i samme periode i 2007. Dette ifølge fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Foreløpige tall viser at husholdningenes gjennomsnittspris for hele 2008 var 39,1 prosent høyere enn året før. Og det er ingen ting som tyder på at strømprisene skal nedover, snarere tvert imot. Men hvor høye strømpriser du bør regne med, er det stor uenighet om.

Du kan ta mange små, men viktige grep i hverdagen for å kutte strømregningen din. Skru av lyset når et rom ikke er i bruk. Bytte til sparepære. Ikke la varmtvannet renne. Men dersom du ønsker store kutt i strømregningen, bør du gå litt mer drastisk til verks. Her er fem av de smarteste grepene du kan ta.

Velg riktig strømleverandør

Det viktigste grepet du tar for å kutte strømkostnadene dine, er å velge riktig strømleverandør for ditt forbruk. Du kan spare flere tusen kroner i året på å bytte fra dyreste til billigste strømleverandør.

Les mer: Slik bytter du strømleverandør

Det de fleste lurer på i den forbindelse, er om man bør velge fastpris, spotpris eller variabel strømpris. Det er umulig å forutsi helt sikkert, men historisk sett, i perioder der strømprisene har vært "normale" har det stort sett lønt seg med spotpriskontrakter, de betalte 36,7 øre per kWh i snitt.

SSBs tall viser at årsgjennomsnittet i fjor var hakket høyere for dem som hadde valg fastpris- og variabel strømpriskontrakter, der prisene lå likt, på 41,2 øre per kWh.

Unntakene er årene 2003 og 2006, da strømprisene steg kraftig - da var det de som hadde sikret seg fastpriskontrakt som trakk det lengste strået.

Finn billigste leverandør med DinSides strømkalkulator.

Styr strømmen

For de fleste husholdninger står oppvarmingskostnader for den største delen av strømregningen. Bor du i en egnet enebolig, kan varmepumpe være en god løsning - det kan du lese mer om på Enovas nettsider. Et styringssystem som lar deg regulere ned varmen om natten, og midt på dagen når du ikke trenger det, er et annet enkelt grep for å holde strømregningen i sjakk.

Les mer her: Styr strømmen, spar penger

Fyrer du for kråken?

Du kan også spare mye på å minske varmetapet fra boligen din. Dårlig montert vindsperre og mangelfull tetting rundt lister er hovedsynderne. Du kan selv sjekke om det trekker for mye ved å føre et tent stearinlys langs veggene, og vil du gå grundigere til verks, kan du termografere boligen din: Se hvorfor boligen din er kald

Få støtte til alternative oppvarmingsløsninger

Enova fortsetter kampen mot miljøfiendtlig oppvarming, og alle husholdninger kan søke om støtte til energisparende oppvarmingstiltak. På kort sikt vil du måtte finansiere store deler av installsjonskostnadene, men dette vil jo kompenseres av lavere strømregninger over flere år.

Det finnes seks ulike installasjoner du kan søke om støtte til: Pelletskamin, pelletskjele, sentralt styringssystem for elektriske og/eller vannbårne varmeløsninger, vann-vann varmepumpe, luft-vann varmepumpe og solfangere. Nytt av året er også at det gis støtte til å installere solfangere.

Alle disse støttes med 20 prosent av dokumenterte kostnader, inntil 10.000 kroner.

Les mer: Gir millioner til miljøvennlig oppvarming

Det dyre varmtvannet

Dusjer du deg til fant? Det koster å bruke varmtvann, og du tjener på å være bevisst ditt varmtvannsforbruk. Med vår varmtvannskalkulator kan du regne ut hvor mye du kan spare, og denne smarte dingsen hjelper deg å begrense deg.

Les også: Hus med null i energiutgifter