Strømslukende verstinger

Har du et slikt apparat i heimen?

Sitter du på en strømslukende versting? Foto: Elretur
Sitter du på en strømslukende versting? Foto: Elretur Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av norske husstander eier et eller flere versting-produkter: Elektronikk som sluker strøm i langt større grad enn andre i samme kategori, og som med rette kan kalles CO2-verstinger. I denne kategorien komme gjerne hvitevarer som er mer enn ti år gamle.

Les også: Oppvaskmaskinen har kjørt i 20 år, og virker fortsatt!

Sparer på strømsløsere

Det er spesielt eldre mennesker som beholder sine gamle husholdningsapparater. Nesten 60 prosent av norske pensjonister har hvitevarer eldre enn 10 år. Også i Midt-Norge og Nord-Norge er andelen av eiere av eldre hvitevarer rundt 60 prosent.

- Det er de eldste apparatene, gjerne eldre enn 10 år, som er de største miljøsynderne, sier adm.dir. Arne Håkon Burdal i Electrolux som står bak undersøkelsen der resultatene blir presentert. Han antar at mange eldre kanskje mener apparatene er for gode til å kasseres.

Les også: Dingsen som sparer deg for tusenlapper

Hvilken energiklasse?

Kjøleskap og andre hvitevarer skal være merket med energiklasse etter en bokstavskala. I dag finnes få produkter på markedet som er under energiklasse B. A++ er den beste, med høyest energiutnyttelse og lavest vannforbruk. Nær halvparten av de spurte i denne undersøkelsen vet ikke hvilken energiklasse kjøleskapet befinner seg i.

Les også: Slik kutter du strømutgiftene og Så mye koster latskapen - slå av!

Mer miljøvennlig å kaste?

I Norge er innlevering av brukte elektriske produkter organisert av Elretur. Bakgrunnen for ordningen er myndighetenes forskrift om innsamling og gjenvinning av elektriske og elektroniske produkter (EE-forskriften). Produsenter og importører i Norge er pålagt ansvar for å ta miljøriktig hånd om kasserte produkter, samt gjenvinne og resirkulere materialene i produktene.

Les også: Er du en søppelsynder?

Det er neppe slik at det vanligvis er mer miljøvennlig å kaste fullt brukbare produkter, men enkelte enheter bør du i alle fall vurdere å slå av når du ikke bruker dem. Miljøvernforbundet anslår for eksempel at verdens dataskjermer på 15 tommer+ samlet bidrar til et årlig CO2-utslipp på 53 millioner tonn.

Les også: Guide til grønn PC-bruk