Strømprisen stuper

Men bare noen sparer på det.

<strong><strong>BRA MED VANN:</strong></strong> Strømprisene daler, men vil du merke det på lommeboka? Det kommer blant annet an på hvor du bor. Foto: Colourbox.com
BRA MED VANN: Strømprisene daler, men vil du merke det på lommeboka? Det kommer blant annet an på hvor du bor. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag gikk spotprisen på strøm kraftig ned flere steder i landet, etter en jevn nedgang de siste dagene. Men hva vil dette få å si konkret for din økonomi? Svaret er at mange kan spare penger, men at det avhenger av hvor du bor, og hvilken strømavtale du har.

Sammenligner vi strømpriser for september i fjor med priser så langt i september i år, viser vårt regnestykke at de heldigste kan spare i underkant av 500 kroner på strømregningen for denne måneden.

KALKULATOR: Finn billigste strøm hos deg!

Spotprisen ned med 93 prosent

I 2010 var gjennomsnittlig spotpris i september 38,46 øre per kWh. Dette viser tall fra Nord Pool Spot, som er en børs for kjøp og salg av strøm i det nordiske markedet.

Spotprisen så langt i september i år har i snitt ligget på rundt 25 øre per kWh. Torsdag stupte derimot prisen ned til 2,29 øre per kWh på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Og her har den stupt MYE også sammenlignet med andre landsdeler. For i Midt-Norge og Nord-Norge noteres på samme tid en pris på 15,674 øre per kWh. Altså nær syv ganger så mye!

Men hva vil dette konkret ha å si for din strømregning?

Hvis vi tar utgangspunkt i det de heldigste betaler for det faktiske strømforbruket, vil en såpass lav spotpris gi lavere strømutgifter. Det forutsetter at du har en spotprisavtale, og at spotprisen holder seg lav i tiden fremover.

Det er og viktig å huske på at det blir lagt til en forbruksavgift og merverdiavgift til strømprisen, som utgjør en stor del av den endelige kostnaden.

Har du en spotprisavtale, betaler du en gjennomsnittlig spotpris for den aktuelle måneden. Altså vet man ikke strømprisen for september før måneden er over.

- Selv om vi ikke vet hvor billig strømmen blir resten av måneden, vil den lave prisen vi ser i dag påvirke strømregningen. Jo lenger dette varer, jo billigere blir det for forbrukeren, sier markedsleder Thomas Mathisen i Gudbrandsdal Energi.

Høy strømregning? >>> Du kan gjøre dette

Så mye kan du spare:
Hvis spotprisen på 2,29 øre holder seg ut måneden, får vi i dette området en gjennomsnittlig spotpris på 12,18 øre per kWh i september 2011.

For hver kilowattime strøm man forbruker, blir det lagt til en forbruksavgift på 11,21 øre. Dessuten må man betale 25 prosent merverdiavgift. I fjor var forbruksavgiften 11,01 øre per kWh.

En husholdning bruker ifølge SSB i gjennomsnitt 17.000 kWh per år. Per måned blir dette 1417 kWh i snitt.

Med våre forutsetninger ender vi da opp med følgende regnestykke: 12,18 øre + 11,21 øre x 1,25 x 1417 kwh = 414,30 kr for strømforbruket i september i år.

Til sammenlikning var gjennomsnittlig spotpris i september i fjor 38,459 per kWh.

Regnestykket for i fjor blir da: 38,459 øre + 11,01 øre x 1,25 x 1417 kwh = 876,21 kr for strømforbruket i september i 2010.

Dette betyr at de aller heldigste kan spare 461,91 kroner på en måned sammenlignet med i fjor.

  • Strømprisene i Norge er delt inn i etter fem regioner. Vi har tatt utgangspunkt i priser for Østlandet for regnestykket over.

  • Vårt regnestykke tar i utgangspunkt i at spotprisen holder seg lav ut september.
  • Spotprisene er jevnt over høyere i Trøndelag og Nord-Norge, enn på Øst- Sør- og Vestlandet.
  • Det er normalt at strømprisene stiger i de kaldeste månedene. Februar og desember 2010 hadde de høyeste månedlige spotprisene ifølge NordPoolSpot, på rundt 65 øre per kWh.
  • Det er fritak fra merverdiavgift i Nordland, Troms og Finnmark.
  • Det er fritak fra forbruksavgift i Nord-Troms og Finnmark.
Kilder: SSB, Konkurransetilsynet, NordPoolSpot

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer