Strømming er ikke så hett likevel

Selv ungdom velger vanlig TV.

<B>KULER'N:</b> Ungdom ser faktisk på vanlig TV også. Foto: NTB SCANPIX
KULER'N: Ungdom ser faktisk på vanlig TV også. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Det høres kanskje ut som ønsketenking fra NRK og TV2, og alle de andre som ennå stort sett lever av å servere oss flimrende bilder på en skjerm i sanntid. Men faktum er at tradisjonell TV-titting fortsatt holder stand i en verden med Netflix, YouTube og HBO.

For hadde noen fortalt oss at det stort sett er godt voksne folk som ser TV av gammel vane, ville vi ikke himlet med øynene.

Mange flere funksjoner: Ny NRK-app for Android

Tydelig aldersforskjell

Men at en også stor andel av tenåringene gir blaffen i strømming og sverger til TV slik eldre folk kjenner det fra gamle dager, er kanskje mer overraskende.

Tallene fra TNS-Gallup, som NRKs analysesjef Kristian Tolonen presenterte på Digitalforum i NRKs Store Studio torsdag viser likevel markante generasjonsforskjeller når det gjelder daglig dekning.

TV på iPhone: Canal Digital for mobil

TALLENES TALE: Jo yngre du er, desto mer bruker du strømme-TV. Men fortsatt er det 27 prosent av tenåringene som bare ser vanlig TV. Foto: TORE NESET
TALLENES TALE: Jo yngre du er, desto mer bruker du strømme-TV. Men fortsatt er det 27 prosent av tenåringene som bare ser vanlig TV. Foto: TORE NESET Vis mer

I gruppa over 60 år ser over 80 prosent bare vanlig TV, mens fattige 8 prosent strømmer i tillegg. Så godt som ingen bruker bare nett når de ser TV.

Hopper vi ned til gruppa mellom 50 og 59 år ser også langt de fleste bare tradisjonell TV. Men her er det 14 prosent som også strømmer, og et bitte liten andel som bare strømmer.

Ungdom strømmer mer, men vent litt...

Økningen i strømme-TV fortsetter nedover i aldersgruppene. De mellom 20 og 29 fordeler seg omtrent likt mellom bare TV og strømming/TV, mens 22 prosent bare strømmer.

Men så skjer det noe: For blant tenåringene er det faktisk færre som utelukkende strømmer enn blant eldre ungdom.

Ikke helt ny TV? RiksTV med NRK-app i dekoderen

Bare 19 prosent forholder seg bare til strømming i gruppa mellom 12 og 19 år, mens 41 prosent bruker en kombinasjon av strømming og tradisjonell TV. Likevel er det jo oppsiktsvekkende at hele 27 prosent av de yngste utelukkende bruker sanntids-TV til å se TV-sendinger.

BEST PÅ STOR SKJERM: Langt de fleste nordmenn foretrekker å se TV på en...TV. Foto: TORE NESET
BEST PÅ STOR SKJERM: Langt de fleste nordmenn foretrekker å se TV på en...TV. Foto: TORE NESET Vis mer

Det må likevel sies at dette bare gjelder TV-skjermen. Ungdom bruker nemlig i større grad mobil og nettbrett til å konsumere medieinnhold. Mens befolkningen totalt foretrekker stor skjerm når de først skal se TV - om de strømmer det eller ser det på «gamlemåten».

Mobil-TV fortsatt beskjedent

Bjarne Andre Myklebust er ansvarlig for NRKs nettbasert tjenester.

Han kunne fortelle at mens 12 prosent av befolkningen totalt bruker mobilen for å se NRK-sendinger, ligger dette tallet på 17 prosent hos de aller yngste aldersgruppene (basert på seertall for NRK Super).

Hele 50 prosent av befolkningen totalt bruker PC til slikt. Deretter kommer nettbrett med 24 prosent og deretter TV med 14 prosent.

Duell: NRK nett-TV vs. TV2 Sumo

SUPER: De aller yngste NRK-seerne foretrekker nettbrett. Merk den beskjedne mobil-andelen. Foto: TORE NESET
SUPER: De aller yngste NRK-seerne foretrekker nettbrett. Merk den beskjedne mobil-andelen. Foto: TORE NESET Vis mer

Blant de unge Super-seerne (og her snakker vi om barn, ikke ungdom) er nettbrettandelen dramatisk høyere, med hele 52 prosent. Mens PC-bruken ligger på 31 prosent og TV-bruken ikke synes i statistikken. Men det gjelder altså strømming spesielt og ikke kinning på vanlige TV-sendinger.

Flater Netflix ut?

NRK-folket kunne også glede seg over at antallet Netflix-abonnementer, som fra før av er ekstremt høyt sammenlignet med andre europeiske land, ser ut til å være i ferd med å flate ut.

Panikken avblåst: Kommer ikke til å sperre deg ute

Selv oppgir Netflix ingen tall, men ifølge TNS Gallup-undersøkelsen som NRK viste til, ser det ut til at andelen av norske husstander som har tilgang på den amerikanske filmstrømmeren har stabilisert seg på 30 prosent.

Tall fra TNS Gallup Interbuss viser at mens den daglige Netflix-dekningen økte fra 8 til 11 prosent fra 2. til 3. kvartal i fjor, holdt den seg stabilt på det samme fra 3. til 4. kvartal.

- Lett å bli fartsblind

Produktdirektør Torbjørn Eriksen Aamodt minnet oss også om at det er lett å bli fartsblind, og at andelen av norske husstander som betaler NRK-lisens aldri har vært høyere enn nå.

Plombering ikke nok: Du må betale lisens for dette også

Hele 93 prosent av oss betalte lisens i 2013, mens 89 prosent gjorde det i 2004.

TV-bransjen kan ikke slappe av: Felles plattform må til

TV2s distribusjonssjef Ragnar Sørum helte likevel kaldt vann i blodet på de i TV-bransjen som måtte lene seg tilbake og tro at alt er såre vel.

Utfordringene kommer nemlig fra mange kanter. Ikke bare fra Netflix og andre som tilbyr attraktive amerikanske serier og filmer, men også fra pirater som nå er like lette å bruke som offisielle kanaler.

Er det lovlig? To jurister om Popcorn Time

Sørum etterlyste en felles nettplattform for alle norske TV-kanaler, slik at brukerne slipper å forholde seg til et utall betalingsløsninger og innlogginger.

Folk må oppfatte en slik plattform som gratis eller inkludert, mente Sørum.