Heldigvis for Vitels kunder er det enkelt å bytte strømleverandør. Foto: Vitel.no
Heldigvis for Vitels kunder er det enkelt å bytte strømleverandør. Foto: Vitel.noVis mer

Strømleverandør legger ned

Vitel legger ned driften. Hva skal de 23.000 kundene gjøre?

Natt til i dag ble strømleverandøren Vitel utestengt fra den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot. Dette fordi selskapet ikke har klart å stille nødvendig økonomisk sikkerhet for kjøp av kraft. Også Statnett har besluttet å utestenge Vitel fra regulermarkedet for kraft med virkning fra 24. januar kl. 00:00. På bakgrunn av dette besluttet strømleverandøren å legge ned driften med umiddelbar virkning.

- Grunnet ekstrempriser på strøm den siste tiden, blant annet som en følge av en kald vinter og stort forbruk av strøm, har styret i Vitel AS besluttet natt til tirsdag 23. februar 2010 at Vitel AS slutter som kraftleverandør, skriver selskapet i en pressemelding.

Betaler du for mye for strømmen?

Finn ny leverandør

Alle kunder beholder strømmen ved at de overføres til leveringsplikt hos sitt lokale nettselskap fra samme tidspunkt. I en pressemelding går Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) ut og anbefaler kundene å skaffe seg ny kraftleverandør så snart som mulig.

- Vi går ut for å gi kundene trygghet på at de ikke mister strømmen, sier Sverre Sivertsen, kommunikasjonsdirektør i NVE til DinSide.

Nettselskapene har fått leveringsplikt, det vil si at de er pliktig å levere strøm til alle Vitels kunder inntil disse har fått ny kraftleverandør. Selv om ingen vil miste strømmen, anbefaler de likevel Vitels kunder å bytte strømleverandør så fort som mulig. For mellomløsningen koster. Prisen reguleres av NVE de seks første ukene, og er er fastsatt til Nord Pools spotpris i de aktuelle områdene med maks fem øre i påslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er noe dyrere enn de billigste løsningene, men skal likevel sikre kundene mot sjokkregninger i denne perioden.

Nyttig kalkulator:

Finn billigste leverandør for deg og ditt strømforbruk

Er pengene tapt?

Vitel var et av strømselskapene som opererte med forskuddsbetaling av strøm. I praksis betyr det at man betaler for strømmen før man bruker den - i motsetning til andre avtaler der man først betaler for strømmen når man brukt den.

Vitels kunder trenger imidlertid ikke å frykte å tape forskuddsbetalingen. Glenn Nøstdahl sier til Aftenposten.no at kundene enten vil få sluttfaktura, eller få utbetalt det de har til gode.

Forbrukerrådet har ved flere anledninger advart mot slike strømavtaler, fordi man ikke har noen garanti for hva pengene blir brukt til. Bjørn Skaret, administrerende direktør i Ustekveikja Energi går hakket lenger, og oppfordrer til boikott av slike avtaler.

- Det finnes ingen beskyttelse for kunden på de pengene som er innbetalt på forskudd. Det betyr videre igjen at selskapene som driver med forskudd kan i praksis bruke de pengene til hva de vil, sier Skaret til DinSide.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide

Slik bytter du strømleverandør

Når du har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til ny strømleverandør. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av URL-en til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og byttet vil skje innen seks dager, ifølge Sivertsen.

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring

Det er ingen grense for hvor lenge nettleverandøren er pliktig å levere strøm, men avtalen som er regulert av NVE gjelder kun i seks uker. Etter dette kan nettleverandøren fritt prissette denne tjenesten.