Vekselretter, strømfordeler og batteri Foto: Brynjulf Blix
Vekselretter, strømfordeler og batteri Foto: Brynjulf BlixVis mer

Strøm på tur?

Hvordan får du strøm der det ikke er strøm? Du tar den med!

Som regel er det tilgang på strøm fra stikkontakter nesten over alt, vanligvis bare noen meter unna der man oppholder seg. Er avstanden større er det ikke verre enn at man bruker en skjøteledning. Et annet alternativ er at man skaffer seg batteridrevet utstyr hvis man trenger kraft til verktøy, lys eller datamaskiner.

LES OGSÅ:

Men noen ganger trenger man strøm der hvor det ikke finnes stikkontakter, eller den er for langt unna til å bruke skjøteledning. Trenger man mye strøm er et bensindrevet aggregat tingen, de finnes i mange størrelser og gigantene kan levere nok strøm til store musikkfestivaler med både lys og lydanlegg.

Men hva med mer beskjedent utstyr, som ikke krever de store effektene, men som kan brukes til små apparater og lading av batteridrevne småting?

Da trenger du en vekselretter og et lite fritids/motorsykkelbatteri.

Vekselretter?

En vekselretter er et lite elektronisk apparat gjør om 12 volt likestrøm fra et batteri til 230 volt vekselstrøm tilsvarende den vi har i stikkontakten. Det er ikke en transformator, siden en transformator bare fungerer med vekselstrøm både inn og ut. Det finnes ikke vekselstrømsbatterier, batterier fungerer alltid elektrokjemisk, en prosess som foregår med lik spenning hele tiden, til det ikke er aktive ingredienser igjen i batteriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekselstrøm er ikke naturlig, men en oppfinnelse som ble gjort på 1800-tallet som et resultat av eksperimenter med induksjon (ved bevegelse av magneter i en spole oppstår det strøm i spolen).

Fordelen med vekselstrøm er at spenningen rimelig enkelt kan transformeres opp og ned, og tilpasses forskjellige bruksområder og transport over lange avstander.

Batterier

Det finnes mange forskjellige typer batterier, basert på forskjellige materialer og deres elektrokjemiske egenskaper. Det finnes enkle og avanserte, fra gode gamle blybatterier som tåler store strømuttak og nesten all slags uvøren behandling, til avanserte lithiumbaserte løsninger som krever nøye tilpasset ladning og overvåkning under bruk.

Vår løsning

Vårt lille prosjekt er beregnet på utstyr som ikke krever store strømstyrker over lang tid, samtidig som som løsningen ikke skal være for stor og tung. Vi snakker om litt avansert fotoutstyr. Store blitzlamper trenger ikke mye strøm annet enn i de korte øyeblikkene de lader opp til neste blink, og det er bare snakk om noen sekunder. Det finnes spesialløsninger, men de er svindyre. Vi valgte derfor å bygge det selv, til en brøkdel av prisen.

Delene vi valgte var et 7,2 Ah (Ampéretimer) forseglet batteri og en 500W inverter. Det finnes også kraftigere varianter av begge komponentene.

Vekselretter og batteri Foto: Brynjulf Blix
Vekselretter og batteri Foto: Brynjulf Blix Vis mer

En lader og en strømfordeler gjør utstyret komplett.

Strømfordeler og batterilader Foto: Brynjulf Blix
Strømfordeler og batterilader Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Transportkassen

For å gjøre løsningen grei å transportere valgte vi å bygge en kasse til den, hvor alt innholdet er festet for transport og samtidig koblet og klar til bruk.

Vi brukte aluminiumsprofiler vi hadde liggende. Disse er komplette sider både til bunn og lokk, med plastprofiler som slås inn i sideprofilene. Det eneste du trenger er materialer til selve bunnen og toppen av kassen.

Materialer til transportkassen Foto: Brynjulf Blix
Materialer til transportkassen Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Vi brukte høykvalitets kryssfiner kjøpt i hobbyforretning, med mange tynne lag selv om tykkelsen på bunn og lokk bare var henholdsvis 4 mm og 3 mm. I tillegg til kryssfineren brukte vi aluminiumsplater med riflemønster, av typen stigtrinn på amerikansk truck. Platene ble festet sammen med aluminiumen ytterst, naturlig nok.

Inverteren ble festet med bolter og låsemuttere, det er praktiske festeører til dette.

Skruer med festmutter holder inverteren på plass Foto: Brynjulf Blix
Skruer med festmutter holder inverteren på plass Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Batteriet festet vi med "industrial strength" selvklebende borrelås i nylon. Denne er mer enn tilstrekkelig til å holde batteriet på plass. Batteriet er dessuten plassert slik at det vil ligge an nederst mot kortsiden av kassen under transport, og mot bunnen av kassen under bruk. Det vil derfor være liten belastning på borrelåsene.

Ekstra kraftig borrelås Foto: Brynjulf Blix
Ekstra kraftig borrelås Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Av erfaring vet vi at det er behov for ytterligere beskyttelse for hjørnene, derfor vil vi sette på hjørnebeslag av metall. De vi hadde i skuffen var for store, så vi må ut på en innkjøpsrunde for å skaffe disse samt to sett á fire solide gummiknotter til bunn og kortsiden som vil være nederst under transport. Håndtak, hengsler og lås er derimot klare til å monteres.

Nesten klar til sluttmontering Foto: Brynjulf Blix
Nesten klar til sluttmontering Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Vi har valgt å ikke feste kablene permanent mellom batteri og inverter, men bruke batteriklemmene på kabelen som fulgte med. Det gir større fleksibiltet, hvis man skulle få behov for å koble til et annet batteri, bruke kabel til sigarettenner i bil eller koble seg til annet 12 volts anlegg.

Alt montert i kassen Foto: Brynjulf Blix
Alt montert i kassen Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Hvor får man delene til dette?

Inverter fra Clas Ohlson
Batteri fra Clas Ohlson
Strømfordeler fra Clas Ohlson
Aluminiumsprofiler og kassebeslag etc. fra Penn-Elcom eller Adam Hall. selges hos Ljudia, PA Systemer og andre.
Kryssfiner fra Small Size
Alumiumsplater med mønster fra Maxbo på Karihaugen