Stridens eple(trær)

Høyt vokser de, og ned må de, men hvem skal betale for det?

Du bør ikke gå løs på naboens trær, uten å snakk med ham først. Det kan fort bli dyrt.             Foto: Colourbox.com
Du bør ikke gå løs på naboens trær, uten å snakk med ham først. Det kan fort bli dyrt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Sperrer treet hele fjordgløttet, eller tar det all ettermiddagssol fra uteplassen, kan dette regnes som gode grunner.»


En klok kvinne ga en gang denne journalisten et råd før en potensielt langdryg formell middag. Får du tause Tom (eller Trine) til bords, er det smart å ha noen sterke kort i ermet. Og det er tre ting som pleier å få samtalen i gang til slutt.

Bor vedkommende i borettslag, snakk om husbråk. (Eller snu på flisa, de sure naboene som klager når det er fest.) Bor han i hus, snakk om trær. Og er det full krise, spør hvordan de har løst toalettsituasjonen på hytten.

Når det gjelder villaeiere, er trær et sikkert tema. For når naboen kutter ned busker og kratt om våren, tar han de trærene som skygger for utsikten hans, men han lar selvfølgelig de som skygger for tomten din vokse seg langt inn i himmelen. Og du kan banne på at han ikke beskjærer de grenene på løvtreet som strekker seg langt over tomten din.

Hvor høye har han lov til å la dem vokse? Kan du kreve å få dem kuttet? Og må du sørge for at jobben blir gjort, eller er det hans ansvar?

En ting er klart. Det ligger mye følelser knyttet til egne - og naboens trær. - Men ta ikke sagen i egne hender. Det kan koste deg hundretusenvis av kroner, er rådet fra Huseiernes landsforbund.

Slik får du nabolagets fineste plen.

Tre ganger så langt

Advokatens råd er klart: Prøv å få en god dialog og bli enige dere imellom, i stedet for å dra konflikten for retten. Det kan fort bli dyrt, og skaper dårlig stemning i nabolaget.  Foto: Huseiernes Landsforbund
Advokatens råd er klart: Prøv å få en god dialog og bli enige dere imellom, i stedet for å dra konflikten for retten. Det kan fort bli dyrt, og skaper dårlig stemning i nabolaget. Foto: Huseiernes Landsforbund Vis mer


Ifølge advokat i Huseiernes landsforbund, Annita Magnussen, er det to ulike paragrafer i naboloven som kan anvendes når det kommer til trær og naboforhold.

- Når det gjelder hvor høye trær kan bli, er hovedregelen at et tre ikke skal være høyere enn tre ganger avstanden fra nabogrensen, sier Magnussen til DinSide.

Her er det paragraf 3 i naboloven som slår inn. Dette vil si at dersom treet står to meter fra nabogrensen kan være seks meter høyt. Står det tre meter fra grensen, kan det være ni meter høyt, et cetera. Men det er imidlertid ikke slik at man automatisk kan kreve å få dem beskåret eller hugget ned, dersom de er høyere.

Ønsket om å få treet hugget ned skal nemlig vektes mot argumenter for å beholde treet. Har eieren god nok grunn for å beholde treet, kan det bli stående.

Eksemplene på gode grunner til å hugge eller beskjære treet er at treet eller trærne tar utsikt, eller skygger for tomten til naboen. Her er ikke litt skygge eller en flik av utsikten god nok grunn, men sperrer treet hele fjordgløttet, eller tar det all ettermiddagssol fra uteplassen, kan dette regnes som gode grunner. Sterk allergi kan være en annen god grunn. Det vil også tas med i vurderingen hvorvidt man kan flytte uteplassen som havner i skyggen til et annet sted på tomten, eller om all sol forsvinner.

På den annen side kan treets eier ønske å beholde treet fordi det hindrer innsyn, gir le mot vind, eller at de rett og slett er pene.

Hvordan vil disse vektlegges i forhold til hverandre?

- Det vil alltid være en vurdering av ulemper, men det skal ganske mye til å få kuttet et tre, sier Magnussen. - Ulempene må være kvalifiserte.

Bli kvitt mosen i plenen, en gang for alle!

Generelle ulemper

Dersom naboens trær ikke faller innunder denne bestemmelsen, kan man også vurdere spørsmålet etter paragraf 2. - Dette er en generell regel i naboloven som sier at man ikke skal ha noe, eller sette i gang noen tiltak, på eiendommen, som er til ulempe for naboeiendommen. Det kan noen ganger være lettere å få et tre fjernet etter denne paragrafen enn etter paragraf 3, sier Magnussen.

Hun vektlegger at man så tidlig som mulig bør prøve å komme i dialog med naboene. Men hva gjør man om man ikke blir enige?

- Dersom naboen nekter, bør man gå til advokat for å få vurdert om dette er et tre, eller trær, som man kan kreve fjernet. Er det grunnlag for å ta saken videre, må man til rettsvesenet for avgjørelse.

Det viktigste er at du ikke tar saken i egne hender. - Du må ikke hugge det ned selv, når naboen er på ferie. Det kan fort bli dyrt, sier Magnussen.

Synes du regelverket er for ullent? Diskuter under

Hvem skal betale?

Nabokrangel

Har du vært i konflikt med naboen om trær? (Avsluttet)
Ja(56%) 548
Nei(39%) 380
Angår meg ikke. Vi har ikke hage.(5%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dersom det viser seg at treet er i strid med naboloven er det i utgangspunktet den som eier treet som skal bekoste fjerning. - Det mange gjør, er å tilby seg å fjerne det på egen regning. Det kan bli billigere og enklere å fjerne det selv, sier Magnussen. - Det er gjerne slik at hvis man ikke får en dom på at det skal fjernes, så fjernes det ikke frivillig. Foreligger det en dom, er det treets eier som må betale.

Du bør også se an strøket du bor i. Flytter du inn i et villastrøk med høye trær, skal det nok litt til å barbere nabolaget det første året. Men det skader ikke å starte en dialog.

- Trær vokser jo - til slutt kan det jo krysse en tålegrense. Det går jo an å be om å få beskåret trær som kan kuttes ned til en viss størrelse.

Dårlige naboforhold: Se hva vi krangler om

Der går grensen!

Når det gjelder trær med greiner som henger over din tomt, er loven klinkende klar: disse kan du kreve fjernet. Er du frisk og rask med egen grenklipper, kan du kanskje like gjerne gjøre det selv. Spesielt om naboen ikke er i like god fysisk form som deg. Dette kan det bli bråk av, men det er gjerne enkleste utvei.

- Alt som kommer inn på din eiendom, grener osv, kan du kutte ved å varsle naboen om det, sier Magnussen, og kommer med en siste oppfordring: - Det som er viktig med naboforhold, er at man prøver å ha en god tone seg imellom før man kommer og vifter med paragrafene.